Parastestiopas

Paras tuuletin 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 27.2.2023

Useimmat ihmiset sietävät alkukesän lämpöä, mutta kun kesä on lämpimimmillään, ilmaantuu tuuletin jopa suuresti aurinkoa ja lämpöä rakastavin ihmisten koteihin. Sisätiloissa ei pääse kokemaan samanlaista tuulenvirettä kuin ulkona, mutta voimakkaan lattiatuulettimen tai tehokkaan pöytätuulettimen avulla sisäilmastakin saa todella miellyttävän. Olemme testanneet suuren määrän erityyppisiä tuulettimia ja esittelemme tässä 5 parasta tuuletinta, joista voittajaksi valikoitui Vooni Kokoontaitettava Tuuletin.

Paras tuuletin testiemme perusteella

Paras tuuletin testiemme perusteella

Tuulettimen ei pitäisi ainoastaan pystyä puhaltamaan voimakkaasti ilmaa, vaan siinä on oltava useita ominaisuuksia, joiden kaikkien on toimittava hyvin, jotta tuuletin toimii moitteettomasti. Erilaisilla tuulettimilla on sekä hyötyjä että haittoja, ja kun olemme arvioineet tuulettimia, olemme ensisijaisesti vertailleet samantyyppisiä tuulettimia toisiinsa. Alla olevassa osto-oppaassa olemme käsitelleet pääkohtia, mutta luokituksen ensisijainen perusta on seuraava:

  • Teho - Matalampitehoinen tuuletin voi olla hyödyksi niille, jotka kaipaavat vain pientä tuulenvirettä, mutta kunnolla puhaltava tuuletin on pitkällä aikavälillä käyttökelpoisempi.
  • Äänitaso - Voimakkaasti puhaltava tuuletin pitää useimmissa tapauksissa myös enemmän ääntä. Älykkäät tuuletinrakenteet saavat kuitenkin aikaan sen, että osa saman tehoisista tuulettimista pitää vähemmän ääntä kuin toiset.
  • Valmistuslaatu - Valitettavasti monet mallit ovat nykyään heikompilaatuisia kuin olisi toivottavaa. On melko tavallista, että pian käyttöönoton jälkeen lavat alkavat väristä, tai tuuletin alkaa jostain muusta syystä pitää aiempaa kovempaa ääntä.

1. Tristar VE-5905 Tower Fan

4.4
Teho
30 W
Sijainti
Lattia
Melutaso
Matala
Nopeudet
3
Kauko-ohjain
Ei
Langaton
Ei
Koko Ø
Torni cm
Oskilloiva
Kyllä

2. Gelia Pöytäpuhallin

4.2
Teho
42 W
Sijainti
Pöytä
Melutaso
Keskitaso
Nopeudet
3
Kauko-ohjain
Ei
Langaton
Ei
Koko Ø
30 cm
Oskilloiva
Kyllä

3. GELIA tuuletin

4.1
Teho
45 W
Sijainti
Lattia
Melutaso
Keskitaso
Nopeudet
3
Kauko-ohjain
Ei
Langaton
Ei
Koko Ø
40 cm
Oskilloiva
Kyllä

Osto-opas: Tuulettimen valinta

Jotta voit ostaa hyvän tuulettimen kuumimpia ja hikisimpiä päiviä ajatellen, on hyvä ottaa huomioon, mitkä ominaisuudet tai toiminnot ovat tärkeimpiä. Jotkut ominaisuudet liittyvät toisiinsa siten, että jos tuulettimessa on joku hyvä ominaisuus, saattaa siinä olla myös ei-niin toivottuja puolia, kuten korkea melutaso. Siksi on hyvä lukea tämä osto-opas läpi, jotta voit tehdä oman fiksun päätöksesi siitä, mitä haluat eniten tuulettimelta, huolimatta testilistamme voittajista.

Teho

Kovan tehon havaitsee siitä, että tuuletin puhaltaa kovaa. Pelkän tehon tuijottaminen ei kuitenkaan ole koko totuus. On olemassa erikokoisia tuulettimia, joiden teho on sama. Pienemmän tuulettimen täytyy pyöriä nopeammin, jotta se liikuttaisi saman määrän ilmaa, mikä useimmissa tapauksissa johtaa korkeampaan äänen tasoon. Suosimme tuulettimia, joissa on mahdollisimman suuret lavat riippumatta tuulettimen ilmoitetusta tehosta ilmavirran maksimoimiseksi ja melun minimoimiseksi.

Melutaso

Melutaso liittyy suurelta osin tehoon. Jos jokin liikkuu nopeammin, se aiheuttaa myös enemmän värähtelyä, mikä puolestaan aiheuttaa korkeamman melutason. Tehokkaalla tuulettimella, jossa on käytetty hyviä kuulalaakereita, voit minimoida ainakin lapojen tärinän ja naputtavat äänet. Muuten hieman pienemmällä teholla toimivat suuret tuulettimet ovat parempia, jos haluaa hiljaisemman tuulettimen.

Nopeudet

Lähes kaikissa tapauksissa riittää, että tuulettimessa on kolme eri nopeutta. Näin saat riittävän laajan valikoiman, jotta saat sekä miellyttävän puhalluksen että kovan puhalluksen tuulettimesta ja jotain siltä väliltä. Joissakin halvemmissa ja yksinkertaisemmissa malleissa voi joskus olla vain yksi nopeus. Tämä voi olla hieman rajoittavaa, mutta näissä etuna on usein edullinen hinta.

Kääntyminen

Jos samassa huoneessa on paljon ihmisiä, tai jos haluat vain parantaa ilmankiertoa, kääntymisvaihtoehdot ovat eduksi. Tämä tarkoittaa, että tuuletin voidaan asettaa kääntymään automaattisesti sivuttain edestakaisin. Kun tuuletin puhaltaa useaan eri paikkaan, kaikki voivat nauttia sen puhalluksesta ja koko huoneeseen tulee virkistävää ilmaa. Näin ilma pääsee kiertämään huoneessa.

Lattiatuuletin

Lattiatuulettimien tärkein etu on niiden teho ja melutaso. Lattiatuuletin ei ole hiljaisempi, mutta ne ovat yleensä tehokkaampia. Haittapuolena on usein se, että ne ovat hieman kömpelömpiä, eikä niitä ole yhtä helppo sovittaa joka paikkaan. Lattiatuulettimet ovat yleensä ylellisempiä ja siksi myös laadukkaampia. Lattiatuulettimet ovat käytössä kestävämpiä kuin pöytätuulettimet joten ne on kestävät käytössä kauemmin. Jos sinulla on tilaa kotona lattiatuulettimelle, nämä pystyvät yleensä tarjoamaan suuremman tehon ja ovat hiljaisempia melutasoltaan.

Pöytätuuletin

Pöytätuulettimen etu on sen koko. Niitä on sekä pienempiä että hieman suurempia versioita, mutta suurimmatkin ovat helpompia liikutella kuin lattiatuulettimet. Vaikutus ei yleensä ole aivan yhtä suuri kuin lattiatuulettimilla, mutta jos tuuletin sijoitetaan lähelle henkilöä, joka nauttii ilmavirrasta, se toimii joka tapauksessa hyvin. Toinen etu on hinta. Pöytätuulettimet ovat yleensä hieman edullisimpia kuin lattiatuulettimet.

Valmistuslaatu

Valmistuslaatu on yksi tärkeimmistä seikoista tuulettimissa. Onneksi voit aina hyödyntää takuuta, jos jokin osa rikkoutuu pian oston jälkeen, mutta ei ole kovin hauskaa joutua palaamaan suoraan takaisin kauppaan. Valmistuslaatu on myös yksi haasteellisimmista ominaisuuksista, joita on vaikea selvittää ennen ostoa, ja sen huomaa yleensä vasta, kun erilaisia puutteita alkaa ilmaantua. Värisevä tuuletin ja epäsäännöllinen melutaso vakionopeudella ovat yleensä selviä merkkejä siitä, että tuuletin on tehty huolimattomasti tai että on käytetty huonolaatuisia osia.

Ominaisuudet

Yksinkertaisemmissa tuuletinmalleissa on yleensä kaksi tai kolme eri nopeutta, jotka voidaan asettaa. Jos hinta on hieman kalliimpi, voit saada lisäominaisuuksia, jotka lisäävät käyttömukavuutta. Kaukosäädin on jotakin, joka joskus tulee hieman suurempien tuulettimien, tarkemmin sanottuna lattiatuulettimien, mukana. Jotkut ihmiset eivät halua enempää kaukosäätimiä kuin mitä heillä jo on kotona, eikä niitä ole pakko käyttää. Saat täsmälleen samat toiminnot tuulettimen paneelista. Toinen arvostettu ominaisuus on ajastin. Ajastimen avulla tuuletin voi olla käynnissä illalla, mutta se voidaan kytkeä pois päältä, jotta vältät nukkumisen vedossa koko yön. Voit myös vähentää energiankulutusta käyttämällä ajastinta tehokkaasti.

Usein kysytyt kysymykset tuulettimista

Mikä on paras tuuletin?

Tuuletin, jonka olemme nimenneet vuoden 2023 voittajaksi, on Vooni Kokoontaitettava Tuuletin. Laadukas muotoilu, joka suuren tehonsa ansiosta jäähdyttää hyvin myös kaukaa ja on hiljainen.

Pitäisikö valita lattia- vai pöytätuuletin?

Jos tilaa on vähän, on pöytätuuletin usein parempi vaihtoehto. Lattiatuulettimet vievät usein enemmän tilaa, mutta toisaalta niissä on yleensä parempi teho ja siten myös voimakkaampi puhallus. Myös pöytätuulettimet voivat puhaltaa voimakkaasti, mutta alkavat usein surrata kovaa.

Onko olemassa langattomia tuulettimia?

Emme ole törmänneet kotikäyttöön suunniteltuihin langattomiin tuulettimiin. On olemassa paristoilla toimivia kannettavia käsituulettimia, mutta niiden teho on pieni, eivätkä ne sovellu jatkuvaan käyttöön kotona.

Mitä eroa on ilmastointilaitteella ja tuulettimella?

Tuuletin ei luo kylmempää ilmaa, vaan ainoastaan korvaa lämmintä ilmaa kehon ympärillä. Ilmastointilaite voi kompressorin avulla tuottaa viileämpää ilmaa, joka sitten puhalletaan huoneeseen. Kun kylmää ilmaa lisätään, syntyy myös lämmintä ilmaa. Lämmin ilma poistetaan yleensä putken kautta ikkunasta ulos, jolloin sisälle jää vain kylmä ilma.

Mitä tuuletin tavallisesti maksaa?

Tuulettimien hintaluokka on suhteellisen laaja. Halvimmat tuulettimet voivat maksaa muutamasta kympistä ylöspäin, kun taas kalleimmat mallit voivat maksaa reilusti yli sata euroa. Emme ole havainneet, että kalleimmissa malleissa olisi suurta hintaeroa "tavallisiin" malleihin verrattuna.

Onko olemassa täysin äänettömiä tuulettimia?

Valitettavasti äänestä ei pääse eroon riippumatta siitä, minkä tuulettimen ostat. Paras vaihtoehto on yleensä ostaa suuri tuuletin ja laskea äänenvoimakkuus alimmalle tasolle, jos olet herkkä melulle.

Viilentääkö tuuletin huoneen?

Tuulettimella ei ole viilentävää vaikutusta tyhjässä huoneessa. Tuuletin viilentää ihmistä korvaamalla kehon ympärillä olevan lämpimän ilman, jonka keho on myös lämmittänyt. Kehoa ympäröivässä ilmassa on korkeampi kosteus, mutta kun tämä ilma korvataan tuulettimesta tulevalla kuivemmalla ilmalla, se tuntuu viileämmältä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.3 / 5 (23 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää