Parastestiopas

Paras kreatiini 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 6.2.2023

Kreatiini on valmiste, jota on luonnollisista suorituskyvynparantajista tutkittu eniten. Jos liikut paljon, ovat kreatiini ja proteiinijauhe lisäravinteita, jotka sinun ensisijaisesti kannattaa hankkia kotiin. Kreatiini on täysin luonnollinen aine, jota jokaisen elimistö tuottaa, ja saat siitä myös monista ruuista. Kreatiinilisän käyttäminen on suositeltavaa ihanteellisen kreatiinitason saavuttamiseksi. Kreatiinilisät ovat onneksi edullisia ja niitä on laajasti saatavilla. Löydä uusi suosikkisi viiden testivoittajamme joukosta.

Paras kreatiini testiemme perusteella

Paras kreatiini useimmille ihmisille on kreatiinimonohydraatti. Monohydraatin turvallisuudesta ja tehokkuudesta on vahvaa tieteellistä näyttöä. Lisäksi se on halvinta kreatiinityyppiä. Aiemmin jotkut henkilöt ovat reagoineet monohydraattituotteisiin, koska ne sisälsivät usein sellaisia aineita, joita kehon oli vaikea hajottaa. Tämä johti usein vatsavaivoihin.

Nykyään monohydraatit eivät enää sisällä näitä sivuaineita, ja ne ovat jauheena 20 kertaa pienempiä kuin aiemmat (mikronisoitu). Tämä on johtanut vatsavaivojen poistumiseen. Jos olet vielä epävarma monohydraatista, kreatiinia on saatavilla monissa muissa muodoissa. Esimerkiksi kreatiinietyyliesteriä sisältävä tuote voi olla suositeltavampi. Se on kreatiinin uusin muoto, ja se on toiseksi suosituin monohydraatin jälkeen, koska se imeytyy elimistöön nopeammin ja läpäisee solukalvot helpommin kuin muut kreatiinituotteet. Olemme kuitenkin keskittyneet monohydraatteihin, koska ne ovat markkinoiden edullisimpia, tutkituimpia ja käytetyimpiä tuotteita. Kun testipaneelimme arvioi tuotteita, tarkasteltiin pääasiassa seuraavia seikkoja:

 • Sisältö - Kreatiinivalmisteen sisällön tulisi mieluiten olla 100-prosenttista kreatiinia. Joskus ravintolisä voi sisältää makuaineita, väriaineita tai erilaisia ainesosia, jotka lisäävät biologista hyötyosuutta tai helpottavat tuotteen sekoittamista. Suosimme yleensä 100-prosenttista kreatiinia sisältäviä lisäravinteita. Kreatiini itsessään ei maistu juuri miltään, ja sitä on helppo nauttia.
 • Hinta - Kreatiini ei pitäisi olla kallista, kilohinta on noin 45 euroa tai vähemmän. Jos tuote on kalliimpi, pitäisi harkita toista tuotetta.
 • Maku ja koostumus - Maun olisi mieluiten oltava täysin neutraali. Kreatiini ei juurikaan maistu, joten aromia voidaan pitää suhteellisen tarpeettomana lisäaineena. Lisäksi tuotteen olisi oltava helposti liukeneva.

1. Star Nutrition Kreatiinimonohydraatti

4.6
Koko
500 g
Maku
Neutraali
Muoto
Jauhe
Kreatiinipitoisuus
100%

2. SmartSupps Creatine Monohydrate

4.4
Koko
1000 g
Maku
Neutraali
Muoto
Jauhe
Kreatiinipitoisuus
99%

3. GAAM Candy Series Creatine

4.1
Koko
500 g
Maku
3 vaihtoehtoa
Muoto
Jauhe
Kreatiinipitoisuus
95%

4. PULS Nutrition Creatine

4.1
Koko
200 g
Maku
Neutraali
Muoto
Jauhe
Kreatiinipitoisuus
100%

5. Aware Kreatiini

3.9
Koko
350 g
Maku
Neutraali
Muoto
Jauhe
Kreatiinipitoisuus
100%

Osto-opas: Kreatiinin valinta

Kreatiini on yksi maailman parhaiten tutkituista valmisteista, ja sen hyödyt ovat moninaiset. Kreatiini on lihaksissa ja aivoissa oleva, kehon itsensä tuottama aminohappo, joka edistää energian saamista ja auttaa palautumisessa. Lisäämällä ylimääräistä kreatiinia elimistöösi lisäät myös ylimääräistä energiaa ja palautumista lihaksiisi. Alla yksinkertainen opas tärkeistä asioista, jotka on hyvä tietää ja ottaa huomioon kreatiinin käytön yhteydessä.

Kreatiinin ensisijaiset hyödyt keholle

Kreatiinilla on useita tutkittuja vaikutuksia elimistöön. Se toimii muun muassa antioksidanttina ja sillä on tutkimuksissa osoitettu olevan myönteisiä vaikutuksia sydän- ja verisuonitauteihin sekä mielenterveyteen. Ensisijaisesti sitä käytetään kuitenkin liikunnassa. Vaikutukset, joita saat antamalla kehollesi ylimääräistä kreatiinia, ovat seuraavat:

 • Lisää energiaa
  Kreatiini lisää elimistön energiavarastoja, jolloin voit treenata pidempään, kovemmin ja tehokkaammin. Kun elimistön on käytettävä energiaa nopeasti, se turvautuu ATP:ksi eli adenosiinitrifosfaatiksi kutsuttuun nukleoidiin. Keho kuluttaa ATP:n noin kymmenessä sekunnissa. Kreatiini auttaa palauttamaan ATP-tasot niin, että vähemmällä levolla voit treenata taas kovaa.
 • Lihasvolyymi
  Kreatiini lisää lihasten tilavuutta ja vahvistaa lihassoluja. Tämä puolestaan tekee lihaksistasi isompia ja selkeämpiä, mutta ennen kaikkea se tekee sinusta vahvemman ja energisemmän.
 • Maitohapot
  Kreatiini toimii puskurina maitohappoa vastaan, mikä tarkoittaa, että et väsy niin helposti eikä maitohappoa muodostu. Tämä tarkoittaa, että voit treenata raskaammin ja pidempään.
 • Proteiinisynteesi
  Kreatiini stimuloi proteiinisynteesiä kehon lihaksissa, ja tämä on prosessi, joka rakentaa lihasmassaa.

Annostus ja käyttö

Suositeltu kreatiiniannos on usein noin 5 grammaa päivässä. Jos kyseessä on harjoituspäivä, voit lisätä vielä 5 grammaa päivittäisen annoksen päälle noin tuntia ennen harjoituksen aloittamista. Kreatiinia voidaan annostella usealla eri tavalla. Usein puhutaan sykleistä ja kertymisjaksoista, joissa aloitetaan ottamalla suurempia annoksia kreatiinia ja siirrytään pienempiin annoksiin muutaman päivän kuluttua tai päinvastoin. Voit myös käyttää syklejä, joissa otat kreatiinia vaikkapa 4 viikon ajan, pidättäydyt sitten 4 viikkoa ja toistat prosessin. Kreatiinin ottamiseen on useita eri tapoja, mutta ei ole paljon todisteita siitä, että ne olisivat tehokkaampaa tai tuloksekkaampia kuin 5 gramman annoksen ottaminen päivässä.

Kreatiinia suositellaan usein otettavaksi aamulla, jolloin voit halutessasi sekoittaa kreatiinia esimerkiksi aamumehuun. Kun otat sitä ennen harjoittelua, voit sekoittaa sen proteiinijauheeseen tai ottaa sen yhdessä PWO:n kanssa. Yhdessä proteiinijauheen kanssa käytettynä kreatiini auttaa maksimoimaan palautumisen ja tehostaa treenaamista. Kun sekoitat kreatiinin PWO:n kanssa, lisäävät monet treeniä edeltävät harjoitukset typpioksidin määrää elimistössä. Tämä mahdollistaa paremman tehon ja energian toimittamisen lihaksiin. Tarvitsetko proteiinijauhetta tai PWO:ta olemme tehneet testejä näiden tuotteiden kanssa.

Ostettaessa huomioon otettavat asiat

Hinta on lähes kaiken A ja O, kun kyse on kreatiinista ja etsit puhdasta kreatiinia ilman tarpeettomia lisäaineita. Tuotteet eivät useinkaan eroa toisistaan, ellei kyse ole kreatiinin tyypistä. Erona on monesti vain hinta. Tärkeämpää on se, että kreatiinia suositellaan käytettäväksi päivittäin. Testivoittajamme Core Creatine valittiin osittain siksi, että se on erittäin kustannustehokas.

Maku on usein sellainen asia, joka halutaan lisätä moniin lisäravinteisiin, koska muutoin ne maistuvat pahalta. Niitä nautitaan suurina annoksina ja ne ottavat helposti haltuunsa muita makuja. Parasta kreatiinissa on, että sitä otetaan pieninä annoksina, se on maultaan lähes täysin mauton ja se on helppo sekoittaa muihin juomiin. Voit valita maustettuja kreatiinituotteita, mutta järkevämpää on keskittyä siihen, mihin sekoitat tuotteen.

Usein kysytyt kysymykset kreatiinista

Mitä kreatiini on?

Kreatiini on kehossasi ja lihaksissasi luonnostaan oleva aine, joka auttaa muuntamaan varastoitua energiaa liike-energiaksi. On useita todistettuja hyötyjä siitä, että elimistösi saa kreatiinia, ja voit lukea niistä lisää yllä olevasta kreatiinioppaastamme.

Mikä on paras kreatiini?

Kreatiinituotteista on useita erilaisia muunnelmia, mutta loppupeleissä kaikki toimivat samoin lihaksissa. Erot näkyvät lihaksien imeytymiskyvyssä ja siinä, miten lihakset hajottavat tuotetta.

Suosittelemme monohydraattia, joka on yleisin ja puhtain markkinoilla olevista kreatiinituotteista ja joka myös imeytyy nopeasti elimistöön. Hinta on myös tärkeä, kun kyse on kreatiinista, ja siksi pidämme Star Nutrition Kreatiinimonohydraatti 500 g yhtenä markkinoiden parhaista kreatiinituotteista.

Onko kreatiini vaarallista?

Yksinkertainen vastaus on ei! Kliinisissä tutkimuksissa ei ole todettu haittavaikutuksia. Myös tutkimuksissa, joissa osallistujat ottivat suuren annoksen, yli 20 grammaa päivässä, ei ole havaittu mitään haittavaikutuksia. On olemassa väittämiä siitä, että jatkuva käyttö voi vaikuttaa munuaisiin, mutta tästä ei ole todisteita. Herkkävatsaisilla voi monohydraattituotteiden kanssa esiintyä vatsavaivoja, mutta silloin helpoin ratkaisu on siirtyä esimerkiksi etyyliesterikreatiiniin.

Lihottaako kreatiini?

Kyllä, vaikka kreatiini liittyy rasvan menetykseen. Koska lihakset sitovat enemmän nestettä, johtuu painonnousu usein siitä. Kun lihasmassa lisääntyy, niin sen mukana paino nousee, mikä on yleensä toivottu tulos.

Voinko ottaa kreatiinia, jos olen vegaani?

Tarkista aina sisällysluettelo, varmistaaksesi sisältääkö tuote eläintuotteiden jäämiä. Muuten kreatiini on jopa hyvä lisä vegaaniruokavalioon, sillä kreatiinipitoiset elintarvikkeet ovat yleensä eläinperäisiä.

Kuinka paljon kreatiinia pitäisi ottaa?

Päivittäinen annos on noin 5 grammaa kreatiinia. Voit lukea lisää kreatiinioppaastamme tämän osion yläpuolella.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.8 / 5 (33 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää