Parastestiopas

Paras probiootti 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 9.2.2023

Bakteeri ovat elintärkeitä elimistöllemme, ja eri bakteerikantojen välillä täytyy säilyttää tasapaino, jotta eri bakteerit voisivat toteuttaa tehtäväänsä. Jos kärsit vatsakivuista, turvonneesta vatsasta, huonosta vastustuskyvystä tai ripulista ja ummetuksesta, se voi johtua bakteeriesi epätasapainosta. Probiootilla voit palauttaa tasapainon ja lieventää monia erilaisia oireita. Alla olevat 5 testivoittajaamme lisäävät kaikille oikean määrän ja tyypin bakteereja ja ovat hyviä probioottilisiä.

Paras probiootti testiemme perusteella

Probiootit ovat erilaisia bakteerikantoja, jotka elävät suolistossamme. Ne tuottavat vitamiineja, suojaavat vahingollisia bakteereja vastaan ja auttavat ravinnonsaannissa ja hajottamisessa. Olemme testissämme tutkineet seuraavaa:

  • Bakteerikannat – Useimmiten on parasta käyttää useita eri bakteerikantoja sisältävää probioottilisää, jolloin on todennäköistä, että jokin kannoista sopii sinulle. On nimittäin vaikeaa tietää, mikä bakteerikannoista on epätasapainossa. Eri kannat sisältävät erilaisia ominaisuuksia, joten on tärkeää, että saat useita erilaisia ja laadukkaita bakteerikantoja, joista on hyötyä kehollesi. Useammat kannat eivät tarkoita sitä, että tuote olisi parempi, mutta vältä ravintolisiä, joissa on vain yksi tai kaksi bakteerikantaa. Me tutkimme näistä sekä bakteerikantojen määrää että laatua.
  • Bakteerien määrä Bakteerien määrä vaihtelee joistakin miljardeista aina 20 miljardiin bakteeriin. Anna oireittesi ohjata sitä, kuinka suuren annoksen tarvitset. Lievissä oireissa riittää 1-3 miljardia bakteeria päivittäin, jonka jälkeen voit nostaa määrää, jos oireet jatkuvat tai pahenevat. PMY eli pesäkettä muodostava yksikkö on mitta, joka ilmoittaa suolistossa selviytyvien bakteerien määrän. PMY voi vaihdella voimakkaastikin, ja usein korkeampi määrä on parempi kuin pienempi määrä.
  • Bakteerien selviytyminen – Tietyt ravintolisät sisältävät erilaisia aineita, kuten rasvamolekyylejä, jotka suojaavat bakteereita vatsahapoilta matkalla suolistoon, jossa ne ovat hyödyllisiä. Tämä lisää bakteerien selviytymistä ja nostaa siten tuotteen laatua. Me etsimme siitä syystä ravintolisiä, jotka sisältävät eri aineita, mitkä lisäävät bakteerien selviytymismahdollisuuksia.
  • Valmistaja – Tutkimme aina valmistajan ja selvitämme, ketkä ovat tuotteen kaavan takana. Onko tuotteen takana lääkäri vai itseään asiantuntijaksi kutsuva taho? Liikkeellä on paljon epäilyttäviä yrityksiä, jotka haluavat ansaita helppoa rahaa esimerkiksi probiooteilla, joiden suosio on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. 

1. Probi Family

4.7
Koko
90 kapselia
Teho
Erittäin hyvä

2. Puori SB3 Probiootit & Prebiootit

4.4
Koko
135 g
Teho
Erittäin hyvä

3. Luontaistukku Probiootit

4.3
Koko
60 kapselia
Teho
Hyvä

4. Ratiopharm Maitohappobakteeri + B

4.2
Koko
100 kapselia
Teho
Hyvä

5. M-Nutrition Enzyme Complex and Probiotic Lactospore

3.9
Koko
100 kapselia
Teho
Hyvä

Probioottien eduista

Probiooteista on saatavilla runsaasti tutkimusta. Yhä useammat käyttävät probioottia ravintolisänä, ja monet kokevat helpotusta oireisiin, jotka ovat olleet pitkäaikaisia ja vaikeita lievittää muilla tavoin. Probiootteja itsessään on käytetty tuhansia vuosia esimerkiksi fermentoitujen elintarvikkeiden kautta.

Monet käyttävät probiootteja ennalta ehkäisevässä tarkoituksessa. Se, tarvitsetko probioottia vai et, riippuu bakteeritasapainosta suolistossasi ja vatsassasi. Monet turvonneesta vatsasta, ruoansulatusvaikeuksista, ummetuksesta ja muista vastaavista vaivoista kärsivät ovat onnistuneet lievittämään oireitaan probiootilla. Jos antibioottikuurit ovat syy bakteeritasapainosi heikentymiseen, voi probiootti olla ratkaisu. Myös elämäntapavalinnat, kuten tupakointi, alkoholi ja huono ruokavalio voivat aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja. Tällöin sinun ei kannata käyttää probioottia ratkaisuna vaan ennemminkin oireiden lievittäjänä, kun säädät elämäntyyliäsi terveellisempään suuntaan. Probiootit voivat:

  • Auttaa kehoa ylläpitämään tervettä bakteeritasapainoa.
  • Parantaa ruoansulatusprosessia.
  • Auttaa kehoa palauttamaan mikrobiomin epätasapainon erilaisten häiriöiden jälkeen.
  • Parantaa vastustuskykyä.
  • Esimerkiksi tiettyjen tutkimusten mukaan probiooteilla on myönteinen vaikutus akneen, allergioihin ja astmaan.
  • Hoitaa ripulia, ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS) ja Crohnin tautia.

Usein kysytyt kysymykset probiooteista

Mitä ovat probiootit?

Probiootit ovat keholle hyödyllisiä bakteereja, jotka edistävät mahalaukun ja suoliston terveyttä eri tavoin. Bakteerit koostuvat eri bakteerikannoista, ja niitä on tärkeää saada riittävän suuri määrä, jotta ne toimisivat tehokkaasti.

Kuinka usein voin ottaa probiootteja?

Probiooteista saatavat bakteerit eivät pysy kauan elimistössä. Ne antavat tilapäisen bakteerilisän ja niitä täytyy lisätä päivittäin pitkäaikaisten terveysvaikutteiden ylläpitämiseksi.

Voiko probiootteja käyttää liikaa?

Probioottien yliannostukseen ei ole riskiä. Ravintolisästä saatavien bakteerien määrä on vain hyvin pieni osa elimistössäsi jo olevien bakteerien määrästä.

Milloin näen tuloksia?

Immuunijärjestelmän ja vatsan terveys voi parantua jopa muutamassa päivässä. Se, huomaatko muutoksen vai et, riippuu kuitenkin terveytesi tilasta ylipäätänsä ja siitä, miksi käytät probiootteja. Jos käytät probiootteja ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa, niin ei ole varmaa, että huomaat mitään eroa.

Voinko käyttää probiootteja kun syön antibiootteja?

Voit käyttää probiootteja antibioottikuurin aikana. Useimmat suosittelevat myös, että käytät probiootteja joitakin viikkoja antibioottikuurin jälkeen, jotta saisit palautettua vatsan ja suoliston mikrobikannan. Älä käytä probiootteja samanaikaisesti antibioottien kanssa, sillä antibiootit tuhoavat bakteereja.

Mitä sivuvaikutuksia probiooteilla on?

Probioottilisän käytöstä aiheutuvat sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia, ja terveet ihmiset saavat harvoin oireita. Jotkut saattavat kuitenkin saada vatsavaivoja, kuten ripulia, ilmavaivoja tai mahanpuruja.

Auttavatko probiootit laihduttamisessa?

Probiootit voivat auttaa sinua laihtumaan. Bakteerit auttavat ruoansulatuksessa, mikä voi helpottaa uusien tiukkojen dieettien kanssa. Terveellinen ruoansulatusprosessi helpottaa myös painopudotusta ja -nousua.

Mikä ruoka sisältää runsaasti probiootteja?

Hapan ja fermentoitu ruoka sisältää monia hyviä bakteereja. Kimchi, jugurtti, tietyt juustot, hapankaali ja viili ovat esimerkkejä ruuista, joita voit syödä ravintolisien sijasta.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.3 / 5 (24 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää