Parastestiopas

Tietoa meistä

Paras Testi Opas (PTO) on verkkosivu, joka on testannut tuotteita pidempään kuin itse sivusto on ollut olemassa. Aluksi testasimme tuotteita muiden töiden yhteydessä, ja sitä kautta syntyi ajatus tulosten ja johtopäätösten jakamisesta. Tuotteet tulevat aina toimimaan ja käyttäytymään kontrolloidussa ympäristössä eri tavalla kuin aidossa arkielämässä. PTO tarjoaa myös näkökulman siihen, miten tuote toimii käytännössä valmistajan laboratorion ulkopuolella. Alla on yhteenveto siitä, millainen PTO:n toimintatapa on, ja keitä verkkosivuston ja sisällön takana olevat ihmiset ovat.

Keitä me olemme

Me sivuston perustajat olemme pieni joukko ihmisiä, jotka olemme aina halunneet saada vastinetta rahoillemme. Tämän yhteisen kiinnostuksen kohteen lisäksi meitä kiinnostavat hyvin erilaiset asiat. Siksi meillä on yhdessä laaja-alaista osaamista eri aloilta. Sivuston kasvaessa ja saavuttaessa lukijoidemme luottamuksen olemme saaneet mahdollisuuden käyttää enemmän aikaa sisällön tuottamiseen. Ehdimme seurata ajankohtaisia trendejä ja etsiä uusia, jännittäviä tuotteita arvioitavaksemme. Meillä kaikilla on pohjana monivuotinen yliopistokoulutus. Joukostamme löytyy kaikkien mahdollisten alojen osaajia, mm. insinöörejä, sosionomeja, ohjelmoijia ja agronomeja.

Liiketoimintaideamme

Liiketoimintaideamme on yksinkertainen. Haluamme tehdä yhteistyötä lukijoidemme kanssa. Haluamme tarjota parhaat ja laadukkaimmat testit oleellisimmista tuotteista. Olemme tyytyväisiä, jos lukijamme arvostavat arvosteluitamme ja saavat testiemme kautta niin paljon kiinnostavaa tietoa, että voivat sen pohjalta tehdä aktiivisia valintoja. Tämän seurauksena saamme joskus palkkiota työstämme tuotetta myyvältä yritykseltä, joskus taas emme. Pitkällä aikavälillä uskomme, että meitä hyödyttää eniten se, mistä on hyötyä myös lukijoillemme.

Testaajamme

Testaajamme ovat aina oman alansa asiantuntijoita. Näkemyksemme mukaan asiantuntijuus syntyy monivuotisesta kokemuksesta ja vahvasta kiinnostuksesta. Ihminen, joka käyttää suuren osan vapaa-ajastaan jonkin aihepiirin tutkimiseen ja on aina ensimmäisenä valmis tutustumaan uutuuksiin, on meidän silmissämme asiantuntija. Löydämme asiantuntijamme eri foorumeilta, joilla meidän on helppo nähdä henkilön historia ja arvioida hänen osaamistaan.

Testin lähtökohdat

Testaajamme päättävät aina, mitä testataan ja miten testit suoritetaan. Tuotekategoriaan saattaa kuulua kohtuuttoman suuri määrä tuotteita. Vaatisi valtavia resursseja testata tusinoittain tuotteita, joiden laadusta ei etukäteen voi tietää mitään. Ennen kuin päätetään, mitkä tuotteet todella testataan, tehdään aina valinta ja seulonta. Seulonta tapahtuu siten, että testaaja tutustuu muihin saatavilla oleviin testeihin, jos niitä on olemassa, ja vertaa tuotteiden hintoja, ominaisuuksia ja erityispiirteitä.

Testattuja tuotteita on alun perin aina enemmän kuin PTO:n julkaisemissa testituloksissa. Olisi resurssien haaskausta tehdä yhteenveto ja esittää arviot kaikista niistäkin tuotteista, jotka eivät jostain syystä vastanneet tasovaatimuksiamme. Sen sijaan olemme panostaneet enemmän testitulosten kärkeen nousseiden tuotteiden esittelemiseen. Ei ole järkeä kirjoittaa pitkiä tekstejä testeissä huonommin pärjänneistä tuotteista, jotka jäivät tuloslistan häntäpäähän.

Testausmenettelyt

Testit voidaan tuotekategoriasta riippuen toteuttaa monin eri tavoin. Siitä ei kuitenkaan tingitä, että jokaisen tuotteen on oltava hintansa arvoinen. Asiantuntijamme myös testaavat tuotteet juuri siten kuin niitä on tarkoitus käyttää. Tuotteet ovat niin erilaisia, että testeissä on käytettävä monenlaisia menetelmiä. Testien peruslähtökohtana kuitenkin käytetään usein niitä tietoja, joita tuotesivun osto-oppaassa esitellään.

Arvosanat

Viiden pisteen asteikolla annetaan yleisarvosana, jossa hinta on aina määräävä tekijä. Käytämme muuttuvaa arviointijärjestelmää, jossa uudet ja vanhat tuotteet vaikuttavat muiden tuotteiden arvosanoihin. Tämän järjestelmän keskeinen ajatus on se, että arvosanan 5 saava tähtituote ei tule olemaan paras ikuisesti. Se oli paras sillä kertaa, kun sitä testattiin juuri testihetkellä vallinneissa olosuhteissa. Jos markkinoille myöhemmin tulee uusi, mullistavia mahdollisuuksia tarjoava tuote, ei aiemmin parhaan arvosanan saanut tuote enää voi olla paras. Uusi tuotehan saattaa olla yhtä hyvä, mutta monipuolisempi ja halvempi. Tällä tavalla tuotteita verrataan jatkuvasti toisiinsa. Arvosana on aina ajan tasalla riippumatta siitä, milloin testaus suoritettiin.

Viiden pisteen asteikolla annettavan arvosanan lisäksi voidaan antaa kolme erilaista kunniamainintaa. Nämä kunniamaininnat ovat:

Testivoittaja: Tämän kunniamaininnan saavat aina parhaan arvosanan saaneet tuotteet. Kunniamaininnan saava tuote tarjoaa parhaan mahdollisen kokonaisuuden, kun kaikki kyseisen tuotetyypin kannalta olennaiset tekijät, mukaan lukien hinta, on otettu huomioon.

Paras premium-tuote: Parhaaksi premium-tuotteeksi valittu tuote kuuluu parhaiden joukkoon silloin, kun hintaan on kiinnitetty vähemmän huomiota. Tavallisesti korkeampi hinta tarkoittaa laadukkaampaa tuotetta, mutta tässäkin tulee jossain kohtaa raja vastaan. Hinta voi nousta niin korkeaksi, etteivät tuotteen hyvät puolet riitä korvaamaan sitä. Paras premium-tuote saattaa olla parempi kuin parhaan arvosanan saanut tuote, mutta vain, jos hintaa ei oteta huomioon.

Paras edullinen valinta: Paras edullinen valinta on tuote, joka antaa enemmän paljon halvemmalla. Kun haluat saada rahoillesi vastinetta, voit harkita testivoittajien ja muiden hieman kalliimman hintaluokan tuotteiden ostamista. Joskus on kuitenkin pidettävä kiinni budjetista. Aina et edes tarvitse kaikkia kalliiden tuotteiden ominaisuuksia.

Osto-oppaat

Jokaisen testatun tuotekategorian yhteydessä on myös osto-opas. Saatat ihmetellä, mihin osto-opasta oikein tarvitaan, kun tuotteet on jo testattu, testitulokset selkeästi listattu ja arvostelutkin löytyvät tuotteiden yhteydestä. Osto-oppaan tarkoitus on auttaa kuluttajaa tekemään tietoon perustuvia valintoja niissä tilanteissa, joissa paras tuote ei vastaa hänen omia tarpeitaan. On aina paljon poikkeustapauksia, joissa jokin muu tuote sopii kuluttajalle paremmin.

Näissä poikkeuksissa saattaa olla kyse hinnasta tai tuotteen mukauttamista jollakin tavalla. Joskus saat enemmän kuin tarvitset, mikä voi nostaa hintaa tarpeettomasti. Joissakin tapauksissa tuote on vain yksinkertaisesti liian suuri käyttötarkoitustaan varten. Joskus taas on mahdollista, että halvemmissa malleissa on jokin toiminto, jota kalliimmissa ei ole. Näissä tilanteissa osto-opas voi ohjata kuluttajaa oikeaan suuntaan. Se myös auttaa huomaamaan, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta valinta osuisi mahdollisimman hyvin kohdalleen.

Lukijoidemme antama palaute

Pyrimme aina kehittymään kaikilla toiminta-alueillamme. Ihmiset tekevät virheitä, ja me, jotka työskentelemme PTO:ssä, olemme myös vain ihmisiä. Meillä on selkeät rutiinit ja toimintatavat, ja teemme useita tarkastuksia ennen kuin julkaisemme testitulokset. Joskus kuitenkin käy niin, että jokin numero tai kirjain on väärin. Näissä tilanteissa on ihanaa, että lukijamme ovat tarkkana ja huomauttavat virheestämme.

Kun me kehitymme, palvelemme teitä entistä paremmin. Uskomme, että virheistä voi vain oppia ja kasvaa. Arvostamme myös teiltä saamiamme vinkkejä ja muuta palautetta, joka ei suoraan liity virheisiimme. Ilahdumme suuresti, jos kerrotte meille, että Suomen markkinoille on tullut jokin uusi ja kiinnostava tuote, jota jostain syystä emme ole vielä testanneet.

UKK

Millaisen palkkion testaajat saavat?

Testaajiemme palkkio on täsmälleen sama, olipa testin tulos mikä hyvänsä. Joskus jokin tuote saa hyvän ja joskus huonon arvosanan. Testaajien palkkion ja testitulosten välillä ei ole minkäänlaista yhteyttä.

Voiko puolueettomuuteenne luottaa?

PTO:llä ei ole mitään yhteyttä niihin yrityksiin, joiden tuotteita esittelemme. Sen sijaan saamme joissakin tapauksissa palkkion kolmannelta osapuolelta, jos tuote käy kaupaksi. Yritykset eivät voi millään lailla vaikuttaa esittelemiimme testituloksiin tai testattujen tuotteiden saamiin arvosanoihin.

Mitä tuotteille tapahtuu testin jälkeen?

Joissakin tapauksissa säästämme testatut tuotteet siltä varalta, jotta testiä voidaan tarvittaessa päivittää. Joskus tuote hävitetään hygieniasyistä tai siksi, ettei sitä tarvita. Jotkut tuotteet päätyvät arvontapalkinnoiksi lukijoillemme tai testaajillemme.

Onko testaajilla vapaat kädet julkaista haluamansa tulokset?

Testaajat julkaisevat testien todelliset tulokset. Laadun varmistamiseksi toiset testaajat kuitenkin tarkastavat tulokset, jotta mahdolliset tahattomat tai tahalliset virheet huomataan. Jos kaikki on kunnossa, testitulokset julkaistaan sivustolla.