Parastestiopas
Paras joogamatto 2024: Testi ja vertailu
TestitJoogamatto

Paras joogamatto 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 2.10.2023

Joogaharrastajan tärkein hankinta on joogamatto. Laadukas joogamatto helpottaa harjoitusten tekemistä. Mattoa valitessa tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat vakaus, pito, kitka alustaa vasten ja se, miten matto kestää kosteutta ja hikeä. Tänä päivänä mattoja on saatavana monilta eri valmistajilta ja eri materiaaleista valmistettuina. Olemme valinneet viisi korkealaatuista joogamattoa, jotta sinun olisi helppo valita itsellesi sopivin. Näistä 5 Gaiam Mystic Sky Reversible Yoga Mat valikoitui parhaaksi joogamatoksi.

Paras joogamatto testiemme perusteella

Saatavilla on runsaasti erilaisia joogamattoja. Parhaat matot kuitenkin erottuvat joukosta, sillä ne tarjoavat käyttäjilleen jotain erityistä. Valitessamme parasta joogamattoa olemme ottaneet huomioon eri tekijöitä, jotka vaikuttavat hinta-laatusuhteeseen. Näitä ovat esimerkiksi maton ympäristöystävällisyys, mitat, materiaali ja ominaisuudet. Hinnan tulee vastata maton ominaisuuksia ja laatua. Alta voit lukea tärkeimmistä ominaisuuksista, joihin olemme kiinnittäneet huomiota.

  • Materiaali – Materiaalivaihtoehtoja on runsaasti. Materiaalivalinta tulee tehdä sen mukaan, millaista joogaa harrastat ja mihin tarkoitukseen olet joogamattoa hankkimassa. Materiaalin pitää olla myös mahdollisimman myrkytöntä.
  • Ominaisuudet – Joogamaton pito, vaimennuskyky ja imukyky ovat tärkeitä huomioitavia ominaisuuksia.
  • Hinta-laatusuhde – Hinnan tulee vastata maton ominaisuuksia ja laatua. Edullinen hinta voi kertoa heikommasta laadusta, mutta edullisillakin matoilla voi olla hyviä ominaisuuksia. Tämä on täysin tapauskohtaista.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Gaiam Mystic Sky Reversible Yoga Mat

4.6

Paksuus

6 mm

Pituus & leveys

173 x 61 cm

Materiaali

Lateksiton PVC

2. Gaiam Classic Neo-Baroque Yoga Mat

4.3

Paksuus

4 mm

Pituus & leveys

173 x 61 cm

Materiaali

Lateksiton PVC

3. Tiguar Yogamatta Basis

4.1

Paksuus

5 mm

Pituus & leveys

183 x 60 cm

Materiaali

Kumi & PVC

4. Casall Sports Prod Yoga Mat Natural Cork

4.1

Paksuus

5 mm

Pituus & leveys

183 x 61 cm

Materiaali

Luonnonmateriaaleja

5. Casall Sports Prod Exercise Mat Balance

3.9

Paksuus

4 mm

Pituus & leveys

183 x 61 cm

Materiaali

EVA- ja TPE-vaahtokumia

Osto-opas: Joogamaton valinta

Joogamattoa valitessasi sinun on hyvä tietää, millä ominaisuuksilla on vaikutusta maton laatuun. Tärkeimpiä asioita ovat materiaali, mitat ja paksuus. Tärkeää on myös se, onko matto ympäristöystävällinen ja helppo puhdistaa. Alla olevasta ostosoppaasta voit lukea, mitkä ominaisuudet ovat erityisen tärkeitä.

Materiaali

Joogamattojen materiaaleja on paljon erilaisia. Monet matot valmistetaan useista materiaaleista, jotta ne voisivat hyödyntää eri materiaalien vaihtelevia ominaisuuksia. Minkä tahansa maton valitsetkin, tulee sen olla kestävä, ja siinä täytyy olla hyvä pito ja kitka alustaa vasten. Lisäksi sen on oltava helposti kokoon rullattava.

Useimmiten joogamatot valmistetaan PVC-muovista tai polyvinyylikloridista. Nämä materiaalit ovat halpoja, myrkyttömiä, pitkäikäisiä ja kestäviä. Ota huomioon, että muovimatoissa on uutena erikoinen haju. Haju yleensä lähtee ajan myötä.

Luonnonkumista valmistetut joogamatot pitävät hajut ja kosteuden loitolla. Materiaali estää liukastumisen, mutta kumimatot ovat melko painavia. Luonnonkumiin sekoitetaan välillä myös muita materiaaleja, kuten TPE:tä. Luonnonkumin lisäksi joogamattoja valmistetaan muistakin luonnonmateriaaleista, esimerkiksi korkista tai bambukuiduista. Nämä materiaalit sopivat paljon hikoileville, sillä ne muuttuvat entistä pitävämmiksi, kun matto on kostea. Luonnonmateriaaleilla on myös antibakteerisia ominaisuuksia, joiden ansiosta mattoa ei tarvitse pestä kovin usein.

Polyuretaanista (PU) valmistetut matot ovat myös yleisiä. PU:sta tehdyt matot imevät kosteutta ja antavat hyvän pidon jopa silloin, kun hikoilet. Lisäksi ne ovat hyvin kestäviä. Tätä materiaalia ei kuitenkaan voi kierrättää.

Joogamatoissa esiintyy muitakin materiaaleja, kuten lämpömuovautuvaa elastomeeria, joka on sekoitus muovia ja kumia. Materiaali on halpaa, helposti muotoutuvaa ja joustavaa. Se on myös kestävää ja antaa hyvän pidon. Pito tosin riippuu materiaalin tiheydestä. Myös lateksi on yleisesti käytetty materiaali, mutta jotkut ihmiset voivat olla sille allergisia. Lateksi antaa hyvän pidon alustaa vasten, joten joogamatoissa voi alapuoli olla lateksia ja yläpuoli jotain muuta materiaalia, kuten puuvillaa tai villaa.

Ympäristö ja myrkyt

On itsestään selvää, että jokaisen pitäisi valita ympäristöystävällinen ja myrkyttömästä materiaalista valmistettu joogamatto. Hyvälaatuisen ja omaan tarkoitukseen sopivan maton löytäminen on kuitenkin vähintään yhtä tärkeää, ja sen vuoksi eri tekijöiden yhdistäminen voi olla vaikeaa.

PVC on yksi vähiten myrkyllisistä materiaaleista. Muovi on materiaalina ympäristöystävällisempää, sillä sen voi kierrättää. Valmistusprosessissa käytetään kuitenkin pehmentäviä ftalaatteja, jotka ovat myrkyllisiä. Halvoissa PVC-matoissa tämä on varsin tavallista. Myös muita kemikaaleja voi esiintyä, esimerkiksi väriaineita ja palonestoaineita. Sama koskee myös monia kumimattoja. Kalliimmat joogamatot sekä luonnonmateriaaleista valmistetut matot valmistetaan toisilla menetelmillä, ja ne yleensä myös testataan haitallisten aineiden estämiseksi.

Joogamaton kierrätysmahdollisuus on myös tärkeää. Esimerkiksi polyuretaanista valmistettua mattoa ei voi kierrättää. Sen sijaan voit valita materiaaliksi TPE:n, joka on helpommin hajoavaa kuin PVC ja polyuretaani. Lisäksi se on yleensä myrkytöntä. Monet myrkyttömät matot ovat sertifioituja, jolloin pystyt helpommin tekemään ympäristöystävällisen valinnan.

Mitat ja paksuus

Joogamatot ovat usein 170-190 cm pitkiä. Maton koon tulisi sopia niihin harjoituksiin, joita teet. Pienemmät matot on esimerkiksi helppo ottaa mukaan joogatunnille. Joogamattoja ei tulisi valmistaa liian painavasta materiaalista, jotta niistä ei tule liian kömpelöitä.

Joogamattojen paksuus on tavallisesti 4-6 mm. Mattojen tulee olla ohuempia kuin esimerkiksi treenimattojen, koska tasapainossa pysyminen on tärkeä osa joogaharjoituksia. Ohuempi matto antaa myös paremman pidon. Sinun kannattaa kuitenkin valita vähän paksumpi matto, jos sinulla on esimerkiksi nivelongelmia. Yleinen sääntö on, että mitä ohuempi matto, sitä helpommin pysyt tasapainossa. Paksummat matot sopivat vähemmän intensiivisiin harjoituksiin ja ohuemmat taas aktiivisempiin harjoituksiin.

Pito ja rakenne

Joogamattosi tulisi antaa hyvä pito kun seisot tai istut sen päällä, eikä liukastumisvaaraa saisi olla. Matolla ei kannata käyttää kenkiä, sillä moniin mattoihin jää helposti painaumia tai värijälkiä. Myös kitka alustaa vasten on tärkeä ominaisuus. Useista eri materiaaleista valmistettu matto voi olla pitävä, mutta samalla myös mukavan tuntuinen.

Joogamatto voi omasta maustasi riippuen olla joko sileämpi tai karkeampi. Jotkut matot voivat olla myös hieman tahmeita, jotta ne antavat hyvän pidon. Paljon kumia tai juuttia sisältävä joogamatto on pitävä alusta. Jos maton pito ei ole hyvä, voi vartaloon tulla kuormitusta. Jos hikoilet paljon, sinun tulisi käyttää pitävää mattoa, joka ei muutu liukkaaksi. Kosteutta imevä materiaali voi olla hyvä vaihtoehto. Myös kuviollinen tai aaltoileva matto voi antaa paremman pidon.

Puhdistus

Joogamaton puhdistus on helppoa, mutta muutamia asioita tulisi ottaa huomioon. Suurin vaikuttava tekijä on se, mistä materiaalista matto on valmistettu.

  • Polyuretaani kuuluu vaikeammin puhdistettaviin materiaaleihin. Hyvän imukyvyn huono puoli on se, että matto on vaikeampi puhdistaa ja siihen voi muodostua bakteereja. Materiaali itsessään on kuitenkin antibakteerinen. Puhdistat maton helpoiten pyyhkimällä sen kostealla rätillä. Voit myös lisätä muutaman pisaran öljyä, joka tehoaa bakteereja vastaan, esimerkiksi teepuuöljyä.
  • TPE-matot on melko helppo puhdistaa. Pyyhi matto kylmään veteen kastellulla rätillä. Älä anna maton kuivua auringossa, sillä materiaali ei kestä voimakasta auringonvaloa tai korkeaa lämpötilaa.
  • Myrkyttömät PVC-matot voi pestä pesukoneen villanpesuohjelmalla ilman huuhteluainetta. Käytä mieluiten vain pieni määrä hellävaraista pesuainetta.
  • Luonnonkumin voi puhdistaa veden ja viinietikan seoksella. Suihkuta seosta matolle ja pyyhi varovaisesti. Tämä käsittely poistaa mahdolliset hajut ja bakteerit.

Puuvillaisten ja bambusta valmistettujen mattojen kohdalla noudata valmistajan suosituksia. Yleensä nämä matot voi putsata kostealla liinalla. Kaikki joogamatot kuivatetaan pesun jälkeen ripustamalla ne kuivumaan.

Tuotevertailu

TuotePaksuusPituus & leveysMateriaali
Gaiam Mystic Sky Reversible Yoga Mat
4.6
6 mm173 x 61 cmLateksiton PVC
Gaiam Classic Neo-Baroque Yoga Mat
4.3
4 mm173 x 61 cmLateksiton PVC
Tiguar Yogamatta Basis
4.1
5 mm183 x 60 cmKumi & PVC
Casall Sports Prod Yoga Mat Natural Cork
4.1
5 mm183 x 61 cmLuonnonmateriaaleja
Casall Sports Prod Exercise Mat Balance
3.9
4 mm183 x 61 cmEVA- ja TPE-vaahtokumia

Usein kysytyt kysymykset joogamatosta

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.8 / 5 (19 Vastausta)