Parastestiopas

Paras painopeitto 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 28.2.2023

Onko sinulla univaikeuksia? Heräiletkö usein öisin, koska nukut levottomasti? Et ole ongelmasi kanssa yksin. Vuoden 2016 tilastojen mukaan noin kolmannes suomalaisista nukkuu huonosti ja unilääkkeiden käyttö on lisääntynyt 40 prosentilla vuodesta 2000. Sen sijaan, että käyttäisit unilääkkeitä, hanki painopeitto. Testiemme paras painopeitto Painopeitto valkoinen takaa sinulle paremman unenlaadun ja turvallisuuden tunteen. Tämän painopeiton lisäksi olemme testanneet 12 eri mallia ja nimenneet 5 parasta peittoa eri luokissa.

Paras painopeitto testiemme perusteella

Useimmat markkinoilla olevat painopeitot ovat korkealaatuisia, siksi parhaan painopeiton pitäisi olla jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Parasta painopeittoa testatessa on huomioitu materiaalin ekologisuus, mistä tekstiilistä se on valmistettu, minkälaista painomateriaalia on käytetty, kuinka paljon peitto hylkii kosteutta ja kuinka se poistaa lämpöä.

Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi tarkastelemme aina seuraavia seikkoja:

  • Laatu – Kestävästä ja hyvästä materiaalista valmistettu painopeitto, jonka saumat eivät repeä, on merkki hyvästä laadusta. Laatu varmistetaan testaamalla peittoa muutaman yön ajan tekemällä sille "kulutustestit" ja pesemällä se pesuohjeiden mukaisesti.
  • Sertifikaatit - Jos painopeitolla on CE-merkintä, kertoo se, että se on laadukas. Peitoille on saatettu tehdä myös kolmannen osapuolen testejä, joilla varmistetaan, ettei niissä ole esimerkiksi myrkkyjä tai lisäaineita.
  • Hinta-laatusuhde – Miten kaikki nämä seikat vaikuttavat hintaan? Kohtuuhintainen painopeitto hyvillä perusominaisuuksilla antaa rahalle vastinetta.

1. Painopeitto valkoinen

4.8
Paino
7 kg
Pintamateriaali
Puuvilla
Mitat
210 x 150 cm
Täyte
Lasihelmet

2. Painopeitto valkoinen s

4.5
Paino
9 kg
Pintamateriaali
Puuvilla
Mitat
210 x 150 cm
Täyte
Lasihelmet

3. Painopeitto

4.4
Paino
5 kg
Pintamateriaali
Puuvilla
Mitat
200 x 150 cm
Täyte
Lasihelmet

4. Beckasin Puuvillassatiini Painopeitto

4.1
Paino
10 kg
Pintamateriaali
Puuvilla
Mitat
210 x 150 cm
Täyte
Kristallisoituja hiekkakiteitä

Osto-opas: Painopeiton valinta

Nykyään painopeittoja on monia erilaisia. Painopeitot ovat yleistyneet viime vuosina niiden suosion myötä. Olemme kehittäneet ja kirjoittaneet osto-oppaan, joka auttaa sinua löytämään parhaan painopeiton. Oppaasta löydät tärkeimmät tekijät, jotka sinun olisi hyvä huomioida painopeittoa valitessasi.

Tyypit & mallit

Saatavilla olevilla painopeitoilla on hieman erilaisia ominaisuuksia. Yhteistä niille on se, että ne sisältävät jonkinlaista painoa, joka antaa halutun vaikutuksen. Yleisimmät painopeitot kuluttajamarkkinoilla ovat lasi- tai piihelmillä tai hiekalla täytettyjä. Näiden lisäksi on myös peittoja, joissa on ketjuja tai palloja täytteenä.

Ei ole olemassa selkeitä ohjeita siitä, mikä täyte olisi sinulle sopivin, vaan kyse on lähinnä siitä, minkä materiaalin kanssa tunnet olosi mukavaksi.

Saatavilla olevien peittovaihtoehtojen sisällöt:

  • Lasi- tai piihelmet - Yleisin painopeiton tyyppi sisältää piihelmiä. Nämä on ommeltu vuoriin, usein suorakaiteen muotoisina neliöinä. Lasi- tai piihelmillä varustetut painopeitot ovat usein kohtuuhintaisia.
  • Polyesterilangat - Niiden etuna on, että ne ovat joustavia ja mukautuvat helposti kehoon. Haittapuoli on se, että ne ovat synteettisiä.
  • Hiekkakiteet - Kiteet eivät sisällä myrkkyjä, ja ne ovat hajuttomia. Painopeitto painaa vartaloasi tasaisesti ja mukautuu luonnollisesti muotoosi. Monet ihmiset kokevat, että hiekkakiteet antavat erittäin miellyttävän tunteen.
  • Ketjut tai renkaat - Ketjupeitteessä on kanavien kautta peittoon ommeltuja ketjuja. Tämä takaa tasaisemman paineen kehoa vasten verrattuna joihinkin muihin täyttömateriaaleihin, kuten palloihin. Rengaspeitto on samantyyppinen kuin ketjupeitto, mutta ketjujen sijaan kankaaseen on ommeltu metallirenkaat. Se kietoutuu hyvin vartalon ympärille ja antaa siten turvallisuudentunteen. Renkaita sisältävät painopeitot ovat yleensä viileitä.
  • Pallot - Pallopeiton etuna verrattuna muihin malleihin on, että se tarjoaa enemmän painoa tiettyihin kohtiin. Onttoja palloja on ommeltu peiton lokeroihin, ja se voi tuntua lämpimämmältä kuin esimerkiksi rengaspeitto. Kun nukkuessasi liikut, ota huomioon, että pallot liikkuvat toisiaan kohti. Tämä aiheuttaa kovempaa ääntä verrattuna muista materiaaleista valmistettuihin painopeittoihin.

Paino

Painopeiton painon tulisi olla 10-15 prosenttia kehon painosta, jotta sillä olisi toivottava vaikutus. Jos siis painat 75 kg, painopeitto voi painaa 7,5-11 kg. Suosituksena ei kuitenkaan ole, että noudattaisit pelkästään tätä. Oma kokemus ohjaa sinua valitsemaan itsellesi sopivan painoisen peiton. Jotkut ihmiset tarvitsevat hieman raskaamman peiton rentoutuakseen täysin, kun taas toiset pärjäävät kevyemmälläkin. Painopeiton painoa voi verrata vähän hierontaan, sillä se painaa kevyesti ja miellyttävästi kehoa vasten.

Koko

Painopeiton koon kannalta on tärkeää, että se peittää koko kehon. Jotta painopeitto antaa parhaan mahdollisen vaikutuksen, sen pitäisi peittää sinut samalla tavalla kuin tavallisen peiton käytön yhteydessä. Painopeittojen koko vaihtelee, mutta useimmat niistä ovat samankokoisia kuin muut peitot. Jos käytät peittoa lapsille, valitse pienempi versio, sillä muuten se voi olla liian raskas.

Materiaali

Painopeittojen pintakangas vaihtelee suuresti, mutta yleisin materiaali on puuvilla. Puuvillan etuna on, että se on lämmin ja edullinen sekä helppo pestä. Jos valitset luomupuuvillasta valmistetun peiton, on se valmistettu ilman kemiallisia lisäaineita ja myrkkyjä.

Toinen yleinen painopeitoissa käytetty materiaali on polyesteri. Tämä materiaali muodostaa usein täkin pehmusteen. Polyesterin haittapuolena on, että se ei "hengitä" luonnollisesti. Painopeiton hengittävyys on tärkeää, koska se auttaa poistamaan kosteutta ja lämpöä. Valitse ennemmin puuvillainen polyesterin sijasta.

Painopeittojen hienoimpien materiaalien joukossa on bambukuituja, joita jotkut valmistajat käyttävät. Bambun etuna on, että se imee jopa neljä kertaa enemmän kosteutta kuin puuvilla. Kosteus haihtuu myös paljon helpommin, koska materiaali on hengittävää. Jos haluat miellyttävän materiaalin, jota voi käyttää ympäri vuoden, bambukuidut ovat hyvä valinta. Se sopii myös herkälle iholle, sillä vain harvat ihmiset reagoivat siihen.

Muista, että liian kevyt materiaali ja täyte painopeitoissa edellyttää, että peiton on oltava paksumpi, jotta se antaa oikean painon. Haittapuolena on, että peitto voi helposti lämmetä liikaa ja kosteuden haihtuminen vaikeutuu.

Painopeittojen hoito-ohjeet

Kun olet löytänyt parhaan painopeiton, on vahvasti suositeltavaa lukea kyseisen peiton hoito-ohjeet. Jos huolehdit peitosta oikein, kestää se pidempään ja säilyttää laatunsa ja ominaisuutensa.

Pesu

Painopeittojen pesuohjeet vaihtelevat muun muassa sen mukaan, mitä niissä on täytteenä. Yleisten ohjeiden mukaan niitä ei saa kuivata. Jos linkoat peiton, varmista, että nopeus on alhainen. Peitto on parasta kuivattaa laittamalla se roikkumaan.

Muista, että pesukoneen on kestettävä peitteen paino, kun peset sen koneessa. Yleisesti on suositeltavaa pestä peitto 40 tai 60 asteessa. Toinen vaihtoehto on ripustaa peitto ulos talvella ja antaa sen jäätyä. Tämä hävittää pölypunkit ja bakteerit. Jos peset peittosi kemiallisesti, ota huomioon, että jotkin kemikaalit eivät sovellu käytettäviksi.

Kun painopeitto on pesty, se on venytettävä täyteen pituuteensa ja leveyteensä. Näin peitto kuivuu nopeammin ja säilyttää oikean muotonsa ja toimintakykynsä.

Noudata aina valmistajan antamia neuvoja ja ohjeita ennen painopeiton pesemistä.

Allergiat & turvallisuus

Jos haluat olla varma, että painopeitto on laadultaan ja turvallisuudeltaan oikea, kannattaa valita CE-merkitty peitto. Tämä tarkoittaa, että peitto täyttää muun muassa toiminnalle, ympäristölle ja terveydelle asetetut EU:n erityisvaatimukset. Jotkin painopeitoissa käytetyt materiaalit ja tekstiilit ovat myös sertifioituja. Tietoista kulutusta edistävät laitokset ja järjestöt, kuten SGS, BSCI ja Sedex, testaavat muun muassa painopeittoja.

Jos sinulla on herkkä iho tai kärsit allergioista, valitse painopeitto, joka on testattu lisäaineita vastaan. Kolmannen osapuolen testaamat peitot ovat yleensä korkealaatuisia ja taatusti vapaita myrkyistä ja lisäaineista.

Usein kysytyt kysymykset painopeitoista

Voivatko lapset käyttää painopeittoja?

Suositus, jonka mukaan painopeiton tulisi painaa 10-15 prosenttia kehon painosta, koskee myös lapsia. Peitto ei saa olla niin painava, että lapsi tuntee olonsa epämukavaksi sen alla maatessaan. Noin 3-4 kiloa on usein riittävän painava. Huomaa, että alle 3-vuotiaiden lasten tulisi käyttää painopeittoa vasta sitten, kun olet keskustellut lääkärin kanssa. Lääkärisi saattaa nimittäin neuvoa, ettei peittoa tulisi käyttää.

Voivatko kaikki käyttää painopeittoa?

Jos käytät liian painavaa painopeittoa ja sinulla on heikentynyt keuhkokapasiteetti, on olemassa vaara, että saat hengitysvaikeuksia. Painopeittoja ei myöskään kannata käyttää, jos verenkierto on heikentynyt. Tämä voi pahimmillaan johtaa paine- ja makuuhaavoihin.

Jos sinulla on terveysongelmia ja epäröit, voitko käyttää painopeittoa, kysy asiaa lääkäriltäsi ennen käyttöä.

Mitä vaikutuksia painopeitolla on?

Painopeitot parantavat unen laatua useimmilla niitä käyttävillä ihmisillä. Vaikka kokemukset ja tulokset ovat yksilöllisiä, tehdyt tutkimukset osoittavat, että merkittävä osa koehenkilöistä huomaa eron. Muita vaikutuksia ovat rentoutumisen ja turvallisuuden tunne.

Miten painopeitto toimii?

Painopeitteestä saatava stimulaatio liittyy kehon vastaanottokykyyn paineen tuntemuksille. Tätä kutsutaan "syväpainekudosstimulaatioksi" ja "sensoriseksi integraatioksi", ja se on sama toiminto kuin hieronta. Kun kehoon kohdistuu painetta, vapautuu serotoniinia ja oksitosiinia, jotka ovat kehon hyvänolon hormoneja. Muita vaikutuksia ovat muun muassa stressitason aleneminen, verenpaineen lasku sekä rauhallisempi ja tasaisempi hengitys.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (18 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää