Nykyään painopeittoja on monia erilaisia. Painopeitot ovat yleistyneet viime vuosina niiden suosion myötä. Olemme kehittäneet ja kirjoittaneet osto-oppaan, joka auttaa sinua löytämään parhaan painopeiton. Oppaasta löydät tärkeimmät tekijät, jotka sinun olisi hyvä huomioida painopeittoa valitessasi.
Tyypit & mallit
Saatavilla olevilla painopeitoilla on hieman erilaisia ominaisuuksia. Yhteistä niille on se, että ne sisältävät jonkinlaista painoa, joka antaa halutun vaikutuksen. Yleisimmät painopeitot kuluttajamarkkinoilla ovat lasi- tai piihelmillä tai hiekalla täytettyjä. Näiden lisäksi on myös peittoja, joissa on ketjuja tai palloja täytteenä.
Ei ole olemassa selkeitä ohjeita siitä, mikä täyte olisi sinulle sopivin, vaan kyse on lähinnä siitä, minkä materiaalin kanssa tunnet olosi mukavaksi.
Saatavilla olevien peittovaihtoehtojen sisällöt:
- Lasi- tai piihelmet - Yleisin painopeiton tyyppi sisältää piihelmiä. Nämä on ommeltu vuoriin, usein suorakaiteen muotoisina neliöinä. Lasi- tai piihelmillä varustetut painopeitot ovat usein kohtuuhintaisia.
- Polyesterilangat - Niiden etuna on, että ne ovat joustavia ja mukautuvat helposti kehoon. Haittapuoli on se, että ne ovat synteettisiä.
- Hiekkakiteet - Kiteet eivät sisällä myrkkyjä, ja ne ovat hajuttomia. Painopeitto painaa vartaloasi tasaisesti ja mukautuu luonnollisesti muotoosi. Monet ihmiset kokevat, että hiekkakiteet antavat erittäin miellyttävän tunteen.
- Ketjut tai renkaat - Ketjupeitteessä on kanavien kautta peittoon ommeltuja ketjuja. Tämä takaa tasaisemman paineen kehoa vasten verrattuna joihinkin muihin täyttömateriaaleihin, kuten palloihin. Rengaspeitto on samantyyppinen kuin ketjupeitto, mutta ketjujen sijaan kankaaseen on ommeltu metallirenkaat. Se kietoutuu hyvin vartalon ympärille ja antaa siten turvallisuudentunteen. Renkaita sisältävät painopeitot ovat yleensä viileitä.
- Pallot - Pallopeiton etuna verrattuna muihin malleihin on, että se tarjoaa enemmän painoa tiettyihin kohtiin. Onttoja palloja on ommeltu peiton lokeroihin, ja se voi tuntua lämpimämmältä kuin esimerkiksi rengaspeitto. Kun nukkuessasi liikut, ota huomioon, että pallot liikkuvat toisiaan kohti. Tämä aiheuttaa kovempaa ääntä verrattuna muista materiaaleista valmistettuihin painopeittoihin.
Paino
Painopeiton painon tulisi olla 10-15 prosenttia kehon painosta, jotta sillä olisi toivottava vaikutus. Jos siis painat 75 kg, painopeitto voi painaa 7,5-11 kg. Suosituksena ei kuitenkaan ole, että noudattaisit pelkästään tätä. Oma kokemus ohjaa sinua valitsemaan itsellesi sopivan painoisen peiton. Jotkut ihmiset tarvitsevat hieman raskaamman peiton rentoutuakseen täysin, kun taas toiset pärjäävät kevyemmälläkin. Painopeiton painoa voi verrata vähän hierontaan, sillä se painaa kevyesti ja miellyttävästi kehoa vasten.
Koko
Painopeiton koon kannalta on tärkeää, että se peittää koko kehon. Jotta painopeitto antaa parhaan mahdollisen vaikutuksen, sen pitäisi peittää sinut samalla tavalla kuin tavallisen peiton käytön yhteydessä. Painopeittojen koko vaihtelee, mutta useimmat niistä ovat samankokoisia kuin muut peitot. Jos käytät peittoa lapsille, valitse pienempi versio, sillä muuten se voi olla liian raskas.
Materiaali
Painopeittojen pintakangas vaihtelee suuresti, mutta yleisin materiaali on puuvilla. Puuvillan etuna on, että se on lämmin ja edullinen sekä helppo pestä. Jos valitset luomupuuvillasta valmistetun peiton, on se valmistettu ilman kemiallisia lisäaineita ja myrkkyjä.
Toinen yleinen painopeitoissa käytetty materiaali on polyesteri. Tämä materiaali muodostaa usein täkin pehmusteen. Polyesterin haittapuolena on, että se ei "hengitä" luonnollisesti. Painopeiton hengittävyys on tärkeää, koska se auttaa poistamaan kosteutta ja lämpöä. Valitse ennemmin puuvillainen polyesterin sijasta.
Painopeittojen hienoimpien materiaalien joukossa on bambukuituja, joita jotkut valmistajat käyttävät. Bambun etuna on, että se imee jopa neljä kertaa enemmän kosteutta kuin puuvilla. Kosteus haihtuu myös paljon helpommin, koska materiaali on hengittävää. Jos haluat miellyttävän materiaalin, jota voi käyttää ympäri vuoden, bambukuidut ovat hyvä valinta. Se sopii myös herkälle iholle, sillä vain harvat ihmiset reagoivat siihen.
Muista, että liian kevyt materiaali ja täyte painopeitoissa edellyttää, että peiton on oltava paksumpi, jotta se antaa oikean painon. Haittapuolena on, että peitto voi helposti lämmetä liikaa ja kosteuden haihtuminen vaikeutuu.
Painopeittojen hoito-ohjeet
Kun olet löytänyt parhaan painopeiton, on vahvasti suositeltavaa lukea kyseisen peiton hoito-ohjeet. Jos huolehdit peitosta oikein, kestää se pidempään ja säilyttää laatunsa ja ominaisuutensa.
Pesu
Painopeittojen pesuohjeet vaihtelevat muun muassa sen mukaan, mitä niissä on täytteenä. Yleisten ohjeiden mukaan niitä ei saa kuivata. Jos linkoat peiton, varmista, että nopeus on alhainen. Peitto on parasta kuivattaa laittamalla se roikkumaan.
Muista, että pesukoneen on kestettävä peitteen paino, kun peset sen koneessa. Yleisesti on suositeltavaa pestä peitto 40 tai 60 asteessa. Toinen vaihtoehto on ripustaa peitto ulos talvella ja antaa sen jäätyä. Tämä hävittää pölypunkit ja bakteerit. Jos peset peittosi kemiallisesti, ota huomioon, että jotkin kemikaalit eivät sovellu käytettäviksi.
Kun painopeitto on pesty, se on venytettävä täyteen pituuteensa ja leveyteensä. Näin peitto kuivuu nopeammin ja säilyttää oikean muotonsa ja toimintakykynsä.
Noudata aina valmistajan antamia neuvoja ja ohjeita ennen painopeiton pesemistä.
Allergiat & turvallisuus
Jos haluat olla varma, että painopeitto on laadultaan ja turvallisuudeltaan oikea, kannattaa valita CE-merkitty peitto. Tämä tarkoittaa, että peitto täyttää muun muassa toiminnalle, ympäristölle ja terveydelle asetetut EU:n erityisvaatimukset. Jotkin painopeitoissa käytetyt materiaalit ja tekstiilit ovat myös sertifioituja. Tietoista kulutusta edistävät laitokset ja järjestöt, kuten SGS, BSCI ja Sedex, testaavat muun muassa painopeittoja.
Jos sinulla on herkkä iho tai kärsit allergioista, valitse painopeitto, joka on testattu lisäaineita vastaan. Kolmannen osapuolen testaamat peitot ovat yleensä korkealaatuisia ja taatusti vapaita myrkyistä ja lisäaineista.