Parastestiopas
Paras kahvinkeitin 2024: Testi ja vertailu
TestitKahvinkeitin

Paras kahvinkeitin 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 2.10.2023

Me suomalaiset juomme eniten kahvia maailmassa. Kahvi on toisin sanoen tärkeä osa arkeamme, ja monelle meistä tärkeä aamurutiini. Me olemme testanneet sinun parasta kahvihetkeäsi ajatellen useita suosittuja kahvinkeittimiä. Olemme valinneet niistä viisi parasta listaamme. Testin paras kahvinkeitin on Moccamaster Automatic-kahvinkeitin. Tässä mallissa yhdistyvät korkea luotettavuus ja hyvä laatu, ja ennen kaikkea sillä saat keitettyä erinomaista suodatinkahvia.

Paras kahvinkeitin testiemme perusteella

Kahvinkeittimen pitää täyttää asettamamme laatu- ja käyttäjävaatimukset, jotta se voidaan valita testissämme parhaaksi kahvinkeittimeksi. Nämä vaatimukset muodostavat arviointimme perustan. Olemme tehneet niistä listauksen tähän alle.

  • Laatu & toimivuus – Onko suodatuslämpötila korkea ja tasainen? Miltä kahvi maistuu? Kuinka kauan kestää keittää litra kahvia? Onko malli ulkoisesti testattu? Minkälainen lämpötila lämpöalustassa on?
  • Käytettävyys – Onko kannu ergonomisesti muotoiltu? Onko kannusta helppo kaataa? Onko kahvinkeittimen asetukset helppo tehdä? Kuinka helposti keittimen osat voi pestä?
  • Ominaisuudet – Millainen teho kahvinkeittimessä on? Kuinka luotettava tippalukko on? Kuinka paljon vettä vesisäiliöön ja kannuun mahtuu? Kuinka monta ja millaisia lisäominaisuuksia keittimessä on? Voiko kahvinkeittimen ohjelmoida?
  • Hinta-laatusuhde – Miten kahvinkeittimen hinta suhteutuu laatuun ja käytettävyyteen? Onko malli kalliimpi kuin muut vastaavat kahvinkeittimet?

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Moccamaster Automatic-kahvinkeitin

4.7

Teho

1 520 W

Kannun koko

1,25 l

Eri Värejä

Kyllä

Keittoaika

Noin 6 min

Automaattinen sammutus

Kyllä, 40 min

Timer

Ei

Mitat

32.5 x 17 x 35.5 cm

ECBC-sertifioima

Kyllä

2. Sage SDC 400 UK

4.4

Teho

1 650 W

Kannun koko

1,8 l

Eri Värejä

Ei

Keittoaika

Noin 6 min

Automaattinen sammutus

Kyllä, 40 min

Timer

Ei

Mitat

17 x 31 x 40 cm

ECBC-sertifioima

Kyllä

3. Wilfa CM2BS-A125 kahvinkeitin

4.5

Teho

1 550 W

Kannun koko

1,25 l

Eri Värejä

Ei

Keittoaika

Noin 6 min

Automaattinen sammutus

Kyllä, 40 min

Timer

Ei

Mitat

19 x 41 x 39 cm

ECBC-sertifioima

Kyllä

4. KitchenAid Classic 5KCM1208EWH

4.2

Teho

1 100 W

Kannun koko

1,7 l

Eri Värejä

Kyllä

Keittoaika

Noin 6 min

Automaattinen sammutus

Kyllä, 40 min

Timer

Kyllä

Mitat

34 x 18.2 x 36.4 cm

ECBC-sertifioima

Ei

5. The Scoop - Pannu- ja kuppi kahvinkeitin

4.1

Teho

950 W

Kannun koko

1,8 l

Eri Värejä

Ei

Keittoaika

Noin 7 min

Automaattinen sammutus

Kyllä, 40 min

Timer

Kyllä

Mitat

27 x 32 x 35 cm

ECBC-sertifioima

Ei

Osto-opas: Kahvinkeittimen valinta

Onko kahvinkeittimen valinta vaikeaa? Me olemme koonneet oppaan, joka helpottaa sinua kahvinkeittimen valinnassa. Luettuasi alla olevat kohdat, saat paremman käsityksen siitä, mihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota keittimen valinnassa.

Lämpötila

Kahvinkeittimen lämpötila ei saa olla alle 85 astetta varsinaisen suodatuksen aikana. Jos näin on, jää kahvin maku miedommaksi ja epämääräisemmäksi. Valmistuslämpötilan pitäisi mieluiten olla 92 ja 96 asteen välillä. Keskilämpötilan olisi hyvä olla noin 92 astetta koko suodatusprosessin ajan, jotta vesi imee helpommin jauhetun kahvin maut ja aromit. Liian korkea veden lämpötila, eli yli 96 asetetta, voi tehdä kahvin mausta kitkerän ja hapokkaamman. Tämä johtuu siitä, että maut hajoavat sen sijaan, että ne imeytyisivät. On myös olemassa vaara, että liian korkea lämpötila polttaa kahvin helpommin.

Kahvinkeitin automaattisella lämpötilansäädöllä on hyvä valinta, jos haluat korkeimman mahdollisen tarkkuuden. Keitin säätää silloin itse lämpötilan ja pitää sen oikealla vaihteluvälillä.

Kannun lämmönpitävyys on 80-85 astetta. Tässä lämpötilassa makuominaisuudet säilyvät parhaiten. Hyvän valmistus- ja säilytyslämpötilan saavuttamiseksi voit valita kahvinkeittimen, jossa on kaksinkertainen lämpöalusta.

Valmistusaika

Kahvin valmistusajan pitäisi olla korkeintaan 6-7 minuuttia litran vetoiselle kannulle. Jos vesi valuu filtteristä liian nopeasti, kahvin mausta tulee huonompaa ja epämääräisempää. Nopeimmat kahvinkeittimet valmistavat kahvin noin neljässä minuutissa ilman että se vaikuttaa heikentävästi kahvin makuun. 6-7 minuutin valmistusaika takaa sen, että kahvin valmistusajan ja maun välinen tasapaino on parhaimmillaan.

Säädellyn suodatusajan saamiseksi voit valita kahvinkeittimen, jossa on Flow Control. Tämän tekniikan avulla valmistusaika määräytyy kahvin määrän mukana.

Kahvinkeittimen teholla on tärkeä merkitys kahvin suodatusaikaan. Teho on usein 800 ja 1500 W välillä. Alhaisella alle 800 watin teholla suodatusaika on pidempi. Korkeampi teho lisää suodatusnopeutta, sillä vesi kuumenee nopeammin. Suositeltava teho on 1100 watista ylöspäin.

Toiminnot & ominaisuudet

Nykyaikaisissa kahvinkeittimissä on usein useita lisäominaisuuksia. Tavallisimmat ja tärkeimmät niistä ovat automaattinen virrankatkaisu, ajastin, maun säätö, vedensuodatus, automaattinen kalkinpoisto ja tippalukon tyyppi.

  • Automaattinen virrankatkaisija sulkee kahvinkeittimen 40-60 minuutin sisällä.

Automaattinen virrankatkaisu

  • Ajastimen avulla voit asettaa kahvin valmistuksen aloitusajan esimerkiksi vaikka aamuksi, kun heräät.

Ajastin

  • Vahvuuden säätö, kuten Aroma Strength -valitsin tai Aroma +, mahdollistaa maun mukauttamisen sen mukaan, kuinka monta kuppia keitetään. Voit myös säätää suodatuksen vahvuutta ja tyyppiä. Tämä toiminto on käytännöllinen, sillä kahvin aromit häviävät vähitellen.

Vahvuuden säätö

  • Sisäänrakennettu vedensuodatusjärjestelmä, kuten PureAdvantage tarkoittaa, että veden laatu ja kovuus varmistetaan suodattamalla vesi erilaisten kalvojen läpi. Tämä puolestaan vaikuttaa kahvin makuun.

Vedensuodatus

  • Automaattinen kalkinpoisto tarkoittaa, että kahvinkeitin ilmoittaa, kun on aika poistaa kalkki kahvinkeittimestä. Valitse silloin kalkinpoisto-ohjelma. Malleissa, joissa tämä toiminto on, voit usein myös määritellä veden kovuuden.

Automaattinen kalkinpoisto

  • Tippalukkoja on kahdentyyppisiä, automaattisia ja manuaalisia. Automaattinen tippalukko tarkoittaa sitä, että kahvin tippuminen loppuu, kun otat kannun pois keittimestä. Manuaalista tippalukkoa voit säätää itse.

Tippalukko

Muita toimintoja ja ominaisuuksia, joita kahvinkeittimistä löytyy, ovat sisäänrakennettu kahvimylly, ohjelmoitava näyttö ja suodattimen kaksinkertaiset seinät lämpötilan säätöön.

Käytettävyys

Kahvinkeitintä käytetään usein päivittäin, joten sen tulee olla käyttäjäystävällinen ja helppokäyttöinen.

Painikkeiden tulee olla helposti ulottuvilla. Kahvinkeittimen näyttö ei saa olla liian pieni, niin että se vaikeuttaa asetusten tekemistä. Sopivan kokoinen näyttö on noin 3 tai 4 tuumaa.

Vesisäiliössä saa mieluiten olla hyvin merkityt viivat tilavuudelle. Vesisäiliö voi olla myös irrotettava, jolloin se on helpompi täyttää ja pitää puhtaana.

Kahvinkeittimen suodatintelineen tulee olla helppo irrottaa, puhdistaa tai vaihtaa. Kertakäyttöisellä suodattimella varustettua keitintä on helpompi käsitellä kuin keitintä, jossa on integroitu ja uudelleenkäytettävä suodatin. Sitä pitää puhdistaa huolellisemmin.

Kahvipannussa pitää olla kahva, johon on helppo tarttua. Mieluiten siinä saisi olla kumipinnoite. Kannun nokka tai suutin ei saa olla liian kapea, sillä silloin on suurempi riski, että kahvi tai vesi tulee ulos kannusta.

Kannun ja vesisäiliön tilavuus

Kahvinkeittimen vesisäiliön ja kannun tilavuus vaihtelevat suuresti eri kahvinkeittimien mallien välillä. Suurimpien kahvinkeittimien tilavuus vetää noin 1,8 litraa. Pienimpien kahvinkeittimien tilavuus on noin litran.

Normaalikokoiseen kotitalouteen, jossa on 2 tai 3 kahvinjuojaa, riittää keitin, jossa on 1,25 tai 1,5 litran tilavuus. Yhden hengen talouksiin riittää 0,4 tai 0,5 litran keitin. Saatavilla olevat kahvipannumallit ovat lasikannu tai termoskannu. Lasikannu on vakiomalli. Termoskannun etuna on, että se säilyttää kahvin lämpimänä paljon kauemmin kuin lasikannut. Termoskannu voi pitää kahvin lämpimänä jopa 10-15 tuntia.

Ulkopuoliset laatutestit ja -arvioinnit

Helpoin tapa löytää laadukas kahvinkeitin, on valita norjalaisen laboratorion European Coffee Brewing Centerin (ECBC) sertifioima keitin. ECBC-standardi tarkoittaa, että kahvinkeitin on testattu ja korkeatasoiseksi hyväksytty. Keittimen tulee muun muassa kyetä keittämään sinulle hyvää kahvia 4-6 minuutissa. Lisäksi oikean lämpötilan on säilyttävä koko ajan.

Myös muut ulkopuoliset testit ja arvioinnit voivat olla suuntaa antavia. Asiakasarviot ja merkinnät, kuten CE-merkintä, helpottavat laadukkaan kahvinkeittimen löytämistä. Huomaa kuitenkin, että kaikki asiakasarvostelut ovat subjektiivisia, ja niitä tulisi verrata ammattimaisiin testeihin. CE-merkintä tarkoittaa, että tuote täyttää turvallisuus-, ympäristö- ja toimintavaatimukset.

Energiankäyttö

Kahvinkeittimien energiankäyttöön vaikuttavat pääasiassa mallin koko, keitetyn kahvin määrä ja lämmönvaraustoiminto. Mitä korkeampi teho kahvinkeittimessä on, sitä suuremmaksi energiankulutus muodostuu. Yleisesti ottaen kahvinkeitin kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin mikroaaltouuni tai leivänpaahdin.

Esimerkki: Jos sinulla on kahvinkeitin, joka kuluttaa virtaa 1300 wattia ja on käytössä 5 minuuttia päivässä, ja 65 W kun lämpöalusta on käytössä noin 10 minuuttia päivässä, päivittäinen energiakulutus on noin 0,12 kWh. Kuukaudessa kulutus on yhteensä noin 3,65 kWh.

Voit vähentää kahvinkeittimen energiankulutusta valitsemalla mallin, jolla on lyhyempi lämmitysaika. Noin 40 minuuttia on nykyään vakiona, mutta samaan aikaan mikään ei estä sammuttamasta kahvinkeitintä manuaalisesti. Muista kuitenkin, että lämpöalusta on se keittimen osa, joka voi hetkessä laskea tehoa. Katso siis mielellään malleja, joissa lämpöalustalla on hyvä ja tunnustettu laatu.

Varaosat & takuu

Jos kahvinkeittimesi rikkoutuu, siihen voi olla saatavissa varaosia, joita voi ostaa joistakin verkkokaupoista. Näitä ovat esimerkiksi tippalukot, suodatinteline ja jotkin jouset, joita voi yleensä ostaa erikseen. Kalliimmissa malleissa, kuten Moccamasterissa, on usein vaihdettavia osia. Lisäksi merkin takuuaika on erittäin pitkä, jopa 10 vuotta rekisteröidylle tuotteelle. Muilla kahvinkeitinmalleilla on usein 1-2 vuoden takuu, joka voi koskea myös varaosia.

Tuotevertailu

TuoteTehoKannun kokoEri VärejäKeittoaikaAutomaattinen sammutusTimerMitatECBC-sertifioima
Moccamaster Automatic-kahvinkeitin
4.7
1 520 W1,25 lKylläNoin 6 minKyllä, 40 minEi32.5 x 17 x 35.5 cmKyllä
Sage SDC 400 UK
4.4
1 650 W1,8 lEiNoin 6 minKyllä, 40 minEi17 x 31 x 40 cmKyllä
Wilfa CM2BS-A125 kahvinkeitin
4.5
1 550 W1,25 lEiNoin 6 minKyllä, 40 minEi19 x 41 x 39 cmKyllä
KitchenAid Classic 5KCM1208EWH
4.2
1 100 W1,7 lKylläNoin 6 minKyllä, 40 minKyllä34 x 18.2 x 36.4 cmEi
The Scoop - Pannu- ja kuppi kahvinkeitin
4.1
950 W1,8 lEiNoin 7 minKyllä, 40 minKyllä27 x 32 x 35 cmEi

Usein kysytyt kysymykset kahvinkeittimistä

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (37 Vastausta)