Parastestiopas

Paras sähköhammasharja 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 1.3.2023

Kaikkihan me haluaisimme hyväkuntoiset hampaat, mutta niiden saaminen vaatii vaivannäköä. Laadukas sähköhammasharja helpottaa aamu- ja iltarutiineja ja tekee hampaiden harjaamisesta hauskempaa. Se auttaa pitämään hymyn kauniina ja hammaslääkärin laskut kurissa. Olemme tutkineet ja testanneet monia tunnetuimpien tuotemerkkien sähköhammasharjoja, ja esittelemme viisi parasta vaihtoehtoa. Yksi sähköhammasharja nousi muiden yläpuolelle, ja valitsimmekin vuoden 2023 testivoittajaksi Oral-B Laboratory Clean 3.

Paras sähköhammasharja testiemme perusteella

Sähköhammasharjojen hintahaitari on erittäin laaja. Jotkut saa parilla kympillä, toisiin täytyy sijoittaa satasia. On selvää, että halvimman ja kalleimman mallin välillä on eroa, mutta useimmat ihmiset kuitenkin valitsevat mieluiten näiden ääripäiden välille sijoittuvan mallin. Millaisia eroja sähköhammasharjoissa oikein on, ja ovatko jotkut sähköhammasharjat todella muita parempia? Alempaa löytyvässä ostosoppaassa käymme läpi tärkeimmät asiat, joiden avulla voit tehdä hyvän ja tietoon perustuvan valinnan. Näitä asioita käytimme myös testimme vertailukohtina. Testin käytännön osassa keskityimme ensisijaisesti seuraaviin asioihin:

  • Tulokset - Millaisia tuloksia hampaiden harjaaminen tuotti? Ulottuiko harja joka paikkaan, ja riittivätkö sähköhammasharjan tehot poistamaan pinttyneimmätkin liat?
  • Toiminta Kuinka hyvin sähköhammasharja toimii, ja onko siinä muitakin toimintoja kuin virtanappi?
  • Fyysiset ominaisuudet - Tuntuuko sähköhammasharja kömpelöltä tai painavalta kädessä vai juuri sopivalta ja näppärältä?

1. Oral-B Laboratory Clean 3

4.6
Akku
2 viikkoa
Paineentunnistin
Kyllä
Harjasasetusta
3
Sovellus
Ei

2. Oral-B Professional Laboratoire 1

4.4
Akku
10 päivää
Paineentunnistin
Kyllä
Harjasasetusta
1
Sovellus
Ei

3. Jordan TBT-200GY Clean Smile

4.1
Akku
20 paivää
Paineentunnistin
Kyllä
Harjasasetusta
2
Sovellus
Ei

4. Braun Oral-B PRO 790 Duo

4.1
Akku
10 päivää
Paineentunnistin
Kyllä
Harjasasetusta
1
Sovellus
Ei

5. Oral-B Genius X

4.0
Oral-B Genius X
Akku
14 päivää
Paineentunnistin
Kyllä
Harjasasetusta
6
Sovellus
Kyllä

Osto-opas: Sähköhammasharjan valinta

Joissakin sähköhammasharjoissa on kaikki mahdolliset toiminnot, kun taas toiset eivät juuri eroa tavallisista hammasharjoista. Osa toiminnoista ja ominaisuuksista voi tuntua liiallisilta ja tarpeettomilta, mutta jotkut niistä saattavat jopa saada sinut valitsemaan tietyn sähköhammasharjan. Ostopäätöksen ratkaisevat pitkälti omat tarpeesi ja toiveesi, mutta joskus on vaikea tietää, mitä sähköhammasharjalta oikein voi odottaa.

Akun kestoaika

Eri mallien väleillä esiintyy suuria eroja akun kestävyydessä. Akunkesto ilmaistaan yleensä käyttöpäivinä. Esimerkiksi viisi päivää tarkoittaa sitä, että voit käyttää sähköhammasharjaa aamuin illoin noin kahden minuutin ajan viitenä päivänä ennen kuin akku loppuu ja joudut lataamaan sen. Akku tietenkin kuluu ja heikkenee ajan mittaan. Jos ostamassasi sähköhammasharjassa on jo alussa turhan pieni akku, se ei lopulta riitä edes harjauksen ajaksi. Kaikille sähköhammasharjoille käy jossain vaiheessa näin, mutta kun akku on riittävän suuri, kestää paljon pidempään päätyä tähän tilanteeseen.

Paineentunnistin

On melko tavallista, että hammasharjalla painetaan harjatessa liian lujaa. Tavallinen hammasharja ei tätä estä, vaan hampaat ja ikenet joutuvat kärsimään. Monissa sähköhammasharjoissa sen sijaan on paineentunnistin, joka ilmoittaa monin tavoin, jos painaa liian kovaa. Vilkkuva valo tai sähköhammasharjan tuottama ääni kertovat, että nyt on aika keventää painetta. Tämä toiminto löytyy nykyisin useimmista keskihintaisista sähköhammasharjoista, mutta halvimmista malleista se saattaa puuttua.

Harjaspää

Harjaspäissä ei ole suuria eroja eri mallien välillä. Toki osa harjaspäistä on suunniteltu tietyille malleille, mutta usein ostamansa harjaspääpakkauksen voi käyttää missä tahansa saman valmistajan sähköhammasharjassa. Tästä voi päätellä, etteivät mallien hintaerot johdu harjaspäistä, vaan pikemminkin sähköhammasharjojen moottorista. Myös sähköhammasharjan ominaisuudet ja toiminnot vaikuttavat laitteen hintaan.

Älytoiminnot ja sovellukset

Viime aikoina lähes kaikki tuotteet ovat kehittyneet älykkäämmiksi, joten miksipä emme haluaisi käyttää myös älysähköhammasharjaa? Ne eivät vielä ole kovin yleisiä tai suosittuja, sillä ne ovat kalliita. Joissakin malleissa on kuitenkin hauskoja ja kiinnostavia toimintoja. Sovellusten avulla voi esimerkiksi nähdä, kuinka kauan on harjannut hampaitaan ja kuinka kova paine mihinkin kohtaan on kohdistunut. Kaikki eivät varmastikaan ole valmiita maksamaan vaadittua hintaa vain nähdäkseen tietoja hampaiden harjaamisesta, mutta saahan näiden toimintojen avulla ainakin varmuuden siitä, onko harjaustapoja syytä muuttaa.

Ajastin

Sen lisäksi, että harjaamme hampaitamme usein liian kovaa, monet meistä harjaavat myös liian pitkään. Jotta pysyisimme tietoisina harjausajasta, monissa sähköhammasharjoissa on paineentunnistimen lisäksi myös aikamerkki. Eri malleissa on erilaisia ajastintoimintoja. Jotkut sähköhammasharjat ilmoittavat, kun olet harjannut tarpeeksi kauan, kun taas toiset antavat äänimerkkejä tasaisin väliajoin. Aikasignaali voi olla selkeä suriseva ääni tai vilkkuva valo.

Harjaustilat

Hieman yleistäen voisi sanoa, että mitä kalliimpi sähköhammasharja, sitä enemmän erilaisia harjaustiloja. Lukuisat harjaustilat eivät välttämättä tarkoita, että harjaaminen tuottaa parempia tuloksia, mutta usein näin kuitenkin on. Joskus on hankala saada viimeisiä ruuanjäämiä lähtemään hampaiden väleistä. Jos harjaustiloja on vain yksi, sähköhammasharja on säädetty toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Se ei harjaa niin nopeasti, että se kuluttaisi ajan mittaan hampaita, eikä myöskään niin hitaasti, ettei ruoka irtoa hammasväleistä. Joskus voi kuitenkin olla tilanteita, joissa hetkellisesti tarvitaan turbotehoa. Näissä tapauksissa sähköhammasharjan erilaisista harjaustiloista voi olla hyötyä.

Usein kysytyt kysymykset sähköhammasharjasta

Mikä sähköhammasharja on paras?

Olemme tarkastaneet useiden testihenkilöiden suut hampaiden harjaamisen jälkeen ja tutkineet sähköhammasharjojen toimintoja ja ominaisuuksia. Tulimme siihen tulokseen, että Oral-B Laboratory Clean 3 on vuoden 2023 paras sähköhammasharja. Siinä on hintaansa nähden monia positiivisia ominaisuuksia, ja sillä harjaaminen tuottaa hyviä tuloksia.

Kuinka käytän sähköhammasharjaa?

Laita sähköhammasharja varovaisesti hampaita vasten ja anna sen harjata yksi hammas kerrallaan. Sähköhammasharjalla harjaaminen on muuten ihan samanlaista kuin tavallisen harjan käyttö, mutta sinun ei tarvitse tehdä harjausliikkeitä itse.

Kuinka usein sähköhammasharjan harjaspää pitää vaihtaa?

Suositus on, että vaihdat harjaspään noin kolmen kuukauden välein tai kun huomaat, ettei se enää toimi kunnolla. Sairastamisen jälkeen voi myös olla hyvä aika vaihtaa harjaspää.

Kuinka pitkään hampaita pitää harjata sähköhammasharjalla?

Suositeltava aika on kaksi minuuttia, sillä siinä ajassa ehtii hyvin harjata kaikki hampaat, eikä aika myöskään ole liian pitkä. Jos kahden minuutin jälkeen tuntuu, etteivät hampaat vielä puhdistuneet, voit hyvin jatkaa harjaamista, kunnes suu on puhdas ja raikas.

Onko sähköhammasharja parempi kuin tavallinen hammasharja?

Jos harjaat hampaasi huolellisesti, ei oikeastaan ole väliä, käytätkö tavallista vai sähköhammasharjaa. Lopputulos on yhtä hyvä. Sähköhammasharjan etuna on ennen kaikkea käyttömukavuus, mutta joissakin malleissa myös esimerkiksi liian kovasta harjaamisesta varoittavat toiminnot.

Sopiiko sähköhammasharja lapsille?

Kun lapsi on riittävän vanha käyttämään tavallista hammasharjaa, hän osaa käyttää myös sähköhammasharjaa.

Ovatko sähköhammasharjat vaarallisia?

Jos käytät sähköhammasharjaa ohjeiden mukaisesti, se on aivan yhtä turvallista kuin tavallisella harjalla harjaaminen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (31 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää