TestitMonivitamiini

Paras monivitamiini 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 4.4.2023

Ravintolisien avulla on helppo varmistaa, että kehon ravinnontarve täyttyy. Vitamiinien ja kivennäisaineiden puute voi aiheuttaa monenlaisia oireita väsymyksestä ja alentuneesta palautumiskyvystä vaikeisiin sairauksiin. Monivitamiinilisistä kehosi saa monipuolisesti erilaisia kivennäisaineita ja vitamiineja. Ravintolisien sisällöt vaihtelevat suuresti, ja osa niistä on suunniteltu tietylle käyttäjäryhmälle. Monivitamiinien käyttäjän ei tarvitse sählätä monien lääkepurkkien ja eri annostusten kanssa. Parhaat monivitamiiniravintolisät sisältävät runsaasti kaikkia niitä kivennäisaineita ja vitamiineja, joita ruokavaliostamme tavallisesti puuttuu.

Paras monivitamiini testiemme perusteella

Jokaisella yksilöllä ja ihmisryhmällä on erilainen vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve. Siksi nykyään onkin tarjolla suuri valikoima monivitamiineja, jotka on suunnattu tietyille ihmisryhmille. Käyttäjäryhmiä muodostetaan esimerkiksi sukupuolen, iän ja elämäntavan perusteella. Hyvä monivitamiinivalmiste sisältää useita tärkeimmistä kivennäisaineista ja vitamiineista, esimerkiksi A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja. Lisäksi mukana on rautaa, kalkkia ja seleeniä. Näitä kaikkia tulee olla riittävän paljon, jotta elimistö pystyy hyödyntämään monivitamiinin koko sisällön. On myös tärkeää, ettei ravintolisä sisällä oksidimuotoisia kivennäisaineita, sillä ne eivät imeydy elimistöön tehokkaasti. Core Vitamins on hyvä esimerkki monivitamiinista, jossa on oikeanlainen koostumus ja vahvuus.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. SmartSupps MULTI

4.5
Vitamiineja & mineraaleja
20
Koko
100 kapselia
Kohderyhmä
Kaikille
Konsentraatio
Keskitaso

2. Minisun Monivitamiini

4.4
Vitamiineja & mineraaleja
18
Koko
120 tablettia
Kohderyhmä
Kaikille
Konsentraatio
Korkea

3. Alpha Plus Mamma Vital

4.2
Vitamiineja & mineraaleja
31
Koko
100 kapselia
Kohderyhmä
Äideille
Konsentraatio
Keskitaso

4. Nutri Works Multivitaminerals

4.2
Vitamiineja & mineraaleja
19
Koko
120 kapselia
Kohderyhmä
Treenaville
Konsentraatio
Korkea

5. GAAM Life Series Vegan Multivitamin

4.1
Vitamiineja & mineraaleja
20
Koko
60 kapselia
Kohderyhmä
Vegaaneille
Konsentraatio
Keskitaso

Osto-opas: Monivitamiinien valinta

Monivitamiineissa on tärkeintä se, mitä ne tarkkaan ottaen sisältävät. Olet varmaankin päättänyt ostaa monivitamiineja varmistaaksesi, että elimistösi saa kaiken tarvitsemansa. Siinä tapauksessa on muutamia ravintoaineita, joiden on ehdottomasti löydyttävä valitsemastasi monivitamiinilisästä. Myös sukupuolellasi ja iälläsi on merkitystä. Esimerkiksi nuoret naiset tarvitsevat muita enemmän rautaa. Tämä opas käsittelee asiaa kuitenkin melko yleisellä tasolla, ja alla olevat ohjeet sopivat kaikille sopivaa ravintolisää etsiville.

Monivitamiinien tärkeimmät ainesosat

Ravintolisän olisi hyvä sisältää kaikkia vitamiineja A:sta E:hen. Niiden lisäksi on monia välttämättömiä ravintoaineita, joita saamme usein ravinnostamme liian vähän. Jotta kehosi kaikki tarpeet täyttyvät, sinun kannattaa erikseen varmistaa, että ravintolisäsi sisältää näitä:

  • Foolihappo (vitamiini B9) on tärkeä veren muodostumisen ja kehon kasvamisen kannalta. Se vaikuttaa myös kynsien kasvuun, ja se voi helpottaa ahdistusta. Foolihappo on osoittautunut erityisen hyödylliseksi raskaana oleville naisille, sillä sitä tarvitaan sikiön normaaliin kasvuun ja äidinmaidon tuottamiseen.
  • Rauta antaa keholle lisäenergiaa ja on hyväksi aivoille. Sillä on myös suuri merkitys punaisten verisolujen hyvinvoinnille. Monet, erityisesti murrosikäiset ja raskaana olevat, kärsivät raudanpuutteesta. Myös vegaanit saattavat saada ravinnostaan liian vähän rautaa. Rauta on yksi niistä kehosi tarvitsemista ravintoaineista, joita on vaikea muuten saada tarpeeksi. Kannattaa siis valita rautaa sisältävä monivitamiini.
  • Magnesium on hyväksi ennen kaikkea luustolle, mutta se vaikuttaa myös unen laatuun, stressiin, lihasten ja hermoston toimintaan sekä verensokeritasoihin. Magnesiumia ei pidetä tarpeeksi suuressa arvossa, mutta se on välttämätön aine, jonka on ehdottomasti oltava mukana monivitamiinituotteessasi.
  • Kalsium on välttämättömyys, jos haluat vahvat luut ja hampaat. Se on tärkeä myös veren hyytymisen ja hermoston toiminnan kannalta. Jos haluamme pitää luuntiheyden hyvänä, on kalsiumilla suuri merkitys etenkin vanhemmille naisille, joilla usein on kalkinpuutetta.
  • B12-vitamiini auttaa kehoa muodostamaan DNA:ta, ja monien muiden mainitsemiemme ravintoaineiden tavoin sekin edistää veren ja hermoston normaalia toimintaa. Tätä vitamiinia saadaan pääasiassa eläinperäisistä tuotteista, joten vegaanien ja kasvissyöjien on erityisen tärkeää saada sitä ravintolisästä.
  • Sinkki kuuluu välttämättömiin kivennäisaineisiin, sillä se auttaa elimistöä proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien hajottamisessa ja hyödyntämisessä. Sinkki antaa keholle energiaa ja auttaa käyttämään sen oikein. Sinkki auttaa merkittävästi myös stressinhallinnassa, ja monet kroonisesti stressaantuneet ihmiset saattavatkin kärsiä sinkinpuutteesta.

Kenen kannattaa harkita monivitamiinilisän käyttämistä?

Kaikille on hyötyä monivitamiineista. Useimmat meistä eivät saa tarpeeksi yhtä tai useampaa ravintoainetta. Monivitamiinit ovat ehdottomasti kätevä tapa varmistaa, että kehomme saa kaiken tarvitsemansa. Lisäksi monet ihmiset saattavat syystä tai toisesta tarvita tavallista enemmän vitamiineja ja muita ravintoaineita, ja heidän tulisi ehdottomasti harkita monivitamiinilisän käyttämistä.

  • Imettävät tai raskaana olevat naiset tarvitsevat usein lisäravinteita, sillä he kirjaimellisesti syövät kahden edestä.
  • Vähäkalorista ruokavaliota noudattavat laihduttajat saavat ravinnostaan usein aivan liian vähän vitamiineja ja kivennäisaineita.
  • Allergikot tai erityistä ruokavaliota noudattavat ja tiettyjä ruokia välttelevät ihmiset kärsivät usein tärkeiden kivennäisaineiden ja vitamiinien puutteesta.

Usein kysytyt kysymykset monivitamiineista

Miksi monivitamiineja käytetään?

Koska ne täydentävät ravintoasi vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta. Monivitamiini antaa sinulle kaikki kehosi tarvitsemat ravintoaineet ja auttaa sinua pysymään terveenä.

Ovatko monivitamiinivalmisteet turvallisia?

Osa vitamiineista on rasvaliukoisia, joten ne pysyvät elimistössä muita ravintoaineita pidempään. Suuri yliannostus saattaa siis olla elimistölle haitallinen. Noudata aina pakkauksessa annettuja ohjeita.

Onko monivitamiineilla sivuvaikutuksia?

Jos noudatat pakkauksen annostusohjetta, sinulle ei pitäisi tulla minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Jos otat huomattavasti suositusta suurempia annoksia, saatat saada joitakin sivuvaikutuksia, jotka vaihtelevat sen mukaan, mitä vitamiinia sait liikaa.

Tarvitsenko minä monivitamiinilisää?

Jos syöt terveellisesti ja monipuolisesti, saat luultavasti tarpeeksi useimpia tarvitsemiasi ravintoaineita. Useimmat meistä eivät kuitenkaan jaksa noudattaa terveellisiä elintapoja ihan joka päivä, ja silloin monivitamiinit ovat mainio tapa täydentää ruokavaliota. Ravintolisän avulla elimistösi saa kaikki tarvitsemansa aineet. Tutustu oppaaseemme, jos tarvitset lisätietoa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.4 / 5 (42 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää