Parastestiopas
Paras ilmalämpöpumppu 2024: Testi ja vertailu
TestitIlmalämpöpumppu

Paras ilmalämpöpumppu 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 2.10.2023

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu siihen, että se ottaa energiaa ulkoilmasta ja muuttaa sen kompressorin avulla sisäilmaksi. Prosessi on samankaltainen kuin jääkaapin toiminnassa, mutta ilmalämpöpumppu voi sekä lämmittää että viilentää ilmaa. Ilmalämpöpumpun etuja ovat, että sillä on lyhyt takaisinmaksuaika, se käyttää luotettavaa tekniikkaa, ja se on helppo asentaa. Tämän päivän ilmalämpöpumppumarkkinoilta löytyy suuri valikoima eri valmistajilta. Löytääksemme parhaan ilmalämpöpumpun, olemme testanneet eri tyyppejä. Olemme koonneet tehokkaimmat ja laadukkaimmat mallit top 5 -listaamme. Paras näistä ilmalämpöpumpuista on Vaillant climaVAIR 5-050 WN - VAI 5,6 kW.

Paras ilmalämpöpumppu testiemme perusteella

Jotta löydät juuri omiin tarpeisiisi sopivan ilmalämpöpumpun, on tärkeää, että malli on mitoitettu asuntosi kokoon tai muuhun tilaan, jota sen on tarkoitus lämmittää. Pumpun on myös käytettävä tehokasta kylmäainetta, joka on mukautettu alhaisempiin ulkolämpötiloihin. Lisäksi tekniikan on oltava luotettava, ja sen on tuotettava tasainen lämpövirta silloin, kun sitä eniten tarvitaan.

Olemme tutkineet markkinoiden suosittuja malleja sekä lukeneet käyttäjä- ja asiantuntija-arvosteluja. Näitä olemme käyttäneet täydentämään omia arvioitamme ja omaa testiämme. Testissä keskityttiin seuraaviin asioihin:

  • Teho - Minkälainen teho ilmalämpöpumpussa on? Kuinka suuria kustannussäästöjä tulee? Kuinka hyvin pumppu täydentää muita lämmitysvaihtoehtoja?
  • Toiminnallisuus - Onko lämpöpumpussa hyödyllisiä toimintoja? Onko sitä helppo hallita ja säädellä?
  • Ympäristö ja energiankulutus - Kuinka paljon ilmalämpöpumppu kuluttaa energiaa? Pitääkö se kovaa ääntä? Mikä lämpökerroin mallissa on?
  • Hinta-laatusuhde - Kuinka kauan kestää, että malli maksaa itsensä takaisin? Saammeko sitten sitä laatua, mistä maksamme? 

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Vaillant climaVAIR 5-050 WN - VAI 5,6 kW

4.6

Lämmitys

5,6 kW

Jäähdytys

5,3 kW

Energialuokka

A++

Scop

4,1

Seer

7,6

Melutaso sisäosa

57 dB

Melutaso ulkoosa

- dB

Kaukosäädin

Kyllä

2. Bosch Climate 9100i

4.3

Lämmitys

8,5 kW

Jäähdytys

4,2 kW

Energialuokka

A+++

Scop

5,1

Seer

8,5

Melutaso sisäosa

58 dB

Melutaso ulkoosa

57 dB

Kaukosäädin

Kyllä

3. Fuji Electric Hokuo 14

4.2

Lämmitys

4,4 kW

Jäähdytys

4,65 kW

Energialuokka

A++

Scop

4,6

Seer

7,3

Melutaso sisäosa

58 dB

Melutaso ulkoosa

61 dB

Kaukosäädin

Kyllä

4. Bosch Climate 8100

4.2

Lämmitys

6,5 kW

Jäähdytys

4,2 kW

Energialuokka

A+++

Scop

5,1

Seer

8,5

Melutaso sisäosa

59 dB

Melutaso ulkoosa

61 dB

Kaukosäädin

Kyllä

5. Fuji Electric RSG-09 KHCA

4.1

Lämmitys

7,2 kW

Jäähdytys

4,65 kW

Energialuokka

A+++

Scop

5,21

Seer

9,36

Melutaso sisäosa

56 dB

Melutaso ulkoosa

57 dB

Kaukosäädin

Kyllä

Osto-opas: Ilmalämpöpumppun valinta

Ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttavat useat eri tekijät. Olemme nostaneet esiin tärkeimmän asiat, jotka on hyvä tietää, jotta valinta onnistuisi mahdollisimman hyvin.

Pohjoismaiseen ilmastoon soveltuva

Jos asut Pohjoismaissa, on erityisen tärkeä tarkistaa missä ulkolämpötilassa lämpöpumppu toimii. Kalliimmat mallit toimivat yleensä alhaisemmissa lämpötiloissa, kuin halvemmat.

Valitse siis huolellisesti pumppu, jossa tekniikka on määritelty kestämään alempia lämpötiloja. Tästä kannattaa maksaa vähän ylimääräistä.

COP-arvo

Lämpökerroin, tai COP-arvo, asettuu asteikolla 1-5 väliin. Suuri luku tarkoittaa parempaa tehokkuutta. Arvo mittaa lämpöpumpun hyötysuhdetta ulkolämpötilan ja kompressorin tehon perusteella. Tämä on tärkeää sen määrittämiseksi, kuinka hyvin ilmalämpöpumppu kestää hyvin alhaisia ​​lämpötiloja. Pumppu joutuu työskentelemään enemmän, kun ulkona on kylmempää, samalla tavalla kuin ilmastointitoiminto työskentelee enemmän, kun ulkona on kuuma. Esimerkiksi COP-arvo 3 tarkoittaa, että pumppu tuottaa 3 kW lämpöä jokaista kuluttamaansa kilowattia kohden.

Tehokkuus ja energiatehokkuus

Tehoa mitataan kilowattitunteina (kW), jolloin suuri teho tarkoittaa ilmalämpöpumppua, joka voi tuottaa enemmän lämpöä tai jäähdytystä. Tämä yhteys pätee yleisesti, mutta muista, että energiatehokkuus voi olla tärkeämpää. Pienemmällä teholla varustettu ilmalämpöpumppu voi tuottaa enemmän lämpöä tai jäähdytystä, jos pumpun tekniikka on parempi. Toisin sanoen se voi olla tehokkaampi suhteutettuna siihen sähkömäärään, mitä se käyttää. Monet ilmalämpöpumput toimivat 3-4 kW voimalla, ainakin paperilla.

Energialuokitus

Tarkista energiamerkkietiketistä kuinka paljon energiaa ilmalämpöpumppu kuluttaa. Energialuokitus määritetään asteikolla D:stä A +++:n, jossa A +++ on energiatehokkain. Riippuen siitä, onko ilmalämpöpumpussa lämmitystoiminto ja/tai ilmastointitoiminto, asteikot näytetään SCOP- tai SEER-arvona.

SCOP-arvo

Seasonal coefficient of performance (SCOP) on vuosihyötysuhde ja se on luettavissa energiamerkinnästä. Merkintä kertoo koko lämmityskauden hyötysuhteen, eli vuosihyötysuhteen. Korkeampi luku tarkoittaa tehokkaampaa mallia eli sellaista, joka kuluttaa vähän sähköä ja tuottaa paljon lämpöä tai viilennystä. Jos asut kylmässä ilmastossa, tarkista aina SCOP-arvo.

SEER-arvo

Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) ilmaisee ilmanlämpöpumpun energiakulutuksen määrää yhden kauden ajalta. Samalla tavoin kuin SCOP-arvossa, isompi numero viittaa tehokkaampaan ilmanlämpöpumppumalliin.

Äänitaso

Pumpun kierrättäessä ilmaa syntyy ääntä tai melua. Äänen voimakkuuden pitäisi olla mahdollisimman alhainen. Energiamerkistä löytyy äänitaso desibeleinä (dB) ilmoitettuna. Jos haluat hiljaisemman mallin, on markkinoilla olemassa invertteri-ilmalämpöpumppuja.

Sisäosa

Tärkeintä on, että lämpöpumpun sisäosa on hiljaisin. Muuten tämä häiritsee sisällä oloasi. Äänitaso alle 19 dB on matala, yli 30 dB korkea.

Ulko-osa

Myös ulko-osan tulee olla hiljainen. Se ei esimerkiksi saa aiheuttaa melua eikä häiritä ympäristöä. Äänitaso alle 45 dB on matala, yli 54 dB korkea.

Kylmäaine

Kylmäainetta käytetään lämmön siirtämiseen koneessa tai järjestelmässä. Se on aine, joka voi koneen avulla muuttaa kiehumispistettä muuttuneella paineella. Kun kiehumispiste laskee, kylmäaine ottaa lämpöä prosessista ja sen kondensoituminen mahdollistaa lämmön talteenoton.

Kylmäaineen valinta vaikuttaa ilmalämpöpumppusi tehokkuuteen ja lämpötehoon.

Ilmalämpöpumpuilla, joissa on kylmäaine R410A, on hyvä hyötysuhde. Tämä auttaa säästämään rahaa pitkällä aikavälillä. R410A on fluori- ja hiilivetykaasujen seos ja sen kiehumispiste on -48,5 astetta, mikä sopii kylmempään ilmastoon.

Toinen kylmäaine, jolla on pienempi ympäristövaikutus kuin R410A:lla, on R32. Tällä aineella vähennät ympäristökuormitusta jopa kolmanneksella. Lämpökapasiteetti kasvaa myös, kun ympäristön lämpötila on alhaisempi.

Invertteri-ohjattavat mallit

Yhä suosituimmiksi ovat nousseet ilmanlämpöpumppumallit, joissa on invertteri-ohjattava kompressori. Nämä sopeuttavat kierroslukemat talon lämpötarpeen mukaan. Näiden mallien etu on se, että ne säilyttävät tasaisemman lämpötilan verrattuna klassisiin kompressoreihin. Pitämällä nopeutta alhaisena, kompressori toimii myös pehmeämmin.

Toiminnot

Nykyään ilmalämpöpumpuissa on usein useita lisätoimintoja. Esimerkkejä hyödyllisistä toiminnoista ovat:

  • Filtterit, jotka puhdistavat ilmaa bakteereilta ja pölyltä
  • Liiketunnistin, joka tunnistaa jos huoneessa liikkuu joku. Säästyy sähköä kun lämpöpumppu ei turhaan ole päällä jos asunto on tyhjillään.
  • Ilmankosteuden säätö sisätiloissa.
  • Kauko-ohjaus puhelimesta sovelluksen kautta. Tässä sinun tulee ottaa huomioon, että tästä voi aiheutua puhelinlaskua.
  • Ylläpitolämmön asetus. Ylläpitolämpö tarkoittaa että asetat lämpötilan alhaiseksi, esimerkiksi 15 asteeseen, kun et ole asunnossa.

Asentaminen

Lähes kaikki ilmalämpöpumput vaativat, että pätevä asentaja asentaa laitteen. Joissain tapauksissa voit ostaa asennuksen ilmalämpöpumpun hankinnan yhteydessä, toisissa tapauksissa voit ostaa asennuksen erikseen. Ilmalämpöpumpun hankinnan ja asennuksen jakamisen etuna on, että saat enemmän vapautta etsiä edullisinta vaihtoehtoa. Jotkut kaupat myyvät halvempia pumppuja, mutta todella kalliita asennuksia ja päinvastoin.

Tuotevertailu

TuoteLämmitysJäähdytysEnergialuokkaScopSeerMelutaso sisäosaMelutaso ulkoosaKaukosäädin
Vaillant climaVAIR 5-050 WN - VAI 5,6 kW
4.6
5,6 kW5,3 kWA++4,17,657 dB- dBKyllä
Bosch Climate 9100i
4.3
8,5 kW4,2 kWA+++5,18,558 dB57 dBKyllä
Fuji Electric Hokuo 14
4.2
4,4 kW4,65 kWA++4,67,358 dB61 dBKyllä
Bosch Climate 8100
4.2
6,5 kW4,2 kWA+++5,18,559 dB61 dBKyllä
Fuji Electric RSG-09 KHCA
4.1
7,2 kW4,65 kWA+++5,219,3656 dB57 dBKyllä

Usein kysytyt kysymykset ilmalämpöpumpuista

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.2 / 5 (41 Vastausta)