Parastestiopas

Paras magnesium 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 23.2.2023

Magnesium on elintärkeä kivennäisaine, joka vaikuttaa elimistön moniin eri toimintoihin, mm. lihasten ja hermoston toimintaan, verenpaineeseen ja immuunijärjestelmään. Tämä ravintolisä on erityisen tärkeä niille, jotka kuntoilevat rankasti kuormittaen lihaksiaan ja hermostoaan. Saat magnesiumia monista elintarvikkeista, mutta lisäravinteen avulla voit varmistaa, että saat sitä riittävästi. Magnesiumlisiä on nykyään tarjolla runsaasti, ja niitä voi ostaa monista kaupoista ja apteekeista. Olemme testanneet markkinoilla olevat tuotteet ja selvittäneet, minkä valmistajan magnesiumlisä on paras.

Paras magnesium testiemme perusteella

Magnesiumlisä kuuluu kaikkien suurten ravintolisävalmistajien tuotevalikoimaan. Ravintolisiä vertaillessamme ja testatessamme katsomme, paljonko magnesiumia tuote sisältää ja missä muodossa se on. Elimistö pystyy hyödyntämään magnesiumin parhaiten, kun se sitoutuu toisiin aineisiin. Näitä aineita ovat tavallisesti hapot, kuten malaatti (omenahappo) tai sitraatti (sitruunahappo). Magnesiumpitoisuus kertoo, paljonko puhdasta magnesiumia ravintolisässä on, kun hapot on jätetty pois laskuista. Oksidi- ja karbonaattiyhdisteet kannattaa yleisesti ottaen jättää ostamatta. Elimistön on nimittäin erittäin vaikea hyödyntää oksidi- ja karbonaattiyhdisteiden sisältämää magnesiumia. Olemme arvostelleet tuotteet seuraavien asioiden perusteella:

 • Biosaatavuus – Magnesiumin muoto ja määrä, joita käsiteltiin edellä.
 • Sisältö – Joissakin magnesiumlisissä on myös muita terveellisiä ja hyödyllisiä kivennäisaineita sekä imeytymistä nopeuttavia ainesosia.
 • Muut seikat – Selvitämme myös tuotteiden käyttäjien kokemukset ja aiempien testien tulokset. Otamme luonnollisesti huomioon myös hinnan.

1. Star Nutrition Magnesium

4.7
Koko
90 kapselia
Magnesiuma / kapseli
230.5 mg
Magnesiumin muoto
Sitraatti, bisglysinaatti ja oksidi
 • Paljon magnesiumia yhdessä kapselissa
 • Hyvä hinta-laatusuhde
 • Oksidi muotoon on parempia vaihtoehtoja

2. Viterna Magnesium

4.4
Koko
120 kapselia
Magnesiuma / kapseli
125 mg
Magnesiumin muoto
Bisglysinaatti, sitraatti ja oksidi
 • Monta kapselia
 • Oksidi muotoon on parempia vaihtoehtoja

3. SmartSupps Magnesium

4.2
Koko
150 kapselia
Magnesiuma / kapseli
230.5 mg
Magnesiumin muoto
Oksidi ja sitraatti
 • Erittäin monta kapselia
 • Paljon magnesiuma kapselissa
 • Oksidi muotoon on parempia vaihtoehtoja
 • Iso osa oksidi muodossa

4. Better You Magnesium Plus

4.0
Koko
90 kapselia
Magnesiuma / kapseli
250 mg
Magnesiumin muoto
Sitraatti, salaatti ja bisglysinaatti
 • Paljon magnesiuma kapselissa
 • Vain hyviä muotoja magnesiumista
 • Iso määrä magnesiumia kapselissa
 • Kallis

5. Star Nutrition Ultimate Magnesium

3.9
Koko
90 kapselia
Magnesiuma / kapseli
118 mg
Magnesiumin muoto
Sitraatti ja bisglysinaatti
 • Hyvät magnesiumin muodot
 • Pieni määrä magnesiumia jokaisessa kapselissa

Osto-opas: Magnesiumlisän valinta

Magnesium on uskomattoman tärkeä kivennäisaine. Sitä tarvitaan mm. lihasten ja hermoston normaaliin toimintaan, verensokerin säätelyyn ja sydämen terveenä pitämiseen. Liian matalat magnesiumtasot saattavat aiheuttaa päänsärkyä ja voimattomuuden tunnetta. Jos treenaat rankasti, magnesiumlisä saattaa auttaa sinua pitämään energiatasosi korkeana koko päivän ajan. Magnesiumia esiintyy sekä eläin- että kasvikunnan tuotteissa, ja saat sitä todennäköisesti tarpeeksi ravinnostasi. Voit kuitenkin tarvita ravintolisää, jos noudatat erityisruokavaliota tai urheilet paljon. Magnesiumlisää valitessasi sinun kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin:

 • Vältä tarpeettomia ainesosia, kuten säilöntäaineita sekä väri- ja makuaineita. Ne eivät ole tarpeellisia, joten niihin on turha käyttää rahaa.
 • Valitse kapselit, sillä niistä magnesium imeytyy helpommin kuin jauheista.
 • Vertaile yksittäisten kapselien hintoja löytääksesi edullisimman tuotteen.

Magnesiumin muoto

Kivennäisainelisien kohdalla on aina olennaista selvittää, missä muodossa ravintolisän sisältämä kivennäisaine on. Yleensä sen näkee jo aineen nimen loppuosasta (magnesiumsitraatti). Vaikeampaa on selvittää, onko jokin muoto hyvä vai huono. Olemme listanneet tähän joitakin magnesiumin tavallisimmista hyvistä muodoista sekä yhden, jota sinun kannattaa välttää:

Aspartaatti ja glysiini

Magnesiumaspartaatti ja magnesiumbisglysinaatti ovat magnesiumin muotoja, jotka sitoutuvat aminohappoihin nimeltä asparagiini ja glysiini. Molemmat imeytyvät helposti elimistöön, sillä keho tunnistaa aminohapot ja osaa käsitellä ne parhaalla mahdollisella tavalla. Magnesium myös säilyy hajoamattomana, mikä parantaa biosaatavuutta entisestään.

Sitraatti ja malaatti

Sitraatti ja malaatti ovat sitruunahappoon tai omenahappoon sitoutunutta magnesiumia. Monet laadukkaat tutkimukset ovat osoittaneet, että nämäkin magnesiummuodot imeytyvät helposti ja nopeasti elimistöön. Molemmat muodot ovat hyvin tavallisia ravintolisissä (esim. rautasitraatti tai sinkkisitraatti). Malaatti on paras vaihtoehto sinulle, jos olet aiemmin saanut laksatiivisia vaikutuksia joistakin ravintolisistä.

Kloridi

Magnesiumkloridi on positiivisista terveysvaikutuksistaan tunnettu suola. Sen sanotaan olevan hyväksi verelle, munuaisille, aivoille ja lihaksille. Magnesiumkloridi ei imeydy yhtä hyvin kuin sitraatteihin, malaatteihin tai aminohappoihin sitoutuneet muodot, mutta se on sitäkin halvempaa. Sitä myydään usein samanlaisessa paketissa kuin tavallista suolaa. Joidenkin mielestä magnesiumkloridilla on laksatiivisia vaikutuksia.

Oksidit

Magnesiumoksidit ovat luonnossa esiintyvä magnesiumin ja hapon yhdistelmä. Magnesiumoksideja käytetään joissakin ummetuslääkkeissä, mutta niiden käyttö ravintolisänä on vähentynyt yhä useampien tutkimusten osoitettua, että oksidit imeytyvät huonosti elimistöön. Vältä siis magnesiumoksideja sisältäviä ravintolisiä.

Usein kysytyt kysymykset magnesiumista

Kuinka paljon magnesiumia tarvitsen?

Aikuiset naiset tarvitsevat 280 mg ja miehet 350 mg magnesiumia. Magnesiuminpuute on harvinaista, mutta monet kokevat ylimääräisen magnesiumlisän auttavan moniin vaivoihin, kuten lihaskramppeihin, tunnottomuuteen ja lihassärkyyn.

Millaisia sivuvaikutuksia magnesiumilla on?

Magnesium ei sinänsä ole vaarallista, eikä yliannostuksen saaminen ole lainkaan todennäköistä. Suositeltua suurempi annostus saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, kuten ripulia. Äärimmäinen yliannostus voi aiheuttaa ongelmia sydämen toiminnalle.

Mistä elintarvikkeista saa magnesiumia?

Magnesiumia esiintyy lähinnä palkokasveissa, täysjyvissä, lihassa ja kalassa. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät magnesiumia, samoin kuin pinaatin ja parsakaalin tapaiset kasvikset. Jopa tavallisessa hanavedessä on magnesiumia. Terveellinen ja monipuolinen ravinto riittää siis täyttämään päivittäisen magnesiumintarpeesi.

Mikä magnesiumvalmiste on paras?

Olemme valinneet testivoittajaksi Star Nutrition Magnesium. Se on hintansa arvoinen tuote, jossa magnesium on oikeassa muodossa ja imeytyy elimistöön hyvin.

Mitä tarkoittaa "magnesiumpitoisuus"?

Pitoisuus on monien erilaisten kivennäisainelisien ainesosaluetteloissa esiintyvä termi. Monet kivennäisaineet sitoutuvat eri aineisiin, tässä tapauksessa esimerkiksi sitruunahappoon, jolloin muodostuu magnesiumsitraattia. Silloin valmisteen magnesiumpitoisuus ilmaisee, paljonko siinä on varsinaista magnesiumia. Esimerkki: 800 mg magnesiumsitraattia sisältää 240 mg varsinaista magnesiumia, jolloin 240 mg merkitään tuotteen magnesiumpitoisuudeksi.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.8 / 5 (33 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää