Parastestiopas

Paras D vitamiini 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 6.2.2023

D-vitamiinin puute on melko tavallista Suomessa. D-vitamiinilisän käyttö on suositeltavaa kaikille ihmisryhmille, jotka eivät saa D-vitamiinia muuten tarpeeksi. Näitä ryhmiä ovat alle 2-vuotiaat lapset, yli 75-vuotiaat aikuiset ja kaikki, jotka eivät syö kalaa tai D-vitamiinirikastettua ruokaa. Toisin sanoen D-vitamiinilisän ottaminen kuuluu monen ihmisen arkeen, ja se onkin yksi yleisimmistä Suomessa ostetuista vitamiineista. D-vitamiinilisä sisältää joskus vitamiinin imeytymisessä auttavia ainesosia, kuten kookosöljyä tai koliinia. Olemme testanneet useita eri vitamiinilisiä, ja listaamme 5 testivoittajaa tämän hetken parhaista D-vitamiinivalmisteista.

Paras D-vitamiini testiemme perusteella

D-vitamiini on hyvin yleinen vitamiini, joka vaikuttaa luidemme ja hampaidemme kalkkitasapainoon. Saamme D-vitamiinia luonnollisesti auringosta ja monista elintarvikkeista. Vitamiinilisää voi ottaa ympäri vuoden, mutta tärkeintä se on pimeiden kuukausien aikana syyskuusta huhtikuuhun. D-vitamiinin puute voi johtaa moniin eri sairauksiin. Varmistuaksesi siitä, että saat tarpeeksi D-vitamiinia, sinun kannattaa käyttää D-vitamiinilisää.

Suurin osa vitamiinilisistä sisältää 100 % D-vitamiinia ja joskus myös aineita, jotka tehostavat vitamiinin imeytymistä. Valmisteiden D-vitamiinipitoisuus on hyvin korkea, usein yli 1 000 % suosituksista. Tämä johtuu siitä, että keho ei pysty hyödyntämään koko pitoisuutta, vaan vain osan siitä. Pitoisuus on siis suuri, jotta saat vitamiinia oikean määrän. D-vitamiinipitoisuus ilmoitetaan usein kansainvälisen yksikön (KY) mukaan, jossa 1 mikrogramma D-vitamiinia vastaa 40 KY:tä.

1. Vitaprana Vitamin D3

4.7
Koko
110 kapselia
D-vitamiinin pitoisuus
100 µg (4000 KY)

2. Devisol Strong

4.4
Koko
100 tablettia
D-vitamiinin pitoisuus
100 µg (4000 KY)

3. Luontaistukku D-vitamiini

4.4
Koko
100 kapselia
D-vitamiinin pitoisuus
100 µg (4000 KY)

4. Elexir Pharma D3-vitamiini

4.3
Koko
180 kapselia
D-vitamiinin pitoisuus
62,5 µg (2500 KY)

5. Puhdas+ Kasviperäinen D3-vitamiini

4.0
Koko
60 kapselia
D-vitamiinin pitoisuus
100 µg (4000 KY)

Osto-opas: D-vitamiinin valinta

D-vitamiinin puutostila aiheuttaa monia erilaisia oireita, kuten väsymystä, lihaskipua ja kipua luustossa. Annossuositus vaihtelee maittain 400-1 000 KY:n välillä aikuiselle ihmiselle. Suomessa suositus on vähintään 400 KY:tä. Suomen pimeys on yksi hyvä syy käyttää D-vitamiinilisää, sillä aurinko on merkittävin D-vitamiinin lähde. Etenkin talvella tai silloin, kun vietämme paljon aikaa sisätiloissa, saamme aivan liian vähän D-vitamiinia. Käyttäessäsi vitamiinilisää sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, saatko tarpeeksi D-vitamiinia.

Tietyille riskiryhmille D-vitamiinin käyttö on erityisen tärkeää. Jos kuulut johonkin alla luetelluista riskiryhmistä, voi D-vitamiinilisä olla tärkeä tuote sinulle.

Ylipainoiset

Korkea BMI yhdistetään usein alhaiseen D-vitamiinitasoon. Se johtunee siitä, että D-vitamiini on rasvaliukoista ja suurempi keho tarvitsee enemmän D-vitamiinia. Jos BMI:si on yli 30, pitäisi sinun todella harkita ylimääräistä D-vitamiinilähdettä.

Vanhemmat ihmiset

Monilla vanhemmilla ihmisillä on D-vitamiinin puutos. Tämä johtuu siitä, että he usein viettävät suuren osan päivästä sisällä istuen. Monet vanhemmat ihmiset, joilla on todettu haurautta luissa, kärsivät myös D-vitamiinin puutoksesta.

Tumma iho

Jos sinulla on tummempi iho, ihosi ei tuota yhtä paljon D-vitamiinia, eikä auringon D-vitamiini imeydy yhtä hyvin kuin vaaleampaan ihoon. Tämä on Suomessa erityisen tärkeä muistaa, kun emme muutenkaan saa tarpeeksi auringonvaloa.

Liian vähän aurinkoa

Työskenteletkö öisin tai toimistossa, vai oletko ulkona aivan liian vähän? Silloin olet myös vaarassa saada liian vähän D-vitamiinia. Aurinko on ensisijainen D-vitamiinin lähde, ja jos et saa auringonvaloa, tarvitset todennäköisesti vitamiinilisän.

Erityisruokavalio

Jos olet esimerkiksi kasvissyöjä tai vegaani, voi olla että saat huomaamattasi liian vähän D-vitamiinia ruuastasi. Vitamiinilisä on yksinkertainen tapa varmistaa, että saat tarvitsemasi määrän vitamiinia, ilman että sinun tarvitsee muuttaa elämäntapaasi.

Usein kysytyt kysymykset D-vitamiinista

Mihin D-vitamiinia tarvitaan?

D-vitamiini on välttämätön, jotta elimistö pystyy hyödyntämään kalsiumia, joka taas vaikuttaa luiden rakentumiseen ja kestävyyteen. D-vitamiini on myös osoittautunut tehokkaaksi tavaksi poistaa tulehdusta soluissa, mikä vähentää sairastumisen riskiä. Vitamiini on niin tärkeä, että elimistö kehittää sitä jopa itse, kun olet auringossa. Maantieteellinen sijainti tai nykypäivän elämäntyyli voi kuitenkin saada aikaan sen, että emme saa tarpeeksi auringonvaloa.

Tarvitseeko minun ottaa D-vitamiinia?

Jos kuulut johonkin riskiryhmään, joka saa liian vähän D-vitamiinia, voit tarvita ylimääräisen annoksen D-vitamiinia. Katso oppaastamme lisää tietoa. Saat todennäköisesti tarpeeksi D-vitamiinia ruokavaliostasi ja auringonvalosta, mutta jos olet epävarma, voit aina ottaa vitamiinilisän.

Voiko D-vitamiinilisästä olla haittaa?

Yksinkertainen vastaus: ei voi. Varsinkin jos saat arjessasi liian vähän D-vitamiinia, on vitamiinilisä enemminkin välttämättömyys. Aina on olemassa pieni riski, että saat D-vitamiinia yli suosituksen, mikä saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten väsymystä, ummetusta tai ruokahalun menettämistä. Mutta jos seuraat annettua ohjeistusta, joka on useimmiten yksi tabletti päivässä, vaaraa ei pitäisi olla.

Mitä tarkoittaa KY D-vitamiinilisässä?

KY on lyhennys sanoista kansainvälinen yksikkö, ja se on yksinkertaisesti kansainvälinen tapa mitata elintarvikkeiden pitoisuuksia. Suositus D-vitamiinin saannille vaihtelee, mutta yleinen suositus on 600-1 000 KY:tä.

Aiheuttaako D-vitamiinilisä sivuvaikutuksia?

Jos et ylitä annettua suositusta reilusti (vaan pysyt pakkauksen antamassa päiväannoksessa), sinulle ei pitäisi tulla sivuvaikutuksia. Liiallinen käyttö voi johtaa muun muassa väsymykseen, ummetukseen, anoreksiaan tai tihentyneeseen virtsaamiseen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.4 / 5 (62 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää