Osto-opas: Langattomien kuulokkeiden valinta
Kuulokkeet ostetaan usein henkilökohtaisten tarpeiden mukaan, mutta ostopäätökseen vaikuttaa yhtä paljon laitteen tekniset ominaisuudet. Kuulokkeiden äänenlaatu ei tosin selviä pelkästään teknisiä tietoja lukemalla. Jos olet onnistunut löytämään itseäsi miellyttävän kuuloketyypin tai -merkin, voi olla viisasta pysytellä samassa kategoriassa ja ostaa päivitetty versio. Jotta ostaminen olisi mahdollisimman vaivatonta, olemme käyneet läpi langattomien kuulokkeiden tärkeimmät ominaisuudet. Näin sinun on helpompi löytää tuote, josta olet valmis maksamaan.
Ääni & taajuusalue
Teknisiä yksityiskohtia lukemalla on vaikea saada selville, onko äänen laatu hyvä vai huono. Usein sellaiset asiat, kuten taajuusalue, esitetään sen osoittamiseksi, millaisia sävyjä voidaan tuottaa. Langattomien kuulokkeiden muut rakenteelliset ominaisuudet voivat tosin vaikuttaa paljon äänen laatuun, oli äänentoisto sitten kuinka hyvää tahansa. Jos et itse jo valmiiksi tiedä äänen olevan hyvä, ovat valmistajan maine ja suuri määrä asiakasarvioita hyviä suuntaviivoja sille, mitä voi odottaa.
Langattomien kuulokkeiden tyypit
Langattomien kuulokkeiden kolme tavallisinta tyyppiä ovat in ear, on ear ja over ear. Englanninkielisistä nimistä pystyy päättelemään, mistä on kyse. Kuulokkeet, jotka laitetaan korvan sisään, kuulokkeet, jotka laitetaan korville ja kuulokkeet, jotka laitetaan korvien päälle. Eri tyypeillä on yleiset etunsa ja haittansa, mutta kun kyse on puhtaasti äänestä, löytyy mistä tahansa mallista laatukuulokkeita.
In ear
Langattomat in ear -kuulokkeet ovat siis kuulokkeet, jotka asetetaan korvan sisään. Niillä on monia hyviä puolia mutta myös muutamia haittapuolia. In ear -kuulokkeita on helppo kuljettaa, ne sulkevat helposti pois ympäristön äänet eivätkä muutkaan myös kuule kuulokkeistasi tulevaa ääntä. Kun nämä ominaisuudet yhdistetään tehokkaaseen kohinanvaimentimeen, on saatavilla kuulokkeet, joiden läpi pääsee vain vähän häiritseviä ääniä.
Asia, joka voidaan kokea miinuspuolena, on käyttömukavuus. Toiset eivät yksinkertaisesti pidä siitä fyysisestä tunteesta, että jotakin laitetaan korvan sisään, kun taas toisille se sopii. Toinen asia, josta osa ihmisistä ei pidä, on se, että korvaan kohdistuu enemmän painetta, koska vain vähän ääniaaltoja menee kuulokkeista muualle kuin korvaan. Verrattaessa esimerkiksi on ear -kuulokkeisiin, suuri osa äänestä poistuu pienestä raosta, joka on kuulokkeiden ja korvan välissä.
On ear
Kun puhutaan käytännön ominaisuuksista, voidaan sanoa, että on ear kuulokkeet ovat sekoitus in ear -kuulokkeita ja over ear -kuulokkeita. On ear kuulokkeet asettuvat korvien päälle, mutta eivät peitä korvaa. Korvien päälle asettuvat kuulokkeet saavat aikaan monia pieniä aukkoja ja ilmatilaa korvan ja kuuloketyynyn väliin. Täten ympäristön äänet pääsevät kuulokkeiden sisään, ja samalla ääntää kuuluu kuulokkeista ympäristöön. Aktiivisen kohinanvaimentimen saaminen todella hyväksi on vaikeaa, kun kompensoitavaa ääntä on niin paljon.
Toisaalta monet pitävät on ear -kuulokkeita todella miellyttävinä. Koska on ear -kuulokkeet ovat paljon in ear -kuulokkeita suuremmat, niihin on helppo saada suhteellisen hyvä akun käyttöaika. On kuitenkin epätavallista, että on ear -kuulokkeilla olisi kotelo, jolla kuulokkeet voisi ladata, joten kun akku loppuu, on kuulokkeet kokonaisuutena kytkettävä johdolla virtalähteeseen.
Over ear
Over ear -kuulokkeet ovat siis koko korvan peittävät kuulokkeet. Kuulokkeet voivat olla joko täysin avoimet tai sitten suljetut. Tällä tarkoitettaan sitä, onko kuulokkeiden ulkopuoli avoin ja päästääkö se ääntä ympäristöön. Ajatus on saada aikaan erilaisia rakenteita, jotka vaikuttava ääneen eri tavoin. Täysin suljetut kuulokkeet vaimentavat reilusti ympäristön ääniä, ja yhdistettynä aktiiviseen kohinanvaimennukseen ne voivat vähentää melun määrää. Täysin avoimet kuulokkeet, joissa on aktiivinen kohinanvaimennin ovat hyvin harvinaisia, sillä kuulokkeita käytettäessä kaikki ulkopuoliset äänet kuuluvat helposti läpi, ja niiden tasaamiseen vaadittaisiin todella paljon.
Akun kesto
Akun kestosta ei ole kovinkaan paljon huomautettavaa. Mitä pidempi akun kesto, sen parempi, kunhan luvattu kesto myös pitää paikkansa. Sen sijaan suurten ja pienten kuulokkeiden välillä on eroja. Isoilla kuulokkeilla on yleensä pidempi akun kesto. Koska kuulokkeet ovat rakenteeltaan suuret, niihin on helpompi sijoittaa isommat akut. Pienemmissä kuulokkeissa, kuten in ear -kuulokkeissa akun kesto on yleensä lyhyempi. Niissä on kuitenkin se etu, että ne toimitetaan kotelossa, joka lataa kuulokkeet, kun ne laitetaan koteloon. Joissakin in ear -kuulokkeissa voi siis olla hyvinkin lyhyt akun kesto, mutta sen sijaan niihin voi saada jopa 60 tunnin latauksen koteloon laitettuina.
Aktiivinen vastamelutoiminto
Aktiivinen vastamelutoiminto on kuulokkeiden toiminto, joka toimii siten, että kuulokkeiden mikrofoni kerää melua ympäristöstä ja luo vastamelua kuulokkeisiin. Tällä tavoin se poistaa häiritsevän melun. Tuloksena on, että ihminen ei yhtä herkästi havaitse ympäristön ääniä.
Aktiivinen kohinanvaimennus voi vaihdella reilusti eri langattomien kuulokkeiden välillä. Osa valmistajista panostaa todella laadukkaisiin osiin, jotka poistavat ympäristön häiritsevät äänet. Toiset taas ovat laiminlyöneet asiaa. Laiminlyönnin huomaa selvästi, kun kohinanvaimennuksen ollessa aktiivinen kuuluu jatkuvaa kovaa surinaa tai kun äänet kuuluvat läpi joka tapauksessa. Moderneissa kalliimmissa langattomissa kuulokkeissa on nykyään hyvin kehittynyt kohinanvaimennin. Kohinanvaimennuksen tehon voi usein vahvistaa asiakasarvioiden avulla, sillä kohinanvaimenninta ja sen hyvyyttä arvioidaan harvoin numeerisesti.
Kantomatka, signaalin vahvuus & Bluetooth
Langattomat kuulokkeet, jotka kadottava yhteyden sateella tai kovassa tuulessa, eivät kehuja ansaitse. Tarjolla on useita Bluetooth-versioita, joista 5.2 on viimeisin, mutta versio on 4.2 yhä tavallisin.
Joitakin uudempiin versioihin liittyviä parannuksia ovat suurempi siirtonopeus, parempi energiatehokkuus ja vakaus. Suurin ero versioiden 4 ja 5 välillä on, että versio 5 ei ota niin paljon häiriötä muista lähteistä. Käytännön erot versioiden 4 ja 5 välillä eivät ole kovin suuria, eikä niitä kannata jäädä vatvomaan, mutta jos käytössä on kaksi toisiaan vastaavaa vaihtoehtoa, on uudempi Bluetooth-versio aina parempi.
Vedenkestävyys
Jopa useimmat markkinoilla olevista halvimmista langattomista kuulokkeista ovat jossain määrin vedenkestäviä, mutta vedenkestävyys voi joissakin tapauksissa tarkoittaa vain sitä, että langattomat kuulokkeet sietävät roiskeita. Ei siis pidä olettaa, että langattomat kuulokkeet ovat vedenpitäviä, mutta jos näin on, siitä kerrotaan yleensä esittelytekstissä ja IP-luokituksessa, joka kertoo, mistä vedenkestävyydellä tarkoitetaan.
Jos vedenkestävyys on todella tärkeä tekijä, jotta kuulokkeista ei tarvitse murehtia sadekuuroissa tai hikitreeneissä, kannattaa varmistaa, että luku IP-luokituksessa on 7 tai suurempi, esimerkiksi IP68. Ensimmäinen numero liittyy kapselointiin ja hiukkastiheyteen, ja se korvataan joskus kirjaimella X. Kun taas kyse on vain vedestä, silloin on vain viimeinen numero merkittävä.
Mikrofoni
Suurimmassa osassa langattomia kuulokkeita on mikrofoni, mutta aina on myös poikkeuksia. Vaikka olisikin ajatellut vain kuunnella musiikkia, voi olla myös todella mukavaa pystyä puhumaan puheluja matkapuhelimeen yhdistettyjen langattomien kuulokkeiden avulla. Aidoista Hi-Fi-kuulokkeista voi monissa tapauksissa puuttua mikrofoni, mutta ne painivatkin täysin eri sarjassa. Näitä kuulokkeita ei yleensä myöskään pysty liittämään matkapuhelimeen.
Muut toiminnot sekä älytoiminnot
Valmistajat yrittävät jatkuvasti ylittää toisensa, minkä ansiosta uusista malleista löytyy useita kiinnostavia toimintoja. Mahdollisuus vaihtaa aktiiviseen kohinanvaimennukseen, kun haluaa välttää ympäristön ääniä sen sijaan, että laittaisi ääntä kovemmalle, kun joku puhuu, ja mahdollisuus saada langattomat kuulokkeet piippaamaan niiden kadottua ovat toimintoja, jotka ovat alkaneet olla yhä tavallisempia.