Parastestiopas
Paras monivitamiini 2024: Testi ja vertailu
TestitMonivitamiini

Paras monivitamiini 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 2.10.2023

Ravintolisien avulla on helppo varmistaa, että kehon ravinnontarve täyttyy. Vitamiinien ja kivennäisaineiden puute voi aiheuttaa monenlaisia oireita väsymyksestä ja alentuneesta palautumiskyvystä vaikeisiin sairauksiin. Monivitamiinilisistä kehosi saa monipuolisesti erilaisia kivennäisaineita ja vitamiineja. Ravintolisien sisällöt vaihtelevat suuresti, ja osa niistä on suunniteltu tietylle käyttäjäryhmälle. Monivitamiinien käyttäjän ei tarvitse sählätä monien lääkepurkkien ja eri annostusten kanssa. Parhaat monivitamiiniravintolisät sisältävät runsaasti kaikkia niitä kivennäisaineita ja vitamiineja, joita ruokavaliostamme tavallisesti puuttuu.

Paras monivitamiini testiemme perusteella

Jokaisella yksilöllä ja ihmisryhmällä on erilainen vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve. Siksi nykyään onkin tarjolla suuri valikoima monivitamiineja, jotka on suunnattu tietyille ihmisryhmille. Käyttäjäryhmiä muodostetaan esimerkiksi sukupuolen, iän ja elämäntavan perusteella. Hyvä monivitamiinivalmiste sisältää useita tärkeimmistä kivennäisaineista ja vitamiineista, esimerkiksi A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja. Lisäksi mukana on rautaa, kalkkia ja seleeniä. Näitä kaikkia tulee olla riittävän paljon, jotta elimistö pystyy hyödyntämään monivitamiinin koko sisällön. On myös tärkeää, ettei ravintolisä sisällä oksidimuotoisia kivennäisaineita, sillä ne eivät imeydy elimistöön tehokkaasti. Core Vitamins on hyvä esimerkki monivitamiinista, jossa on oikeanlainen koostumus ja vahvuus.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. SmartSupps MULTI

4.5
Testivoittaja monivitamiini

Vitamiineja & mineraaleja

20

Koko

100 kapselia

Kohderyhmä

Kaikille

Konsentraatio

Keskitaso
 • Erittäin tasapainoinen monivitamiini
 • Hyvät pitoisuudet sekä vitamiineja että mineraaleja yhdessä kapselissa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta
 • Useimmat ainekset ovat 100 % päivittäisestä suositellusta saannista
 • Yleisesti ottaen sopivat annokset vitamiineja ja mineraaleja yhdistettynä edulliseen hintaan
 • Magnesiumin määrä, 27 % suositellusta päivittäisestä saannista, voisi olla hieman korkeampi

Tuotearvostelu

SmartSupps MULTI on erittäin tasapainoinen monivitamiini, joka tarjoaa korkeatasoisen yhdistelmän ravinteita ja hyvää vastinetta rahalle. Tämä monivitamiini on suunniteltu täyttämään kehon päivittäiset vitamiini- ja mineraalitarpeet kattavasti.

Tämä valkoinen purkki sisältää 100 kapselia mikä tarkoittaa että yksi purkki kestää yli 3 kuukautta, kun suositeltu annos on 1 kapseli päivässä. Tämä tekee SmartSupps MULTIn erittäin käteväksi ja taloudelliseksi vaihtoehdoksi pitkäaikaiseen käyttöön.

Jokainen kapseli sisältää optimaaliset määrät vitamiineja ja mineraaleja, jotka tukevat kehon toimintoja ja yleistä hyvinvointia. Yhteensä siinä on 20 erilaista vitamiinia ja mineraalia, jotka on valittu huolellisesti tarjoamaan täydellinen ravintotuki. Suurin osa ainesosista sisältää 100 % päivittäisen suositellun saannin, mikä tarkoittaa, että saat tarvittavat ravinteet optimaalisissa määrissä.

Vaikka suurin osa vitamiineista ja mineraaleista on tasapainoisesti annosteltuja, olisi toivottavaa, että A-, C- ja E-vitamiinien pitoisuudet olisivat hieman korkeammat. Nämä vitamiinit ovat kuitenkin helposti saatavilla ruokavaliosta, joten niiden alhaisempi pitoisuus ei ole suuri ongelma.

Magnesiumin pitoisuus on 27 % päivittäisestä suositellusta saannista, mikä saattaa tuntua hieman alhaiselta. Magnesium on tärkeä mineraali monille kehon toiminnoille, joten sen pitoisuuden voisi toivoa olevan hieman korkeampi tässä monivitamiinissa.

SmartSupps MULTI on erinomainen valinta monivitamiiniksi, joka tarjoaa tasapainoiset määrät vitamiineja ja mineraaleja houkuttelevaan hintaan. Voit olla varma, että tämä monivitamiini tukee kehosi terveyttä ja auttaa sinua pysymään energisenä ja hyvinvoivana.

1. SmartSupps MULTI
4.5
Fitnesstukku

2. Minisun Monivitamiini

4.4

Vitamiineja & mineraaleja

17

Koko

120 tablettia

Kohderyhmä

Kaikille

Konsentraatio

Korkea
 • Tarjoaa vahvan perustan tärkeimpien ravinteiden tasapainoiseen ja optimaaliseen pitoisuuteen
 • Korkeat arvot D-vitamiinin, B12-vitamiinin ja sinkin osalta
 • Sopii hyvin myös vegaaneille ja kasvissyöjille
 • Sisältää mustikkauutetta, joka tarjoaa antioksidanttisia vaikutuksia
 • Korkea hinta verrattuna muihin vaihtoehtoihin

Tuotearvostelu

Minisun Monivitamiini on erinomainen valinta monivitamiiniksi, joka tarjoaa vahvan perustan tärkeimpien ravinteiden tasapainoiseen ja optimaaliseen pitoisuuteen. Tämä monivitamiini erottuu joukosta korkeilla arvoillaan, erityisesti D-vitamiinin, B12-vitamiinin ja sinkin osalta.

D3-vitamiinia on tuotteessa peräti 400 % päivittäisestä suositellusta saannista, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan erityisesti talviaikaan, jolloin D-vitamiinin tarve on korkea. Tämä auttaa tukemaan immuunijärjestelmää ja yleistä hyvinvointia. Lisäksi B12-vitamiinia ja sinkkiä on runsaasti, jopa 400 % ja 200 % päivittäisestä saannista vastaavasti. Näiden ravinteiden riittävä saanti on tärkeää etenkin vegaaneille ja kasvissyöjille, jotka saattavat muutoin kärsiä puutteista näissä ravinteissa, sillä ne ovat yleisesti runsaasti eläinperäisissä tuotteissa.

Vaikka kalsiumin ja magnesiumin määrä ei ole erityisen korkea tässä monivitamiinissa, niitä voidaan täydentää monipuolisella ruokavaliolla tai muilla ravintolisillä. Näiden kahden mineraalin tärkeys luuston terveydelle ja hermoston toiminnalle on kuitenkin hyvä pitää mielessä.

Mielenkiintoista tässä monivitamiinissa on myös mustikkauutteen lisääminen, joka tarjoaa lisähyötyä antioksidanttisina vaikutuksina. Mustikoiden tunnetut terveysvaikutukset, kuten immuunijärjestelmän tukeminen ja anti-inflammatoriset ominaisuudet, tuovat lisäarvoa tähän monivitamiiniin.

On huomattava, että tuotteesta ei löydy kuparia. Kuparin puute on kuitenkin yleensä harvinaista, ja sen saanti ruokavaliosta on yleensä riittävää. Tämä ei siten ole suuri huolenaihe.

Ainoa haittapuoli tässä monivitamiinissa on sen hieman korkeampi hinta verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Kuitenkin ottaen huomioon sen monipuolisen ravintosisällön, vahvat arvot tietyissä ravinteissa ja lisäetuna mustikkauute, monivitamiini tarjoaa erinomaista vastinetta sijoitukselle terveyteen ja hyvinvointiin.

2. Minisun Monivitamiini
4.4
Apteekkituotteet

3. Nutri Works Multivitaminerals

4.3

Vitamiineja & mineraaleja

19

Koko

120 kapselia

Kohderyhmä

Treenaville

Konsentraatio

Korkea
 • Tarjoaa vahvoja pitoisuuksia vitamiineista ja ravintoaineista
 • Kilpailukykyinen hinta-laatusuhde
 • Pitoisuudet lähes kaikissa aineissa ovat 150-200 % päivittäisestä suositellusta saannista
 • Ei sisällä magnesiumia
 • Pitoisuudet voivat olla liian korkeat, jos ruokavalio on jo erittäin hyvä ja monipuolinen

Tuotearvostelu

Nutri Works Multivitaminerals on erittäin onnistunut monivitamiinituote kaikille, jotka haluavat vahvempia pitoisuuksia kaikista vitamiineista. Tämä monivitamiini tarjoaa laajan valikoiman ravintoaineita ja vitamiineja, jotka tukevat kehon optimaalista toimintaa.

Tuote erottuu edukseen tarjoamalla runsaasti vitamiineja yhdessä kätevässä purkissa. Monet muut monivitamiinit, jotka sisältävät vahvemmat pitoisuudet, tulevat yleensä pienemmissä purkeissa. Nutri Works Multivitamineralsissa sen sijaan on peräti 120 kapselia per purkki, mikä tarkoittaa pitkäaikaista käyttöä yhdellä kapselilla päivässä.

Tuotteen pitoisuudet lähes kaikissa aineissa ovat 150-200 % päivittäisestä suositellusta saannista. Tämä tekee siitä ihanteellisen valinnan niille, jotka tietävät, että heidän ruokavalionsa ei välttämättä tarjoa riittävästi ravintoaineita. Nutri Works Multivitaminerals tarjoaa lisätukea ja täydennystä keholle.

Kaksi ainesosaa, jotka erottuvat selvästi tässä monivitamiinissa, ovat kromi ja biotiini. Kromia on peräti 375 % päivittäisestä suositellusta saannista per kapseli, mikä tarjoaa erityisen hyödyllistä tukea aineenvaihdunnalle ja verensokerin tasapainolle. Biotiinia puolestaan on 450 % per kapseli, mikä tukee terveiden hiusten, ihon ja kynsien kasvua.

On huomattava, että Nutri Works Multivitaminerals ei sisällä magnesiumia, mikä voi olla haittapuoli joillekin. Kuitenkin useimmille tämä ei ole merkittävä ongelma, sillä magnesiumia voi saada helposti muista ruoanlähteistä tai erillisistä magnesiumlisistä.

Hinta-laatusuhde tässä tuotteessa on erittäin kilpailukykyinen. Monivitamiini tarjoaa vahvat pitoisuudet vitamiineista ja ravintoaineista, samalla kun se tarjoaa runsaan määrän kapseleita pitkäaikaista käyttöä varten.

Ainoa todellinen haittapuoli Nutri Works Multivitamineralsissa on, että jos sinulla on jo erittäin hyvä ja monipuolinen ruokavalio, pitoisuudet voivat olla liian korkeat. Kuitenkin, jos olet aktiivinen urheilija tai treenaat paljon, kehosi voi hyödyntää näitä ravinteita suuremmassa määrin, mikä tekee tästä monivitamiinista sopivan valinnan.

3. Nutri Works Multivitaminerals
4.3
Fitnesstukku

4. Alpha Plus Mamma Vital

4.1

Vitamiineja & mineraaleja

31

Koko

100 kapselia

Kohderyhmä

Äideille

Konsentraatio

Keskitaso
 • Sisältää laajan valikoiman erilaisia ravintoaineita ja vitamiineja
 • Kattava monivitamiini äideille
 • Sisältää kaikki tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet
 • Kilohinta laskettuna tuottaa hyvän vastineen rahoille
 • Hieman hintavampi kuin jotkut muut vaihtoehdot

Tuotearvostelu

Alpha Plus Mamma Vital on erittäin kattava monivitamiini, joka on suunniteltu erityisesti tukemaan äitien hyvinvointia ja tarpeita. Tämä monivitamiini tarjoaa laajan valikoiman erilaisia ravintoaineita ja vitamiineja, yhteensä peräti 31 eri ainetta, joiden avulla äidit voivat huolehtia kehon monipuolisesta ravinnonsaannista.

Yksi Alpha Plus Mamma Vitalin vahvuuksista on sen monipuolinen sisältö. Vaikka yksittäisten aineiden pitoisuudet ovat alhaisia kapseleita kohti, tämä monivitamiini tarjoaa laajan kirjon ravintoaineita, jolloin saa hyödynnettyä eri aineiden synergistiset vaikutukset. Tämä tekee Mamma Vitalista erinomaisen valinnan äideille, jotka haluavat kattavan monivitamiinin.

Suositeltu annostus on 2-4 tablettia päivässä, mikä mahdollistaa annoksen räätälöimisen omien tarpeiden mukaan. On kuitenkin syytä huomioida, että suuremmalla annoksella päivittäinen suositeltu saanti tärkeimmille aineille voi olla erittäin korkea. Tässä tapauksessa on hyvä harkita pienemmän annoksen ottamista tai mukauttaa annostusta omien tarpeiden mukaan.

Mamma Vital sisältää kaikki tärkeät ja yleiset vitamiinit ja kivennäisaineet, ja siinä on myös lisäksi joitakin harvinaisempia aineita, kuten bromelaiini, parsakaaliuute, koliini, inositoli ja boori. Nämä aineet voivat tarjota lisäetuja äitien ravitsemukselle ja hyvinvoinnille.

On huomattava, että Alpha Plus Mamma Vital on hieman hintavampi kuin jotkut muut markkinoilla olevat vaihtoehdot. Kuitenkin, kun otetaan huomioon monipuolinen sisältö ja monien eri aineiden määrä yhdessä kapselissa, kilohinta laskettuna tuote tarjoaa erinomaista vastinetta rahoille. Tämä tekee Mamma Vitalista harkitsemisen arvoisen valinnan äideille, jotka haluavat varmistaa optimaalisen ravitsemuksen ja hyvinvoinnin.

4. Alpha Plus Mamma Vital
4.1
Fitnesstukku

5. GAAM Life Series Vegan Multivitamin

4.1

Vitamiineja & mineraaleja

20

Koko

60 kapselia

Kohderyhmä

Vegaaneille

Konsentraatio

Keskitaso
 • Vegaaninen monivitamiini
 • Hinta voisi olla alhaisempi
 • Rajoitettu kapselimäärä voi johtaa nopeaan tuotteen loppumiseen

Tuotearvostelu

GAAM Life Series Vegan Multivitamin on monivitamiini joka tarjoaa täyden valikoiman ravintoaineita, samalla kun se on täysin vegaaninen.

Pakkauksen ulkonäkö on tyylikäs ja houkutteleva. Kapselit toimitetaan kauniissa, läpinäkyvässä purkissa, jossa on selkeä valkoinen etiketti. Tällainen huolellinen suunnittelu ja laadukas ulkoasu lisäävät tuotteen houkuttelevuutta.

Koska kapseleita on vain 60 kappaletta, voimme odottaa, että tämä multivitamiini sisältää hieman korkeammat pitoisuudet useimmista ravintoaineista.

Tutkiessamme tuotteen sisältöä huomaamme, että lähes kaikki ravintoaineet täyttävät lähes 100 % päivittäisen saannin suosituksesta. Tämä on erittäin positiivinen seikka, joka varmistaa, että saamme tarvitsemamme ravintoaineet tehokkaasti.

On kuitenkin hyvä huomata, että B12-vitamiinin pitoisuus on 200 % DRI:stä ja magnesiumin pitoisuus on 16 % DRI:stä. Tämä voi olla joko etu tai haitta, riippuen henkilön yksilöllisistä tarpeista ja tavoitteista.

Vaikka ravintoaineiden jakautuminen on hyvin tasapainoinen, jotkut saattavat pitää hintaa hieman korkeana. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että osa tästä hieman korkeammasta hinnasta johtuu tuotteen vegaanisesta luonteesta.

Kaiken kaikkiaan GAAM Life Series Vegan Multivitamin on ihan ok monivitamiini. Sen monipuolinen koostumus ja houkutteleva pakkaus tekevät siitä harkitsemisen arvoisen vaihtoehdon.

5. GAAM Life Series Vegan Multivitamin
4.1
Proteincompany

Osto-opas: Monivitamiinien valinta

Monivitamiineissa on tärkeintä se, mitä ne tarkkaan ottaen sisältävät. Olet varmaankin päättänyt ostaa monivitamiineja varmistaaksesi, että elimistösi saa kaiken tarvitsemansa. Siinä tapauksessa on muutamia ravintoaineita, joiden on ehdottomasti löydyttävä valitsemastasi monivitamiinilisästä. Myös sukupuolellasi ja iälläsi on merkitystä. Esimerkiksi nuoret naiset tarvitsevat muita enemmän rautaa. Tämä opas käsittelee asiaa kuitenkin melko yleisellä tasolla, ja alla olevat ohjeet sopivat kaikille sopivaa ravintolisää etsiville.

Monivitamiinien tärkeimmät ainesosat

Ravintolisän olisi hyvä sisältää kaikkia vitamiineja A:sta E:hen. Niiden lisäksi on monia välttämättömiä ravintoaineita, joita saamme usein ravinnostamme liian vähän. Jotta kehosi kaikki tarpeet täyttyvät, sinun kannattaa erikseen varmistaa, että ravintolisäsi sisältää näitä:

 • Foolihappo (vitamiini B9) on tärkeä veren muodostumisen ja kehon kasvamisen kannalta. Se vaikuttaa myös kynsien kasvuun, ja se voi helpottaa ahdistusta. Foolihappo on osoittautunut erityisen hyödylliseksi raskaana oleville naisille, sillä sitä tarvitaan sikiön normaaliin kasvuun ja äidinmaidon tuottamiseen.
 • Rauta antaa keholle lisäenergiaa ja on hyväksi aivoille. Sillä on myös suuri merkitys punaisten verisolujen hyvinvoinnille. Monet, erityisesti murrosikäiset ja raskaana olevat, kärsivät raudanpuutteesta. Myös vegaanit saattavat saada ravinnostaan liian vähän rautaa. Rauta on yksi niistä kehosi tarvitsemista ravintoaineista, joita on vaikea muuten saada tarpeeksi. Kannattaa siis valita rautaa sisältävä monivitamiini.
 • Magnesium on hyväksi ennen kaikkea luustolle, mutta se vaikuttaa myös unen laatuun, stressiin, lihasten ja hermoston toimintaan sekä verensokeritasoihin. Magnesiumia ei pidetä tarpeeksi suuressa arvossa, mutta se on välttämätön aine, jonka on ehdottomasti oltava mukana monivitamiinituotteessasi.
 • Kalsium on välttämättömyys, jos haluat vahvat luut ja hampaat. Se on tärkeä myös veren hyytymisen ja hermoston toiminnan kannalta. Jos haluamme pitää luuntiheyden hyvänä, on kalsiumilla suuri merkitys etenkin vanhemmille naisille, joilla usein on kalkinpuutetta.
 • B12-vitamiini auttaa kehoa muodostamaan DNA:ta, ja monien muiden mainitsemiemme ravintoaineiden tavoin sekin edistää veren ja hermoston normaalia toimintaa. Tätä vitamiinia saadaan pääasiassa eläinperäisistä tuotteista, joten vegaanien ja kasvissyöjien on erityisen tärkeää saada sitä ravintolisästä.
 • Sinkki kuuluu välttämättömiin kivennäisaineisiin, sillä se auttaa elimistöä proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien hajottamisessa ja hyödyntämisessä. Sinkki antaa keholle energiaa ja auttaa käyttämään sen oikein. Sinkki auttaa merkittävästi myös stressinhallinnassa, ja monet kroonisesti stressaantuneet ihmiset saattavatkin kärsiä sinkinpuutteesta.

Kenen kannattaa harkita monivitamiinilisän käyttämistä?

Kaikille on hyötyä monivitamiineista. Useimmat meistä eivät saa tarpeeksi yhtä tai useampaa ravintoainetta. Monivitamiinit ovat ehdottomasti kätevä tapa varmistaa, että kehomme saa kaiken tarvitsemansa. Lisäksi monet ihmiset saattavat syystä tai toisesta tarvita tavallista enemmän vitamiineja ja muita ravintoaineita, ja heidän tulisi ehdottomasti harkita monivitamiinilisän käyttämistä.

 • Imettävät tai raskaana olevat naiset tarvitsevat usein lisäravinteita, sillä he kirjaimellisesti syövät kahden edestä.
 • Vähäkalorista ruokavaliota noudattavat laihduttajat saavat ravinnostaan usein aivan liian vähän vitamiineja ja kivennäisaineita.
 • Allergikot tai erityistä ruokavaliota noudattavat ja tiettyjä ruokia välttelevät ihmiset kärsivät usein tärkeiden kivennäisaineiden ja vitamiinien puutteesta.

Tuotevertailu

TuoteVitamiineja & mineraalejaKokoKohderyhmäKonsentraatio
SmartSupps MULTI
4.5
20100 kapseliaKaikilleKeskitaso
Minisun Monivitamiini
4.4
17120 tablettiaKaikilleKorkea
Nutri Works Multivitaminerals
4.3
19120 kapseliaTreenavilleKorkea
Alpha Plus Mamma Vital
4.1
31100 kapseliaÄideilleKeskitaso
GAAM Life Series Vegan Multivitamin
4.1
2060 kapseliaVegaaneilleKeskitaso

Usein kysytyt kysymykset monivitamiineista

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.4 / 5 (42 Vastausta)