Parastestiopas

Paras PWO 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 6.2.2023

Jos tarvitset ylimääräistä energiapotkua tai treenaat intensiivisesti, on hyvä jos kotoasi löytyy tehokasta PWO:ta. PWO voi parantaa treenisuoritustasi huomattavasti, sillä saat siitä ylimääräistä energiaa ja piristystä nopeasti. PWO sisältää usein kreatiinia, beta-alaniinia, kofeiinia tai vastaavia stimuloivia aineita, jotka yhdessä parantavat keskittymiskykyäsi ja jaksamistasi ja antavat sydämellesi pumppausvoimaa. Olemme listanneet viisi testisuosikkia, jotka hyvän tuotteen tavoin ovat tehokkaita ja joissa on hyvä hinta-laatusuhde.

Paras PWO testiemme perusteella

Valitaksemme parhaan PWO:n olemme tutkineet sisältöä ja tehokkuutta sekä hintaa ja jälleenmyyjiä. Tuotteen sisällön tulee täyttää tarkoituksensa ja olla niin luonnollista kuin mahdollista. Tehokkuuden tulee vastata odotuksia ja olla selkeästi merkittävissä. Testistämme voidaan tehdä yhteenveto tarkastellen seuraavia ominaisuuksia:

  • Teho - PWO:n tulee auttaa keskittymiseen, jaksamiseen ja piristää sekä psyykkisesti että fyysisesti. Intensiivisyyden tulee olla korkeaa ja tehon tulee kestää tarpeeksi pitkään, jotta ehdit suorittaa treenisi. Tehon tulee olla tuntuva olematta kuitenkaan yltiökelpoinen. Tuotteen tulee myös olla vatsaystävällinen.
  • Sisältö - lähes kaikkien PWO:iden perussisältö on melko samanlainen: kofeiini, kreatiini, beta-alaniini ja erilaiset kasviuutteet sekä mineraalit. Selvitämme, sisältääkö tuote turhia täyteaineita sekä vaarallisia tai jopa laittomia aineita.
  • Maku - Maku on myös tärkeä vertailukohde. Pitkäkestoinen voimakas maku voi olla suuri häiriö harjoituksen aikana. PWO:n maun tulee olla suusta nopeasti poistuva, mutta riittävä peittämään mahdolliset sivumaut muista ainesosista. Lähes kaikki PWO:n maut ovat kirpeitä tai makeita.
  • Hinta - Hinta on usein ratkaiseva tekijä, mutta sekä edullisemmat että kalliimmat tuotteet voivat saada hyvän arvosanan. Premium-tuote, joka antaa sen pienen ekstran, voi olla tehokkaampi kuin halvempi tuote, joka ei ole tarpeeksi tehokas. Vaa'assa painaa kokonaiskuva sekä hinta, kun vertailemme eri tuotteita löytääksemme parhaan mahdollisen.

1. Chained Nutrition Off The Hook

4.6
Koko
525 g
Annoksen koko
17 g
Teho
Hyvä

2. SSN Awaken

4.2
Koko
400 g
Annoksen koko
4,5 g
Teho
Hyvä

3. JNX Sports The Curse

4.0
Koko
250 g
Annoksen koko
5 g
Teho
Erittäin hyvä

4. Aware PWO

3.9
Koko
400 g
Annoksen koko
11 g
Teho
Hyvä

5. Swedish Supplements F-cked Up Joker Edit

3.9
Koko
300 g
Annoksen koko
5 g
Teho
Hyvä

Osto-opas: PWO:n valinta

PWO:ta valitessasi on tärkeää tutustua tuotteen sisällysluetteloon. Sitä ei kuitenkaan ole aina helppoa tulkita, sillä PWO sisältää usein monia ei niin tuttuja ainesosia. Tavallisesti PWO sisältää piristäviä aineita, kuten kofeiini, sekä jaksamista ja suoritusta parantavia aineita, kuten kreatiini ja BCAA, tai erilaisia yrttejä, vitamiineja ja mineraaleja. Tuotteen tarkoitus on antaa nopeasti energiaa, mutta myös antaa elimistölle sellaisia aineita, joita tarvitaan rankan treenin suorittamiseen. Alla olevasta listasta näet mitä aineita tuotteen on hyvä sisältää ja mitä taas ei.

Hyödyllisiä ainesosia, joita kannattaa pitää silmällä

  • Kofeiini - on sekä turvallista että tehokasta. Kofeiini antaa nopeaa energiaa ja parantaa suorituskykyäsi.
  • Sitruliini - sitruliini on harvinaisempi aminohappo, joka auttaa elimistöä laajentamaan verisuonia, mikä taas auttaa kroppaa kestämään paremmin fyysistä rasitusta.
  • Kreatiini - kreatiinia löytyy monissa eri muodoissa, mutta tavallisin on kreatiinimonohydraatti. Kreatiini on hyvin suosittu ravintolisä, ja sen teho perustuu tieteeseen. Kreatiini parantaa pääasiassa kestävyyttä.
  • Yrtit ja kasviuutteet - erilaiset kasvi- ja yrttiuutteet, kuten esimerkiksi punajuuriuute, antavat elimistölle kestävyyttä sekä laajentaa verisuonia paremman sykkeen saamiseksi.
  • BCAA - riippuen siitä miltä treenirutiinisi näyttävät ja mitä haet PWO:ltasi, voi BCAA olla yksinkertainen vaihtoehto ylimääräisille purkeille erilaisia ravintolisiä. Kuten aikaisemmin mainittu, BCAA sisältää tärkeitä aminohappoja, jotka vaikuttavat lihasten rakentumiseen, kestävyyteen ja palautumiseen.
  • Beta-alaniini - lisää lihastesi kestävyyttä ja estää lihasten väsymistä, mikä taas voisi aiheuttaa maitohapottumista. Monet ovat huomanneet, että PWO:ta nauttiessa saattaa tuntea pientä kihelmöintiä sormissa, korvissa ja lihaksissa. Tämä johtuu beta-alaniinista. Kihelmöinti vähenee sitä enemmän mitä useammin otat PWO:ta. PWO:ta löytyy sekä beta-alaniinilla että ilman eli voit valita suosikkisi mieltymyksesi mukaan.

Vältettävät ainesosat

Agmatiinisulffaatti - on vielä epäselvää, onko kyseinen aine elimistölle haitallista, joten myynti on kiellettyä EU:n sisällä.

Synefriini - synefriini ei ole laiton aine, mutta jos sitä nautitaan suuria määriä tai kofeiinin yhteydessä (mikä on yleistä PWO:ssa), on siinä tiettyjä riskejä. Oireet, joita se voi aiheuttaa ovat kohonnut verenpaine sekä sydämensykytys.

DMBA ja DMAA - aineet, jotka ovat jo pitkään olleet laittomia ja dopingiksi luokiteltuja. Tietyissä ulkomailla myytävissä PWO:issa saattaa olla amfetamiinia muistuttavia ainesosia.

Energiapakattu tuote

Ota huomioon, että PWO sisältää usein korkeita määriä kofeiinia, tauriinia, teaniinia ja muita stimuloivia, piristäviä aineita. Oikeilla annoksilla ne voivat olla hyödyllisiä, mutta liian suurena annoksena ne voivat vaikuttaa negatiivisesti. Sinulla voi olla vaikeuksia rentoutua tai nukkua, vatsasi voi toimia huonosti ja voit muuttua stressaantuneeksi ja huolestuneeksi. Käytä siis PWO:ta vain silloin, kun tarvitset lisäpotkua, kun tarvitset tsemppiä kuntosalille lähtöön tai kun valmistelet uutta henkilökohtaista ennätystä. Kun käytät PWO:ta säästeliäästi, niin tuote tehoaa sinuun paremmin, kun sinulle ei muodostu turhaa vastustuskykyä tuotteen sisältämiin aineisiin.

Beta-alaniinin teho

Kuten aikaisemmin mainitsimme, beta-alaniini aiheuttaa joillekin kihelmöinnin tunnetta vartaloon. Jotkut kokevat sen "energiapotkuna" ja innostuvat siitä, mutta jotkut kokevat sen häiritsevänä ja epämukavana. Beta-alaniini ja sen aiheuttama kihelmöimä vaikutus on vaaratonta, ja sillä on itseasiassa positiivinen vaikutus vartalollesi ja treenaamiseen. Beta-alaniini lisää lihasten karnosiinitasoja, mikä parantaa suorituskykyä ja kestävyyttä. Eli muista: jos et pidä kihelmöinnistä, voit ostaa PWO:ta, joka ei sisällä beta-alaniinia, eikä täten aiheuta kihelmöintiä.

Vaihtoehto PWO:lle

Yksi vaihtoehto PWO:lle on itseasiassa niinkin yksinkertaista kuin hiilihydraatit. Hiilihydraattien yhdistäminen PWO:hon parantaa elimistön suorituskykyä. Hiilihydraatteja löytyy monista elintarvikkeista, ja sinun tulisikin käyttää erilaisia hiilihydraatteja monipuolisesti saadaksesi parhaan tuloksen. Käytä hitaita hiilihydraatteja hyvissä ajoin ennen treeniä ja heti treenin jälkeen. Nopeat hiilihydraatit, kuten makeat hedelmät, makeiset tai valkoinen leipä, antavat nopeasti energiaa ja sopivat hyvin juuri ennen treenejä tai treenin aikana.

Usein kysytyt kysymykset PWO:sta

Mikä on PWO?

PWO on lyhenne sanoista pre workout. Se on ravintolisä, joka antaa kehollesi energiaa suoriutua paremmin treeneistä ja se otetaan siis ennen treenejä

Milloin otan PWO:ta?

Kuten nimikin kertoo, ennen treenejä. Voi olla fiksua ottaa sitä noin puoli tuntia ennen treenin alkua, jotta aineet ehtivät vaikuttaa. Tämä riippuu tietenkin siitä miten pitkään aiot treenata. Jos aiot esimerkiksi suorittaa kovan passin, niin ehkä kannattaa ottaa PWO:ta treenin aluksi, jotta saat energiaa kun alat väsyä.

Mitä PWO sisältää?

Tässä on hieman vaihtelua, riippuen tuotteesta, mutta useimmat tuotteet sisältävät sokeria sekä energiaa antavaa ainesosaa, kuten kofeiinia. Lue oppaasta mitkä aineet ovat hyödyllisiä ja mitä kannattaa välttää.

Milloin minun tulisi välttää PWO:n käyttöä?

Jos et ole nauttinut päivän aikana tarpeeksi vettä, voi PWO:n antama energia aiheuttaa sinulle sydämentykytystä ja huimausta. Energia voi aiheuttaa myös univaikeuksia, minkä takia sinun ei tulisi nauttia PWO:ta myöhään illalla. Älä käytä PWO:ta jos olet raskaana tai imetät.

Miten paljon PWO:ta minun tulisi ottaa?

Seuraa tuotteen ohjeistusta annostuksesta, niin vältyt riskeiltä. Jos haluat varmuutta, voit aloittaa puolikkaalla annoksella ja kuulostella miltä se tuntuu. Monet tuotteista on myös suunnattu miehille, eli jos olet nainen, niin tämä vihje on hyödyllinen.

Miten otan PWO:ta?

Tavallisinta on sekoittaa ilmoitettu annos veteen. Joskus PWO:ta on myös tabletti- tai kapselimuodossa, mutta se on harvinaista. Voit sekoittaa PWO:ta muiden sellaisten ravintolisien kanssa, joita otetaan treenaamisen yhteydessä, kuten aminohappo EAA.

Voiko PWO olla vaarallista?

Suomen markkinoilla myytävän PWO:n tulee noudattaa Elintarvikeviraston määräyksiä ja elintarvikelainsäädäntöä. Elintarvikevirasto ei kuitenkaan tarkista tuotteita, joten on myyjän vastuulla, että tuote noudattaa kaikkia lakeja. Tämän sanottua, on hyvin harvinaista, että ravintolisät olisivat vaarallisia niin pitkään kuin seuraat annettua ohjeistusta. PWO:n yliannostus ei ole terveellistä, koska tuote sisältää paljon energiaa antavia ainesosia.

Vältä PWO:ta, jos olet raskaana tai imetät. Jos käytät reseptilääkkeitä, niin keskustele lääkärisi kanssa PWO:n käytöstä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.3 / 5 (25 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää