Parastestiopas
Paras siirrettävä ilmastointilaite 2024: Testi ja vertailu
TestitSiirrettävä ilmastointilaite

Paras siirrettävä ilmastointilaite 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 11.4.2024

Monet meistä odottavat innoissaan kesää, mutta kun se vihdoin saapuu, tuo se mukanaan myös odottamattomia ongelmia. Täällä Suomessa emme nimittäin ole tottuneita yltiökuumaan sisäilmaan. Ikkunoiden avaaminen läpivedon saamiseksi auttaa jonkin verran, mutta varmemmin helpotusta tuo siirrettävä ilmastointilaite. Olemme selvittäneet mitkä ovat tämän hetken markkinoiden suosituimmat siirrettävät ilmastointilaitteet ja testanneet niitä. Olemme päätyneet siihen lopputulokseen, että paras siirrettävä ilmastointilaite on Nordland ilmastointilaite 7000.

Paras siirrettävä ilmastointilaite testiemme perusteella

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että siirrettävä ilmastointilaite kestää vain yhden kesän, ja tämän vuoksi pettymys on suuri. Monet ovat sitä mieltä, että laitteet eivät joko viilennä ilmaa tarpeeksi, pitävät liian kovaa ääntä tai menevät rikki melkein heti. Se on toinen puoli totuutta. On mahdollista löytää hyvin toimiva siirrettävä ilmastointilaite ja tätä varten osto-oppaamme on apunasi. Löydät sen sivun alaosasta. Tämä osto-opas on toiminut myös pohjana testillemme, mutta testissä olemme lisäksi kiinnittäneet huomiota seuraaviin asioihin:

  • Viilennysteho ja huoneen koko - onko siirrettävän ilmastointilaitteen viilennysteho riittävä sille huonekoolle, mille sitä markkinoidaan?
  • Äänitaso - Äänitaso aiheuttaa eniten tyytymättömyyttä. Miten paljon eri mallit pitävät ääntä ja onko ilmastointilaite mahdollista säätää sellaiselle tasolle, jossa se edelleen viilentää, mutta pitää vain vähän ääntä?
  • Ohjaus sovelluksen kautta - Mitä mahdollisuuksia ja eri toimintoja voi käyttää laitteen sovelluksen kautta, jos sellainen on saatavilla?
  • Ekstra - Tuleeko laitteen mukana jotain ylimääräistä, esimerkiksi ikkunakitti?

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Nordland ilmastointilaite 7000

4.7

Teho

7 000 BTU

Melutaso

65 dB

Ikkunakitti

Myydään erikseen

Sopiva huoneen koko

Maksimi 30 m²

Ilmavirta

320 m³/h

Paino

18 kg

Ilmankuivaus

0,8 l/h

Kaukosäädin

Kyllä

2. EEESE Nora

4.4

Teho

12 000 BTU

Melutaso

65 dB

Ikkunakitti

Sisältyy

Sopiva huoneen koko

35 m²

Ilmavirta

400 m³/h

Paino

29 kg

Ilmankuivaus

1,17 l/h

Kaukosäädin

Kyllä

3. WOODS Venezia

4.3

Teho

18 000 BTU

Melutaso

65 dB

Ikkunakitti

Sisältyy

Sopiva huoneen koko

52 m²

Ilmavirta

680 m³/h

Paino

32 kg

Ilmankuivaus

2,2 l/h

Kaukosäädin

Kyllä

4. INNOVA IGPCX-27-1

4.2

Teho

8 866 BTU

Melutaso

54 dB

Ikkunakitti

-

Sopiva huoneen koko

20 m²

Ilmavirta

320 m³/h

Paino

27 kg

Ilmankuivaus

n/a

Kaukosäädin

Kyllä

5. Wilfa Cool 9

3.9

Teho

9000 BTU

Melutaso

53 dB

Ikkunakitti

Ei

Sopiva huoneen koko

25 m²

Ilmavirta

- m³/h

Paino

29,5 kg

Ilmankuivaus

- l/h

Kaukosäädin

Kyllä

Osto-opas: Siirrettävän ilmastointilaitteen valinta

Viilennystehokkuus on yksi tavallisimmista kriteereistä, joita ostaja katsoo ilmastointilaitetta valitessa. Siitä on hyvä aloittaa, mutta on myös paljon muita seikkoja, jotka tulisi ottaa huomioon. Olemme nostaneet esiin tärkeimmät ominaisuudet, joita ostopäätöstä tehdessä on hyvä miettiä. Jos et löydä juuri listaamiamme ilmastointilaitetta, tiedät ainakin millä kriteereillä laite kannattaa valita.

Viilennystehokkuus

Viilennystehokkuus saatetaan ilmoittaa hieman eri tavoin, mikä tekee tästä vähän monimutkaista. Joskus tehokkuus ilmoitetaan yksiköllä BTU (british thermal unit) ja välillä taas watteina. Välillä taas ilmoitetaan mille alalle neliö- tai kuutiometrejä laite soveltuu. Ensisijaisesti tulisi katsoa BTU-merkintöjä ja watteja. 1000 wattia vastaa 3410 BTU:ta. Ei kannata valita laitetta sen mukaan miten monelle neliö- tai kuutiometrille ne on suunnattu, sillä on epäselvää miten tämä tulos on saatu. Yleissääntönä voidaan pitää, että ilmastointilaitteen tulisi olla vähintään 70 wattia tehokas tai 240 BTU:ta per neliömetri, jotta se viilentäisi tehokkaasti.

Ilmavirta

Ilmavirta ilmoitetaan yleensä m3/h muodossa ja se tarkoittaa sitä, miten monta kuutiometriä ilmaa kulkee ilmastointilaitteen lävitse tunnissa. Tämä mittaustapa ei kuitenkaan ole kovin relevantti mitatessa viilennystä. Jos ilmavirta on tiheää, mutta viilennyskapasiteetti alhainen, on lopputuloksena vain se, että paljon ilmaa virtaa ilmastointilaitteen läpi. Jos taas viilennystehokkuus on korkea ja ilmavirran voimakkuus alhaisempaa, tulee huoneeseen kuitenkin kylmää ilmaa. Ilmavirta vaikuttaa kuitenkin siihen, miten hyvin ja kuinka nopeasti lämmin ilma poistuu poistoputken kautta. Lisäksi se vaikuttaa kosteudenpoistotoimintoon, jos ilmastointilaitteessa on sellainen.

Äänitaso

Lähes kaikilla siirrettävillä ilmastointilaitteilla on sama ongelma: laite pitää liian kovaa ääntä. Voidaankin sanoa, että kaikki siirrettävät ilmastointilaitteet pitävät ääntä, mutta osan ääni taas on kestämättömän kova ja kuulostaa siltä, kuin laite olisi rikki. Todella hiljaisen siirrettävän ilmastointilaitteen löytäminen onkin hyvin harvinaista, vähän kuin voittaisi lotossa. Myös identtisissä yksiköissä voi välillä olla suuria eroja keskenään. Tehokkuudesta huolimatta, lähes kaikki siirrettävät ilmastointilaitteet luokitellaan äänitasoltaan 64-65 desibeliin. Jos äänitaso on tärkein ominaisuus ostajalle, voi laitteesta joutua pulittamaan lähes 1000 euroa.

Ikkunakitti

Kaikki siirrettävät ilmastointilaitteet sisältävät ulosmenoputken, jonka kautta lämmin ilma siirtyy ulos. Tämä sijoitetaan yleensä ikkunan väliin johtamaan ulos. Koska putki on suhteellisen suuri, jää ikkuna väkisinkin raolleen, jolloin sisään pääsee lämmintä ilmaa ja täten myös huone muuttuu kuumemmaksi. Tämän välttääkseen on mahdollista ostaa ikkunakitti. Kitti koostuu usein muovisesta tiivisteestä, johon ulosmenoputki kiinnitetään ja joka sijoitetaan ikkunan ja seinän väliin. Koska tämä on yleinen ongelma, ovat monet laitteenvalmistajat (mutta eivät kaikki) lisänneet ikkunakitin tuotteen mukaan.

Sovellus ja älytoiminnot

Älytoiminnot ilmastointilaitteissa eivät ole enää mikään uusi juttu, vaan nykyään myös kaikista halvimmatkin mallit voi yhdistää sovellukseen, jota kalliimmat mallit käyttävät. Yksi ilmastointilaite ei yksinään kuluta paljonkaan energiaa ja siten rahaa, mutta yhdessä kaikista vähän sähköä kuluttavista laitteista voikin muodostua jo isompi summa. Sovelluksen avulla voikin kätevästi ohjata ilmastointilaitteen toimintoja ja päällä oloa. Sen sijaan että laite olisi päällä koko päivän, vaikkei kukaan olisi kotona, voi sovelluksen avulla asettaa laitteen puhaltamaan täysillä pari tuntia ennen kotiinpaluuta. Asetuksia voi säätää oman mieltymyksen mukaan, mutta aina löytyy poikkeuksia. Jos olet huolimaton, voit vahingossa ostaa kaikista halvimman mallin, jota ei ole mahdollista yhdistää sovellukseen.

Kosteudenpoisto

Kesäisin ilmankosteus on korkeampi kuin esimerkiksi talvella, ja koska ilmastointilaitteita käytetään lähinnä kesällä, on monissa malleissa myös kosteudenpoistotoiminto. Kosteudenpoistotoiminto on juuri sitä miltä kuulostaa eli poistaa kosteutta ilmasta, jolloin ilmasta tulee kuivempaa. Myös monissa halvemmissa malleissa on kosteudenpoistotoiminto eli se ei ole sidoksissa premium-malleihin. Kosteudenpoistotoimintoa käyttäessä ei ilman jäähdytys ole yhtä tehokasta. Vaikka et käyttäisi kosteudenpoistotoimintoa, tulee ilmasta kuivempaa myös viilennystoimintoa käyttäessä.

Laitteen koko

Laitteen koko voi vaihdella mallien välillä. Suurin osa malleista on alle 80 cm korkeita ja alle 50 cm leveitä ja syviä. Kannettavien ilmastointilaitteiden painoissa on myös eroja ja laitteiden painot voivat vaihdella 20- 40 kg välillä. Vaikka tuotetta kutsutaan siirrettäväksi, ei 40 kilon laitteen siirtäminen ole kovin vaivatonta. Monissa malleissa on pyörät alla, mikä tekee siirtämisestä hieman helpompaa samassa kerroksessa. Laitetta voi kuitenkin olla vaikea kantaa toiseen paikkaan. Jos ajattelit käyttää siirrettävää ilmastointilaitetta samassa paikassa koko ajan, ei tämä ole kovin relevanttia. Mutta jos haluat pystyä liikuttamaan laitetta, voi laitteen painon miettiminen olla kannattavaa.

Huoltaminen

Hyvin toimiva kannettava ilmastointilaite ei tarvitse erityisen paljon huoltoa. Huolimatta siitä ostatko kalliin vai halvemman mallin, on huolto samanlaista. Kosteudenpoiston tai viilennyksen seurauksena syntyy vettä. Siksi ilmastointilaitteissa on vesisäiliö, jonka joutuu välillä tyhjentämään. Vesitankin lisäksi tuotteessa on ilmafiltteri, johon ilmassa leijuvat pienet partikkelit jäävät. Vesikannun tyhjennys ja ilmafiltterin puhdistus voivat vaihdella eri mallien välillä, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää huoltoa joka toinen viikko. Parasta on varmistaa asia valmistajan ohjekirjasta.

Tuotevertailu

TuoteTehoMelutasoIkkunakittiSopiva huoneen kokoIlmavirtaPainoIlmankuivausKaukosäädin
Nordland ilmastointilaite 7000
4.7
7 000 BTU65 dBMyydään erikseenMaksimi 30 m²320 m³/h18 kg0,8 l/h Kyllä
EEESE Nora
4.4
12 000 BTU65 dBSisältyy35 m²400 m³/h29 kg1,17 l/h Kyllä
WOODS Venezia
4.3
18 000 BTU65 dBSisältyy52 m²680 m³/h32 kg2,2 l/h Kyllä
INNOVA IGPCX-27-1
4.2
8 866 BTU54 dB-20 m²320 m³/h27 kgn/aKyllä
Wilfa Cool 9
3.9
9000 BTU53 dBEi25 m²- m³/h29,5 kg- l/h Kyllä

Usein kysytyt kysymykset siirrettävistä ilmastointilaitteista

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.8 / 5 (54 Vastausta)