Jos käytät otsalamppua vain silloin tällöin käydessäsi vintillä penkomassa vanhoja pahvilaatikoita tai pistäytyessäsi hämärässä kellarissa, sinulle riittää ihan tavallinen otsalamppu. Näissäkin tilanteissa on tietysti vain hyvä asia, jos otsalappusi on tehokas. Mutta jos aiot käyttää otsalamppua iltalenkeillä ja muissa tilanteissa, joissa on tärkeää nähdä tarkasti ja joissa haluat myös muiden näkevän sinut hyvin, on syytä perehtyä erilaisiin tärkeisiin ominaisuuksiin.
Valoteho
Valotehon mittayksikkö on lumen. Jos haluat voimakkaan valovirran, lumeneita on oltava vähintään 300. Tehokkaammasta otsalampusta ei kuitenkaan ole mitään haittaa, sillä vahvimmissa (ja monissa heikommissakin) otsalampuissa on useita tehovaihtoehtoja, joiden avulla voit säästää akkua. Jos haluat otsalampun ennen kaikkea siksi, että se heijastimen tavoin saa sinut erottumaan pimeydestä, on heikompikin otsalamppu tyhjää parempi. Pimeässä on aina tärkeää huolehtia omasta näkyvyydestään, sillä se ehkäisee onnettomuuksia.
Akun kestoaika
Joidenkin otsalamppujen akkukesto ei ole läheskään niin pitkä kuin toivoisimme. Syy akun lyhyeen kestoaikaan löytyy paristojen määrästä. Jos paristoja olisi enemmän, muuttuisivat otsalamput niin painaviksi, että niiden käyttäminen olisi sietämättömän epämukavaa. Monissa otsalampuissa on kuitenkin jopa 4 tunnin akkukesto ja lyhyet latausajat. Otsalampun käyttäjän ei siis tarvitse varastoida kertakäyttöisiä paristoja kotiinsa.
Latausaika
Joidenkin tehokkaiden otsalamppujen latausaika on lähes 8 tuntia. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä otsalamppujahan käytetään aina vain pimeässä tai hämärässä, eikä pimeys koskaan jatku loputtomiin yhtäjaksoisesti. Kun ottaa tavakseen laittaa otsalampun lataukseen aina käytön jälkeen, lataaminen sujuu kivuttomasti. Toivoisimme kuitenkin, että otsalampuissa olisi samanlainen pikalataustoiminto kuin puhelimissa. Tulevaisuudessa varmasti onkin mahdollista ladata otsalamppuun salamannopeasti jonkin verran virtaa.
Laatu
Otsalampun laatuun vaikuttaa erityisesti kaksi helposti kuluvaa osaa: akku ja pään ympäröivä kiinnitysnauha. Akun maksimikestoajasta voi päätellä, kuinka pitkä akun käyttöikä tulee olemaan. Jos otsalampun akun kestoaika on uutenakin esimerkiksi vain kaksi tuntia, se joutuu kokemaan useampia latauskertoja kuin pidempikestoinen akku. Akku kestää aina vain tietyn määrän latauskertoja, ja sen vuoksi onkin hyvä panostaa otsalamppuun, jonka akun kestoaika on pidempi. Myös kiinnitysnauha tulee vääjäämättä löystymään ajan kuluessa. Paksumpi nauha säilyttää jäntevyytensä pidempään kuin ohut.
Vedenpitävyys
Jos käytät otsalamppuasi sateessa tai kosteissa olosuhteissa, sinun on syytä tarkistaa, että sillä on jonkinlainen IP-luokitus. IP-merkinnät kertovat, kuinka hyvin otsalamppu kestää vettä, pölyä ja muita hiukkasia. Otsalampuille tyypillinen luokitus on IPX4, joka tarkoittaa, että laite sietää jonkin verran vesipisaroita. Muitakin luokituksia esiintyy, ja suurempi luku tarkoittaa yleensä parempaa suojausta.
Käännettävyys
Nykyisin on itsestään selvää, että otsalamppua voi käännellä. On suuri helpotus, kun valon voi kääntää oikeaa suuntaan joutumatta kääntämään päätään. Eri malleissa lamppua käännetään eri tavalla. Osa otsalampuista säädetään tiettyyn asentoon, osan voi kääntää pehmeän ohjauspyörän avulla juuri haluamaansa suuntaan.
Paino
Otsalampun paino vaikuttaa suuresti käyttömukavuuteen ja siihen, miten miellyttävältä se tuntuu päässä. Painava lamppu alkaa pian tuntua epämukavalta. Otsalampun painoon vaikuttaa paristojen määrä ja se, onko otsalampussa nykyaikainen LED-lamppu. Jos otsalampun paino lähestyy 300 grammaa, se voi äkkiseltään tuntua hyvin raskaalta pään ja niskan alueella. Siihen kuitenkin tottuu nopeasti, ja onhan se ainakin hyvää treeniä niskan lihaksille.
Eriväriset valot
Joissakin otsalampuissa on toimintoja, joiden avulla LED-valon väriä voi vaihtaa. Väreillä on toki aina hauska leikkiä, mutta on niistä muutakin hyötyä. Silmien on esimerkiksi helpompi tottua pimeyden keskellä punaiseen kuin valkoiseen valoon. Tästä on hyötyä silloin, jos liikut nopeasti valoisien ja pimeiden tilojen välillä.