TestitSitteri

Paras sitteri 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 16.5.2023

Sitteri on hyödyllinen ja käytännöllinen arjen apuväline, joka antaa vanhemmille kullanarvoisen tilaisuuden pitää pieni tauko. Asetat vauvan sitteriin ja annat hänen keinua uneen tai käyttää yläpuolella olevaa lelukaarta virikkeenään. Testaamamme sitterit eroavat toisistaan rakenteeltaan ja ulkonäöltään, ja niissä on erilaisia toimintoja. Löydät listalta viisi suosikkiamme ja myös parhaan sitterin, joka on Bliss Pomppija Beige/Leo - Cotton. Lue myös ostosoppaamme, josta saat lisätietoa.

Paras sitteri testiemme perusteella

Olemme tutkineet useita suosittuja sittereitä ja valinneet viisi testivoittajaa. Kaikki mallit ovat nousseet asiakkaiden ja vanhempien suosioon, ja osa niistä on saanut kunniamainintoja testeissä. Kaikki sitterit täyttävät myös laadukkaalle sitterille asetetut turvallisuusvaatimukset. Parasta sitteriä valitessamme otimme lähtökohdaksemme etenkin alla luetellut kriteerit ja esitimme seuraavat kysymykset:

 • Lisävarusteet - Kuuluuko sitteriin lelukaari? Kuuluvatko lelut sitterin hintaan? Onko vaihdettavia osia saatavissa?
 • Mukavuus - Kuinka tiukasti pehmusteet ja kangas asettuvat vauvan ympärille? Istuuko lapsi turvallisesti ja mukavasti? Keinuuko sitteri pehmeästi ja tasaisesti? Onko pehmusteita riittävästi?
 • Laatu ja design - Mistä materiaalista sitteri on valmistettu? Onko sen runko tukeva ja korkealaatuinen? Onko sitteri suunniteltu käyttäjäystävälliseksi? Millaista kuormitusta ja enimmäispainoa sitteri kestää?
 • Joustavuus - Saako tuolin eri asentoihin? Onko lelukaari helppo laittaa paikalleen ja ottaa pois? Keinuttaako sitteri itse itseään? Onko sitteriä helppo siirtää ja säilyttää? Taittuuko se kokoon?
 • Hinta-laatusuhde - Vastaako sitteri hintatasoaan? Onko tuote hintansa arvoinen?

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. BabyBjörn Bliss Sitteri

4.7
Maksimipaino
13 kg
Ikäsuositus
0-2 vuotta
Sitterin paino
2,3 kg
Materiaali kangas
Puuvilla
 • Ergonominen muotoilu edistää lapsen oikeaa asentoa ja kehitystä
 • Valmistettu korkealaatuisista ja turvallisista materiaaleista
 • Helppo säätää ja mukauttaa lapsen tarpeisiin
 • Kallis

2. Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Sitteri

4.5
Maksimipaino
9 kg
Ikäsuositus
0-2 vuotta
Sitterin paino
5,4 kg
Materiaali kangas
Polyester
 • Sisäänrakennetut lelut ja musiikki pitää lapsen viihdytettyneenä
 • Säädettävä selkänoja ja kaltevuus lapsen tarpeiden mukaan
 • Sisäänrakennettujen lelujen ja musiikin laatu voi olla hieman yksinkertaisempi verrattuna erikseen ostettuihin vaihtoehtoihin

3. Swing Pomppija Harmaa

4.3
Maksimipaino
9 kg
Ikäsuositus
0-3 vuotta
Sitterin paino
3 kg
Materiaali kangas
Polyester & puuvilla
 • Heilutustoiminto rauhoittaa vauvaa ja auttaa nukahtamisessa
 • Turvallinen ja tukeva rakenne
 • Kompakti koko sopii hyvin pienempiin tiloihin

4. Maxi-Cosi Kori Baby Sitteri

4.2
Maksimipaino
9 kg
Ikäsuositus
0-3 vuotta
Sitterin paino
2,3 kg
Materiaali kangas
Polyester
 • Ergonominen muotoilu tarjoaa mukavan ja turvallisen istuimen vauvalle
 • Kestävä ja laadukas materiaali
 • Joidenkin vanhempien mielestä istuinosa voi olla hieman liian jäykkä

5. Cassia Pomppija Essential Gray

4.1
Maksimipaino
9 kg
Ikäsuositus
0-2 vuotta
Sitterin paino
4 kg
Materiaali kangas
Polyester
 • Keinutoiminto rauhoittaa vauvaa ja auttaa nukahtamisessa
 • Säädettävä nopeus ja musiikkitoiminto luovat mukavuutta ja viihdytystä lapselle
 • Hinta voi olla korkeampi verrattuna muihin samankaltaisiin tuotteisiin markkinoilla

6. Kinderkraft Felio sitteri

3.9
Kinderkraft Felio sitteri
Maksimipaino
18 kg
Ikäsuositus
1-2 vuotta
Sitterin paino
3,1 kg
Materiaali kangas
Puuvilla
 • Kevyt ja kannettava, helpottaa siirtämistä kodin sisällä
 • Hankala puhdistaa

Osto-opas: Sitterin valinta

Sitteriä ostaessasi sinun kannattaa miettiä muutamia asioita, jotta saat rahoillesi mahdollisimman hyvän vastineen. Yksinkertaisimmat sitterimallit ovat kuin minikokoisia aurinkotuoleja, ja niitä on helppo kuljettaa, säilyttää ja puhdistaa. Ne sopivat sinulle mainiosti, jos vaatimustasosi ei ole kovin korkea. Kehittyneemmät mallit ovat suurempia ja usein kömpelömpiä, mutta niissä on enemmän ominaisuuksia, kuten automaattinen keinutus, useita vaihdettavia asentoja ja joskus jopa suojakatos. Riippumatta siitä, millaista mallia etsit, sinun on hyvä tietää enemmän seuraavista asioista:

Turvallisuus

On tärkeää, että sitteri on vakaa ja oikein muotoiltu. Tarkista siksi aina, että sitteri täyttää turvallisuusvaatimukset. Voit lukea lisää turvallisuudesta ja turvamerkinnöistä hieman alempaa tältä sivulta.

Maksimipaino

Maksimipaino on tavallisesti noin 9 kg. Jos haluat käyttää sitteriä pidempään, joudut etsimään mallin, joka kestää suuremman painon. Saatavana on jopa 13 kiloa kestäviä malleja. Maksimipaino kertoo joskus jotain sitterin laadusta. Suurta maksimipainoa kestävä sitteri voi olla tukevampi ja paremmin tehty.

Säilytys

Sitterin säilyttämisen on oltava helppoa. Sen olisi hyvä taittua kokoon sen verran, että voit laittaa sen oven taakse tai vastaavaan ahtaaseen tilaan. Helposti siirrettävä ja ketterä sitteri tekee arkielämästä helpompaa. Sitterin painollakin on merkitystä. Painavan ja kömpelön sitterin säilyttäminen on hankalaa, kuten myös sen käyttäminen ylipäänsä. Kätevä sitteri painaa yleensä noin 3-5 kiloa.

Ikäsuositus

Joidenkin sittereiden valmistajat antavat ikäsuosituksia. Niistä voikin saada suuntaviivoja siihen, milloin käyttö pitäisi lopettaa, mutta oikeasti asian ratkaisee paino. Joskus vauvat voivat istua sitterissä tyytyväisinä vielä kuukausia suositellun ikärajan jälkeen, joskus he taas kasvavat siitä ulos jo aiemmin.

Puhdistus

Lapsilla on tapana sotkea ympäristönsä. Siksi vaatteiden, vaunujen, unipesän ja sitterin on oltava helposti puhdistettavissa. Sitterin kankaan on lähdettävä helposti irti, ja sen olisi hyvä kestää konepesua. Vaihtoehtoisesti sen on oltava helposti pyyhittävä tai käsin pestävä.

Mukavuus

Sitterin mukavuuden on oltava huippuluokkaa. Sellainen sitteri, jossa lapsi istuu takamus alhaalla ja jalat korkeammalla jalkaterät tuettuina, on hyvä ja mukava. Myös ne mallit, joissa vauva pikemminkin makaa kuin istuu, ovat hyviä, jos sitteri on tarkoitettu lepäämiseen eikä niinkään aktiviteetteja varten. Sitterin tulee keinua miellyttävästi lapsen liikkuessa. Se auttaa kehittämään motoriikkaa ja tasapainoa. Sitteri ei saa olla liian pehmeä, sillä silloin se ei tue tarpeeksi selkää ja takamusta. Kangas lapsen istumapaikan ympärillä ei saa olla liian kireällä, sillä silloin sitterissä on vaikea istua.

Suunnittelu ja materiaalit

Hyvin suunnitellussa sitterissä yhdistyvät käytännölliset toiminnot, kestävät materiaalit ja houkutteleva ulkonäkö. Jos sitterissä on metalliteline, sen tulee olla joustava ja mukautuva. Sittereiden kangas on tavallisesti puuvillaa, 3D-jerseytä, mesh-kangasta tai polyesteriä. Puuvilla ja jersey ovat pehmeimpiä, kun taas polyesteri on kestävää. Ilma kiertää hyvin mesh-kankaan läpi, joten se on hengittävä materiaali. Kangas koristellaan esimerkiksi perinteisellä tai lehtikuvioidulla tikkauksella. Jos kangaskin on laadukas, ovat nämä kuvioidut mallit kaikkein tyylikkäimpiä.

Säädettävät asennot

Mahdollisuudesta säätää vauvan istuma-asentoa voi olla erittäin paljon hyötyä. Joitakin sittereitä voi käyttää sekä vauvansänkynä että syöttötuolina, mikä onkin erittäin kätevää. Joidenkin sittereiden korkeutta voi säätää, kun taas toisia malleja voi vain kallistaa eteen ja taakse. Asentoja säädetään ohjaimella, vivulla tai nappia painamalla. Asentojen määrä vaihtelee riippuen sitterin rakenteesta ja muotoilusta. Suosittelemme sittereitä, joissa on ainakin kolme säädettävää asentoa, sillä ne ovat riittävän monikäyttöisiä. Markkinoilla olevissa malleissa on yleensä 0-5 eri asentoa.

Ominaisuudet ja toiminnot

Mieti myös sitä, millaisia toimintoja sitterissä pitäisi olla, jotta siitä olisi sinulle ja lapsellesi eniten hyötyä. Saattaa kuitenkin olla vaikea tietää etukäteen, mistä vauva pitää. Ei siis kannata keskittyä liikaa toimintoihin.

Lelukaari - Aktiiviset, liikkuvat ja ympäristöään tutkivat vauvat pitävät paljon lelukaaresta. Monissa sittereissä on lelukaari joko valmiina tai lisävarusteena. Jotkut vauvat eivät kuitenkaan ole kovin kiinnostuneita lelukaarista, ja silloin ne ovat vain tiellä.

Automaattinen keinutus - Itsestään keinuvat sitterit sopivat erinomaisesti niille vauvoille, jotka nukahtavat nopeasti keinutettaessa. Myös se, jos vauvasi nukahtaa nopeasti, kun työnnät häntä vaunuissa, viittaa siihen, että tärinä ja keinuva liike rauhoittavat häntä.

Äänentoisto - On olemassa sellaisiakin sittereitä, jotka soittavat musiikkia tai tarinoita. Ne sopivat täydellisesti niille vauvoille, jotka pitävät tuutulauluista. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että laulujen ja tarinoiden kuunteleminen edistää puhumaan oppimista ja nopeuttaa sosiaalisten taitojen kehittymistä!

Usein kysytyt kysymykset sitteristä

Mikä sitteri on paras?

Valitsimme testimme voittajaksi Bliss Pomppija Beige/Leo - Cotton. Se on käytännöllinen ja toimiva, ja myös edullinen. Testi perustui omiin kokemuksiimme ja havaintoihimme sekä niihin lukuisiin testeihin, jotka olemme tehneet.

Kuinka valitsen oikean sitterin?

Kannattaa odottaa lapsen syntymää. Opettele ensin tuntemaan vauvasi ja tarpeenne. Silloin oikean tuotteen ostaminen on helpompaa. Monet uudet vanhemmat tekevät sen virheen, että he ostavat etukäteen liikaa tavaroita, joille ei olekaan käyttöä. Lue lisää ostosoppaastamme.

Milloin sitteriä käytetään?

Sitteri on tarkoitettu vauvoille, jotka eivät vielä osaa istua itse. Älä kuitenkaan laita sitteriin aivan vastasyntynyttä, vaan odota ainakin pari kuukautta. Käytä sitteriä vain lyhyitä aikoja kerrallaan.

Kuinka pitkään lapsi voi istua sitterissä?

On vaikea sanoa mitään tarkkaa ikää, johon saakka vauva voi istua sitterissä. Se riippuu siitä, kuinka hyvin vauva siinä viihtyy. Vaihtelu on kuitenkin tärkeää. Vauva saa hyvää harjoitusta lihaksilleen, kun hän on eri asennoissa, kuten mahallaan, selällään, istumassa ja makaamassa. Mitä vanhempi lapsi, sitä pidempään hän jaksaa istua sitterissä.

Montako kiloa sitterissä istuva vauva saa painaa?

Useimmat sitterit kestävät noin 9 - 13 kilon painon, ja yleisin maksimipaino on 9 kg. Muista myös, että 9 kg on virallisten turvallisuusstandardien mukainen maksimipaino. Jos haluat varmistua turvallisuudesta, valitse ensin 9 kiloa kestävä sitteri ja siirry lapsen kasvettua muihin vaihtoehtoihin.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (59 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää