Parastestiopas

Paras SUP lauta 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 6.2.2023

Monet ovat yrittäneet seistä ilmapatjan päällä vedessä ilman suurta menestystä, eikä surffilaudan vieminen rannallekaan ole ollut helppo vaihtoehto myöskään, mutta sitten tuli SUP-laudat. SUP-laudasta on nopeasti tullut hitti sen monipuolisten käyttömahdollisuuksien ansiosta. Jotkut haluavat liukua hitaasti eteenpäin istuen, kun taas toiset haluavat meloa seisaaltaan niin nopeasti kuin pystyvät. Olemme testanneet laajempaa valikoimaa suosittuja SUP-lautoja ja tulleet siihen tulokseen, että vuoden 2022 paras SUP-lauta on vidaXL Täytettävä SUP-lauta.

Paras SUP-lauta testiemme perusteella

SUP-lautoja on saatavilla eri tarkoituksiin ja hieman erilaisissa muodoissa. Kaikki eivät ole identtisiä mutta lähes kaikkia SUP-lautoja voidaan kuitenkin käyttää samalla tavalla, mutta joillakin voi olla pieni etu tietyllä alueella. Parhaan SUP-laudan löytäminen riippuu siis osittain siitä, mitä tavoitteita sinulla on SUP-laudan suhteen. Hieman alempana olevassa ostajan oppaassa olemme käyneet läpi tärkeitä seikkoja, jotka on otettava huomioon ennen ostoa, mutta olemme keskittyneet testauksessa ensisijaisesti seuraaviin seikkoihin:

  • Vastinetta rahalle - Aina on erilaisia vaihtoehtoja, joista jotkut ovat paperilla parempia mutta todellisuudessa huonompia. Mitä ominaisuuksia saat hintaan nähden, ja poikkeaako laatu paljon samassa hintaluokassa olevien SUP-lautojen välillä?
  • Suorituskyky - Miten SUP-lauta toimii siinä, mihin sitä on tarkoitus käyttää?
  • Lisävarusteet - Saatko laudan ja melan lisäksi esimerkiksi pumpun ja pienen laukun?

1. vidaXL Täytettävä SUP-lauta

4.4
Koko
300 x 76 x 10 cm
Kantokyky
90 kg
Täyttöpaine
12 psi
Paino
-

2. Samos Aqua SUP-lauta

4.3
Koko
275 x 76 x 10 cm
Kantokyky
85 kg
Täyttöpaine
-
Paino
-

3. Flying Crane SUP-lauta

4.1
Koko
360 x 75 x 15 cm
Kantokyky
145 kg
Täyttöpaine
12-15 PSI
Paino
13 kg

4. Bestway Hydro-Force Panorama SUP

4.1
Koko
340 x 89 x 15 cm
Kantokyky
150 kg
Täyttöpaine
15 PSI
Paino
12 kg

5. Bestway Hydro-Force SUP

4.0
Koko
305 x 84 x 12 cm
Kantokyky
120 kg
Täyttöpaine
15 PSI
Paino
12 kg

6. SUP lauta SP-320-15SP

4.0
Koko
320 x 75 x 15 cm
Kantokyky
130 kg
Täyttöpaine
12 - 15 PSI
Paino
12 kg

Osto-opas: SUP-laudan valinta

Jos pääasiallinen tarkoitus on leikkiä ja laiskotella SUP-laudan kanssa ja ehkä käyttää sitä kelluvana aurinkotuolina, useimmat markkinoilla olevat vaihtoehdot täyttävät tämän tarpeen. Jos kuitenkin haluat hankkia jotain ylimääräistä tai löytää SUP-laudan, joka erottuu eduksesi tietyllä tavalla, voi olla hyödyllistä tietää, miten eri ominaisuudet vaikuttavat suorituskykyyn vedessä. Alla olevilla tiedoilla olemme käsitelleet tärkeimmät asiat, joita kannattaa miettiä, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen SUP-laudan valinnan.

Paino ja tilavuus

SUP-laudan paino ja tilavuus voivat vaihdella paljon eri malleissa. Jotkut painavat 5-10 kg, kun taas toiset painavat lähes 15 kg. Vedessä ollessasi painolla ei ole enää suurta merkitystä; lähinnä matkalla veteen ja sieltä pois toivot, että paino olisi pienempi. Se, että paino voi vaihdella paljon, johtuu materiaalivalinnoista ja rakenteesta. Jotkin materiaalit ovat kestävämpiä, ja niiden ominaisuuksien ansiosta samaan tulokseen tarvitaan vähemmän materiaalia. Tilavuus määräytyy laudan pituuden, leveyden ja paksuuden mukaan, jotka vaikuttavat SUP-lautaan eri tavoin, mutta jotka yhdessä antavat tilavuuden. Tilavuus määrittää laudan maksimikuorman, ja koska se on aina määritelty, on parempi keskittyä siihen kuin SUP-laudan tilavuuteen.

Pituus

Kaikki SUP-laudat, jotka eivät ole lelukopioita, ovat suhteellisen pitkiä, ja niiden pituus vaihtelee yleensä hieman alle 3 metristä hieman alle 4 metriin. Lyhyempi SUP-lauta on helpompi ja nopeampi ohjata kuin pidempi lauta. Koska pituus on yksi niistä mitoista, jotka voivat vaihdella suuresti, sillä on myös suuri vaikutus tilavuuteen ja kantavuuteen. Pitkä SUP-lauta on yleensä vakaampi vedessä ja helpottaa suoran kurssin pitämistä, mikä johtaa suurempaan nopeuteen. Keskipitkässä SUP-laudassa on sen sijaan molempien maailmojen parhaat puolet. Se on edelleen tasainen, mutta silti tarpeeksi vakaa, jotta se voi ajaa hieman nopeammin.

Leveys

SUP-lautojen leveys vaihtelee noin puolesta metristä metriin. Leveämpi malli kasvattaa tilavuutta melkoisesti, jolloin lauta kantaa enemmän painoa. Sinulla on myös enemmän pinta-alaa, jolla istua, ja kuormaa on helpompi kantaa suurella pinta-alalla. Leveys on yksi niistä tekijöistä, jotka lisäävät eniten vakautta ja vaikeuttavat kaatumista. Toinen korkean leveyden etu on suurempi kitka veden pintaa vasten. Tämä tarkoittaa, että et pääse aivan samoihin nopeuksiin kuin kapeammalla vastaavalla. Tässä sinun on tehtävä kompromissi siitä, mitä etsit eniten. Pystytkö melomaan nopeasti vai voitko meloa rauhallisemmin ja vakaammin ja kantavammin.

Paksuus

Pituus ja leveys ovat siis tärkeimmät SUP-laudan ohjausominaisuuksiin vaikuttavat tekijät, kun otetaan huomioon eri mitat, joita voidaan muuttaa. Paksuuden lisääminen tai vähentäminen, joka on yleensä 10-15 cm:n välillä, ei muuta itse ohjausta liikaa, mutta paksumpi SUP-lauta on yleensä jäykempi ja antaa suuremman tilavuuden. Jäykempi SUP-lauta on hieman vakaampi ja sillä on helpompi meloa nopeasti. Suositus on valita hieman paksumpi SUP-lauta, jos olet löytänyt erilaisia vaihtoehtoja, joiden muut ominaisuudet ovat samanlaiset.

Pinta

Pinta, jolla voit seistä, istua tai maata, voi näyttää erilaiselta. Jos olet nähnyt vain malleja, jotka ovat täysin tasaisia ja joissa on liukumaton pinta, saatat luulla, että siinä on kaikki, mutta näin ei ole. Joissakin voi olla keskelle asennettu kahva tai soljet, jotka ovat edempänä pakkauksen tai vastaavien kiinnittämistä varten. Tätä ei voi muuttaa jälkikäteen, ja jos haluat tulevaisuudessa lisää vaihtoehtoja, on lähes mahdotonta, jos valitsit alussa väärän mallin. Useimmat soljet ja kahvat ovat harvoin tiellä, vaikka niitä ei aluksi käytettäisikään, mutta ne voivat olla todella arvokkaita tulevaisuudessa, jos haluat tarttua uuteen haasteeseen SUPin kanssa, joka vaatii enemmän mahdollisuuksia.

Evät

Kaikissa SUP-laudoissa on jonkinlainen evä, joissakin on yksi ja toisissa useita. Evän tarkoituksena on lisätä vakautta ja hallittavuutta. Yleisin on se, että eviä on yleensä yksi. Yksittäinen evä ei vaikuta kovin paljon nopeuteen, mutta lisää samalla vakautta huomattavasti. Kokoonpanot, joissa on kolme samankokoista evää tai hieman isompi evä ja kaksi pientä evää, on tarkoitettu lähinnä surffaukseen. Monilla evillä nopeus hidastuu enemmän, ja tämä edellyttää, että sinulla on jo jonkin verran nopeutta ja etsit vielä enemmän vakautta ja hallintaa.

Etuosa

SUP-laudan mitat määräävät pitkälti laudan muodon, mutta niistä ei käy ilmi, miltä esimerkiksi etupää näyttää. Etupää, tai keula, kuten sitä myös kutsutaan, on joko hieman pyöreämpi tai terävämpi. Kapeneva keula läpäisee aallot paremmin, mutta kapeneva keula on yleensä myös hieman kapeampi. Tasaisessa vedessä ne toimivat hyvin, mutta liikkuvassa vedessä ne eivät ole kovin vakaita. Leveän johtajan on vaikeampi nousta samalla nopeudella, ja hän on usein leveämpi. Sen sijaan nämä ovat vakaampia ja toimivat hyvin silloin, kun et tarvitse niin paljon nopeutta, mutta sen sijaan suurta vakautta, koska vesi on hieman liikkuvampaa.

Mela

Useimmat SUP-laudat sisältävät myös melan. On olemassa säädettäviä ja kiinteitä meloja. Kiinteän melan tulisi olla noin 20 cm oman enimmäispituutesi yläpuolella. Säädettävien melojen etuna on, että niitä voidaan säätää sen mukaan, mitä teet tai missä asennossa olet, ja ne voidaan mukauttaa eri ihmisille sopiviksi. Kiinteät melat ovat yleensä hieman jäykempiä ja tukevampia ja yleensä myös kevyempiä. Jos sinulla on mahdollisuus valita, haluat aina mahdollisimman jäykän ja kevyen melan. Melan suuri terä on raskaampi vetää veden läpi, mutta se antaa suuremman nopeuden. Jos olet vahva, haluat ison terän, jos et ole aivan yhtä vahva, kannattaa valita pienempi terä.

Materiaali

Kaikki SUP-laudat valmistetaan nykyään erilaisista muovimateriaaleista, jotta saavutetaan hyvä painon, kestävyyden ja kelluvuuden yhdistelmä. Kudomalla polyesterikuituja tietyllä tavalla saadaan aikaan todella suuri kestävyys ja samalla vältetään terävät reunat. Yleinen menetelmä on ” drop-stitch”-menetelmä. Siinä käytetään kymmeniä tuhansia pieniä kierteitä, joiden ansiosta SUP-laudat kestävät erittäin korkeita ilmanpaineita. Tämä tekevät niistä todella kovia ja vakaita, mutta ovat silti puhallettavia ja joustavia, kun niitä ei käytetä.

Puhallettava tai kiinteä

SUP-lautoja on sekä puhallettavia että kiinteitä. Kiinteät mallit ovat yleensä hieman parempia kaikin puolin, paitsi että ne ovat hyvin tilaa vieviä ja yleensä kalliimpia. Siksi puhallettavat vastineet ovat tulleet suosituimmiksi, sillä ne ovat lähes yhtä hyviä mutta paljon kätevämpiä säilyttää ja ottaa mukaan. Jos valitset puhallettavan laudan, kuten useimmat tekevät, haluat varmistaa, että SUP-lauta kestää vähintään 15 psi:n paineen. SUP-laudan pitäisi tuntua kovalta, jotta se olisi vakaa ja toimisi hyvin vedessä, ja jos paine on alhainen, saat sen sijaan löysän SUP-laudan, joka ei käyttäydy toivotulla tavalla. Jos SUP-lauta kestää suurempia paineita kuin 15 psi, se on vain lisäbonus.

Lisätarvikkeet

SUP-lautaa myydään harvoin yksinään, ellei kyseessä ole erikoismalli. Mukana on yleensä pieni pumppu, mela, säilytyspussi ja muita tarvikkeita. Ei pidä unohtaa, että näiden lisävarusteiden laatu voi myös vaihdella. Melaominaisuudet näkyvät yleensä selvästi, varsinkin jos kyseessä on hieman hienompi mela. Jos melasta ei ole mitään tietoa, voidaan olettaa, että se on hyvin vakiomalli. Muut lisävarusteet ovat yleensä huonosti kuvattuja, ja näissä tapauksissa voit hyödyntää kommenttikenttiä, joissa muut kuluttajat ovat saattaneet kertoa mielipiteensä siitä, mikä oli hyvää tai vähemmän hyvää.

Usein kysytyt kysymykset SUP-laudoista

Mikä on paras SUP-lauta?

Kun olemme testanneet lukuisia SUP-lautoja ja tarkastelleet mitä rahalla saa olemme tulleet siihen tulokseen, että vuoden 2023 paras SUP-lauta on vidaXL Täytettävä SUP-lauta.

Mitä eroa on SUP-laudalla ja surffilaudalla?

Yleisesti ottaen SUP-lauta on paljon isompi kuin surffilauta, mikä tekee siitä paljon vakaamman ja antaa sille enemmän tilavuutta. Suuri tilavuus lisää SUP-laudan enimmäispainoa ennen kuin se uppoaa tai muuttuu liian epävakaaksi. Surffilauta ei ole läheskään yhtä vakaa, mutta sitä on helpompi ohjata ja se toimii aallokossa.

Voivatko lapset käyttää SUP-lautaa?

Lapset voivat käyttää SUP-lautaa aivan kuten aikuisetkin. Tapaturmien ja loukkaantumisten välttämiseksi on aina noudatettava sääntöjä ja käyttää järkeä, kun leikitään veden lähellä tai vedessä.

Onko jotain erityistä huomioitavaa, jos haluaa meloa SUP-laudalla lemmikin kanssa?

Lemmikkieläimillä on yleensä terävät kynnet. Jos aiot ottaa lemmikkisi mukaan matkalle, yritä löytää SUP-lauta, jossa on vahva ja kestävä ulkopinta, joka kestää enemmän kulutusta.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.2 / 5 (25 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää