Parastestiopas

Paras veitsenteroitin 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 7.3.2023

Vihannesten, leivän, lihan, tai muiden aineksien leikkaaminen mahdollisimman pienellä vastuksella on nautinto erilaisia ruokia valmistaessa. Veitset ovat usein hyvin teräviä aluksi, mutta ajan myötä ne tylsistyvät ja vain muutaman kuukauden säännöllisen käytön jälkeen huomataan, että leikkaamiseen tarvitaan entistä enemmän voimaa. Jotta veitset pysyisivät aina huippukunnossa, olemme testanneet suosituimmat markkinoilta löytyvät veitsenteroittimet ja tulleet siihen tulokseen, että paras veitsenteroitin on Mino Sharp S-550 Plus.

Paras veitsenteroitin testiemme perusteella

Keittiöveisten teroittamiseen on olemassa useita erilaisia työkaluja, joista veitsenteroitin on yksinkertaisin ja joustavin, kun huomioidaan sen mahdollistamat tulokset. Kun aletaan etsimään veitsenteroitinta huomataan että hintavaihtelut ovat erittäin suuria ja ulkonäkö voi vaihdella. Joissain on pienet uritetut keraamiset hiomalaikat, kun taas toisissa on ristinmuotoisia hiomateräksiä tai hiomakiviä, joiden läpi veitsi vedetään. Alempana olevassa osto-oppaassa käymme läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen ostoa, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen ostopäätöksen, mutta olemme ensisijaisesti keskittyneet seuraaviin asioihin testissä:

  • Terävyys - Olemme käyttäneet erilaisia tylsiä veitsiä, jotka on teroitettu veitsenteroittimella ja vertailleet tämän jälkeen jonkin leikkaamiseen tarvittavaa voimaa.
  • Edullisuus - Voiko halvemmalla veitsenteroitinmallilla saada aikaiseksi samanlaisia tuloksia kuin kalliimmalla vaihtoehdolla?
  • Kestävyys & varaosat - Myös veitsenteroitin tulee ajan myötä tylsistymään. Onko varaosia saatavilla ja mitä viitteitä on, että veitsenteroitin tulee kestämään pitkään?

1. Mino Sharp S-550 Plus

4.7
Edullisuus
Hyvä
Laatu
Hyvä
Terävyys
Hyvä

3. Tamahagane M-152 -vesiteroitin

4.4
Edullisuus
Keskitaso
Laatu
Keskitaso
Terävyys
Hyvä

4. Global G-91

4.3
Edullisuus
Hyvä
Laatu
Keskitaso
Terävyys
Keskitaso

5. Fiskars Essential Roll-Sharp

4.1
Edullisuus
Keskitaso
Laatu
Keskitaso
Terävyys
Keskitaso

Osto-opas: Veitsenteroittimen valinta

Voi olla erittäin vaikeaa tietää, mikä on hyvä veitsenteroitin ja mikä on huono veitsenteroitin ennen ostoa. On olemassa vain vähän mitattavia lukuja tai parametreja, jotta voisi helposti vertailla, mikä veitsenteroitin tulee suoriutumaan toista paremmin. On kuitenkin joitain asioita, jotka voivat vihjata minkälainen veitsenteroitin on ja jotka voivat tehdä valinnasta helpomman, mutta olemme maininneet myös muita asioita, joita voi olla hyödyllistä pohtia tai tietää ennen ostoa.

Asiakasarviot

Asiakasarviot ovat yksi parhaista apuvälineistä veitsenteroitinta valittaessa. Täältä voit nopeasti lukea muiden kokemuksia tuotteesta ja asioista, jotka toimivat hyvin tai vähemmän hyvin. Jos tuotteella on vain vähän arvioita, kannattaa olla hieman varovainen ja lukea arvioita harkiten. Kun näet, että moni sanoo tuotteesta samoja asioita, voit sen sijaan olla aika varma, että se mitä sanotaan myös pitää paikkansa.

Toiminnot ja tasot

Useimmissa veitsenteroittimissa on yleensä erilaisia tasoja. Eri tasot teroittavat eri hienoudella ja yleensä tasot alkavat karkeasta hiomisesta ja lopussa käytetään erittäin hienoa hiomista. Karkea osuus hoitaa suurimmat epäkohdat ja tylsät kohdat, kun taas hienompi osa pitää huolen, että veitsen kärki on oikein terävä. Mikäli veitsenteroittimessa on vain yksi tai kaksi eri tasoa, voi olla vaikea saada aikaiseksi todella terävää kärkeä. Eri tasojen määrää voisi verrata erilaisiin hiekkapapereihin. Aluksi huolehditaan suurimmista epäkohdista ja lopuksi siirrytään kiillottamiseen. Kun on vain yksi tai kaksi tasoa saatavilla, voi olla hankalaa teroittaa veistä, joka tarvitsee esimerkiksi pelkästään loppuosan viimeistelyn.

Automaattinen veitsenteroitin

Automaattiset veitsenteroittimet ovat usein niitä, jotka antavat parhaimman lopputuloksen. Suurin haittapuoli on kuitenkin se, että automaattiset veitsenteroittimet eivät aina ole kaikkein herkimpiä, vaan teroittavat turhankin suuren osan pois reunasta saadakseen siitä terävän. Jos sinulla on käytössäsi halvempia veitsiä, joista et ole niin huolissasi, ei ole paljon hävittävää, mutta hienojen, kalliiden ja tykättyjen veitsien kohdalla ei halua pitkällä tähtäimellä pilata terää sen takia, että sitä on teroitettu aivan liikaa.

Varaosat

Veitsenteroitin ei kestä ikuisesti, mutta tulee kuitenkin kestämään erittäin pitkään. Klassisilla pyörillä varustettu veitsenteroitin voidaan monissa tapauksissa vaihtaa, joka on todella hyvä asia, kun huomataan että veitsenteroitin ei enää hoida tehtäväänsä. Joissakin kalliimmissa malleissa, joissa vaaditaan veitsen vetämistä kulmikkaiden pyörien läpi, ei ole ostettavia varaosia. Ne ovat sen sijaan paljon kalliimpia ja valmistettu erityisestä materiaalista, jonka on tarkoitus kestää pitkään, joka voi usein olla hyvä peruste kalliimmalle hinnalle, joihin edullisemmat mallit voivat usein nousta kun niihin on ostettu varaosia useamman kerran.

Sahateräiset veitset

Sahateräiset veitset voivat joissain tapauksissa aiheuttaa haasteita tavalliselle veitsenteroittimelle. Joissakin veitsenteroittimissa on vaatimuksena, että terä on symmetrinen, eikä terä ole sahalaitainen. Mikäli veitsenteroitin ei ole erikseen suunniteltu tämän tyyppisiä veitsiä varten, niiden terä voi muuttua terävän sijaan tylsäksi. Tämän lisäksi sahalaitaisia veitsiä käytetään suurimmaksi osaksi hyvin pehmeiden ainesosien leikkaamisen, joka ei kuluta terää yhtä paljon. Jos veitsiä säilytetään laatikossa, jossa veitset pääsevät liikkumaan, myös sahalaitainen veitsi tylsistyy. Tämän takia on olemassa myös malleja, joissa myös sahalaitaiset terät on otettu huomioon ja toimivat yhtä hyvin niin tasaisiin kuin myös sahalaitaisiin teriin. Jos tämä on sinulle tärkeää, on tärkeää tarkastaa, että tuotekuvauksessa on mainittu, että veitsenteroitin toimii myös tämän tyyppisten veitsien kanssa.

Maine ja merkki

Hyvän maineen rakentaminen kestää yleensä kauan. Jos ei ole muuta mistä lähteä liikkeelle, on merkki pitkällä historialla ja hyvällä maineella hyvä lähtöpiste, joka voi auttaa hyvän valinnan tekemisessä. Kun on ollut alalla pitkään, on aikaisemmista virheistä opittu ja uusia tuotteita on viimeistelty ja parannettu. Uudet toimijat voivat joskus epäonnistua kokemuksen puutteessa ja julkaista tuotteen, joka ei toimi kuten toivottu pitkällä tähtäimellä. Mikäli tämän lisäksi harva on ostanut kyseisen tuotteen, voi olla hankalaa tulla tietoiseksi puutteista.

Usein kysytyt kysymykset veitsenteroittimista

Mikä veitsenteroitin on paras?

Paras veitsenteroitin vuonna 2023, hinta ja lopputulos huomioidessa on Mino Sharp S-550 Plus. Se on helposti käytettävä veitsenteroitin, joka tulee tekemään veitsien käytöstä nautinnollisempaa kotona.

Miten veitsenteroitinta käytetään?

Veitsenteroitinta on useimmiten todella helppo käyttää. Kulmat ja muut asiat, joita ehkä pitää ottaa huomioon on jo suunniteltu veitsenteroittimen rakenteessa niin, että useimmiten pitää vain vetää veistä edestakaisin veitsenteroittimessa. Jotkut vaativat, että veitsenteroitinta käytetään vedessä, mutta muuten ei ole muuta huomioon otettavaa.

Onko hiomakivi parempi kuin tavallinen veitsenteroitin?

Hiomakivi vaatii käyttäjältään enemmän taitoa veitsenteroittimeen verrattuna. Tässä pitää usein huomioida, missä kulmassa sitä pitää käyttää ja mitkä erilaiset hiomakivet sopivat teroittamisen eri vaiheisiin. Veitsenteroittimen kohdalla suurin osa on jo otettu huomioon. Hiomakiveä voi sen sijaan olla hauskempi käyttää, mutta sen käyttämistä kannattaa harjoitella ensin vähän huonommilla veitsillä.

Mikä on teroitusterän ja veitsenteroittimen ero?

Teroitusterän päätarkoitus ei ole varsinaisesti teroittaa veitsen terää, vaan oikoa se. Kun veistä kuormittaa monta kertaa, tulee siihen ennemmin tai myöhemmin ilmestymään pieniä epätasaisuuksia, jolloin veitsi kaartuu hiukan johonkin suuntaan. Tätä ei helposti näe, mutta teroitusterällä virhe saadaan korjattua samalla, kun veitsen terävyyttä voi parantaa hieman, jos veitsi on tylsä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (54 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää