Parastestiopas
Paras imuri 2024: Testi ja vertailu
TestitImuri

Paras imuri 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 2.10.2023

Useimmille ihmisille siivous ja imurointi eivät ole elämän hauskimpia tehtäviä. Päinvastoin, näitä halutaan usein lykätä. Hyvillä ja oikeanlaisilla varusteilla nämä työt voivat kuitenkin olla paljon helpompia ja myös hauskempia. Hankkimalla laadukkaan pölynimurin siivoat nopeammin, saat puhtaampaa jälkeä ja teet koko siivousoperaatiosta paljon mukavamman kotityön. Olemme testanneet ja arvioineet 5 erilaista pölynimuria, jotka ovat markkinoiden edullisimpia. Näistä Viper DSU15 on paras pölynimuri. Alta voit lukea testin tulokset.

Paras imuri testiemme perusteella

Parhaan pölynimurin tulee olla käyttäjäystävällinen ja tehokas. Tämä tarkoittaa sitä, että mallin tulee olla ergonomisesti suunniteltu, sillä on oltava suuri imuteho, sen puhdistamisen tulee olla helppoa ja sen toimintasäteen tulee olla hyvä. Toimintasäteellä tarkoitetaan letkun ja pistorasiaan kytkettävän johdon pituutta. Myös imurin suodattimen tulee olla hyvä. Monet ihmiset ovat allergisia pölylle ja voivat saada siitä oireita, minkä laadukkaiden pölynimurien tehokkaat suodattimet estävät. Parhaan pölynimurin on siis täytettävä useita eri kriteerejä. Testissämme olemme ottaneet erityisesti huomioon seuraavat seikat:

  • Imuteho – Moottorin teho on imutehon mitta, mutta se ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Otamme huomioon imutehon, innovatiiviset ratkaisut sekä hyvät suuttimet.
  • Käyttäjäystävällisyys – Pölynimurin tulee olla ergonominen ja ketterä, ei koskaan kömpelö. Kenen tahansa tulisi pystyä käsittelemään sitä helposti.
  • Melutaso – Liian äänekäs pölynimuri on pidemmän päälle sietämätön. Äänitaso ei saa ylittää 80 dB.
  • Suodatus – Hyvät suodattimet, kuten HEPA-suodattimet, suodattavat pienimmätkin hiukkaset. Arvostamme helposti vaihdettavissa ja puhdistettavissa olevia ratkaisuja, joissa on useampi kuin yksi suodatin.
  • Puhdistus – Itse pölynimurin tulee olla helppo puhdistaa. Tämä on tärkeää varsinkin pussittomien pölynimurien pölysäiliöiden osalta. Etenkin suuttimien tulee olla helposti irrotettavia ja puhdistettavia.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Viper DSU15

4.5

Teho

880 W

Toimintasäde

12 m

Äänitaso

65 dB

Pölysäiliön tilavuus

15 l

Paino

5,7 kg

2. Nilfisk Buddy II

4.4

Teho

1200 W

Toimintasäde

6 m

Äänitaso

87 dB

Pölysäiliön tilavuus

12 l

Paino

4,4 kg

3. Kärcher Professional T 7/1 Classic

4.3

Teho

850 W

Toimintasäde

9,5 m

Äänitaso

62 dB

Pölysäiliön tilavuus

7.5 l

Paino

3,5 kg

4. NILFISK Easy Cleaner

4.3

Teho

170 W

Toimintasäde

Langaton m

Äänitaso

55 dB

Pölysäiliön tilavuus

0,6 l

Paino

3,62 kg

5. KÄRCHER Professional T 15/1

4.2

Teho

800 W

Toimintasäde

17 m

Äänitaso

62 dB

Pölysäiliön tilavuus

15 l

Paino

7,1 kg

Osto-opas: Imurin valinta

Pölynimurin valinta ei ole aivan helppoa. Tarjolla on useita erilaisia ​​malleja ja tyyppejä, ja valintaan vaikuttaa monia erilaisia tekijöitä. Alla käymme läpi tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee ottaa huomioon ennen itsellesi sopivimman imurin hankintaa.

Imurityyppi

Pölynimureita on useita eri tyyppejä. Kaikki on tehty samaan tarkoitukseen, mutta toteutustavat vaihtelevat. Pölynimurin valintaasi ohjaavatkin omat tarpeesi. Yleisimmät pölynimurityypit ovat vakiopölynimurit johdolla ja pussilla, pussittomat pölynimurit, karkeapölynimurit, robotti-imurit, varsipölynimurit ja käsipölynimurit. Johdolla ja pussilla varustettu pölynimuri on käytännöllinen valinta keskikokoisiin ja suuriin kotitalouksiin, sillä näiden kapasiteetti on korkea ja ne voivat imeä paljon pölyä.

Johdon suhteen suosittelemme vähintään 8 metrin pituutta, jotta imurin toimintasäde on riittävän hyvä. Pussittomissa pölynimuissa on se etu, että voit tyhjentää ne helposti siivouksen lopetettuasi. Pussittomat imurit saattavat kuitenkin vaatia enemmän puhdistusta kuin pussilliset mallit. Varsi-imurit ovat joustavia ja niissä on yleensä akku johdon sijaan. Nämä ovat hyviä selkävaivoista kärsiville ja yleensä tehokkaita eläinten karvoja puhdistettaessa. Ne myös vievät vähemmän tilaa kuin muut pölynimurit.

Pölypussi ja pölysäiliö

Eri imurimallien teho vaihtelee suuresti etenkin sen mukaan, ovatko ne varsipölynimureita vai tavallisia, pussillisia tai pussittomia. Pölypussin tilavuuden tulee olla vähintään 1,5 litraa. Pussittomien mallien tulisi pystyä imemään noin 0,5 litraa, ennen kuin ne on tyhjennettävä. Jos kärsit allergioista tai astmasta, kannattaa hankkia pölynimuri kertakäyttöisellä pussilla, sillä nämä pussit ovat tiiviimpiä. Muista kuitenkin, että pölynimuri imee huonommin, kun pussi alkaa täyttyä.

Pölynimuria ostettaessa voi myös olla hyvä idea hankkia ylimääräisiä pölypusseja samalla kerralla. Oikeita pölypussimalleja voi olla vaikea löytää, jos imurimallisi valmistus lopetetaan. Pölynimurin kykyä kerätä pölyä ja olla päästämättä hiukkasia mitataan asteikolla A:sta G:hen. Mitä lähempänä imuri on A:ta, sitä parempi.

Imuteho & moottori

Toisin kuin monet uskovat, pölynimurin maksimiteholla ei ole suoraa yhteyttä kykyyn imeä pölyä. Sitä onkin usein käytetty myyntiargumenttina ilman todellista perustetta. Vuodesta 2020 alkaen nyt myynnissä olevien pölynimurien moottoriteho saa EU-säädösten mukaan olla vain 900 W. Useissa malleissa se on tällä hetkellä noin 800 W. Imurin tehokkuuteen vaikuttaa imukyvyn lisäksi pussin tai säiliön koko ja tilavuus sekä suuttimen rakenne. Varressa on usein venttiili imutehon säätämiseksi helposti. Tämä voidaan sijoittaa myös itse koneeseen.

Pussittomien pölynimurien etu on, että imuteho on vakio. Pussimalleissa se heikkenee vähitellen. Jos sinulla on akkukäyttöinen pölynimuri, kannattaa muistaa, että suuri imuteho lyhentää akun käyttöaikaa.

Suuttimet & varusteet

Melkein jokaisen pölynimurin mukana tulee useampi kuin yksi suutin ja erilaisia ​​lisävarusteita. Vakiosuutin on yleensä säädettävä harjasuutin, jossa on poljin, joka mukautuu mattoon tai lattioihin. Toinen mukana tuleva suutintyyppi on parkettiharja. Tämä versio on tarkoitettu herkempien pintojen imurointiin. Akulla toimivista varsipölynimureista löytyy usein moottoroituja suuttimia, joissa on pyörivät telat. Tämän tyyppisellä suuttimella voit helposti puhdistaa mattoja ja kokolattiamattoja pintaa syvemmältä.

Pölynimurin mukana tulevia tarpeellisia lisäosia ovat jatkoputket, puhdistusharja, liitossuutin ahtaiden tilojen puhdistamiseen ja pölyharja. Tällä suuttimella puhdistat pinnat, kuten kirjahyllyt ja kaihtimet, hellävaraisesti niitä naarmuttamatta.

Suodatin & tiiviste

Pölynimureiden suodattimia on kahta eri pääluokkaa. Yksi versio on mikrosuodatin, jota kutsutaan myös hygienia- ja ympäristösuodattimeksi. Tämä versio löytyy useimmista pölynimureista, ja se kerää suurimman osan poistoilman pölyhiukkasista. Jos kuitenkin haluat parhaan suodatustyypin, kannattaa valita HEPA-suodattimella varustettu pölynimuri tai S-luokan suodatin. Nämä suodattimet ovat erityisen tiukkoja ja estävät pienimpiäkin pölyhiukkasia pääsemästä huoneeseen. Näitä suodattimia suositellaan astmasta tai allergioista kärsiville, koska ne poistavat jopa 99,97 % ilmassa olevista hiukkasista.

Vaihda tai pese suodattimet säännöllisesti, jotta ne eivät menetä suodatuskykyään. Puhdistus vuosittain tai joka toinen vuosi riittää. Saatavilla olevat HEPA-suodattimet ovat luokkaa E10 - U17. Moottorin suodatin, joka sijaitsee pussin takana aivan imuaukon vieressä, on joissain malleissa pestävissä. Se on vaihdettava noin vuoden välein. Sama koskee ulostulosuodatinta, joka ei useinkaan ole pestävä. Useimmissa tämän päivän pölynimureissa on erittäin hyvät tiivisteet, eivätkä ne vapauta pölyä edes pussia vaihdettaessa.

Äänenvoimakkuus

Pölynimurin ääni ei saa olla korkeampi kuin 80 dB. Tämän tason yläpuolella pitkään oleva ääni saattaa olla sietämätön. Joidenkin mallien äänitaso on noin 80 dB tai hieman yli silloin, kun niitä käytetään suurimmalla imuteholla. Tekniikan kehityttyä useat mallit ovat viime vuosina muuttuneet entistä hiljaisemmiksi. Hiljaisten mallien äänen voimakkuus on vajaat 60 dB, kun taas äänekkäimmät voivat saavuttaa maksimiteholla vajaat 90 dB.

Muista, että desibeliasteikko on logaritminen. Se siis nousee jyrkästi eikä lineaarisesti. Toisin sanoen 70 dB koetaan useita kertoja vahvempana kuin 60 dB. Suosittelemme suhteellisen hiljaista imuria, mutta hiljaisuuden ei kuitenkaan tule tulla imutehon kustannuksella.

Akku & energialuokka

Langattoman pölynimurin akun pitäisi kestää vähintään noin tunnin, jotta imuria on kätevä käyttää. Joissakin malleissa on turbotoimintoja, jotka lyhentävät akun käyttöikää merkittävästi, mutta näitä toimintoja käytetään vain hyvin lyhyen aikaa. Akkukäyttöisen pölynimurin täyteen latautuminen kestää noin 3-4 tuntia, jos akku on tyhjä. Joissakin malleissa on kuitenkin nopeampi lataus, mutta nämä ovat usein myös kalliimpia. Tavallisessa taloudessa käyttöaika on tärkein.

Pölynimurin energialuokituksen osalta korkein luokka on A +++. Tämä tarkoittaa, että se on energiatehokas. Tämä on aina suhteutettava suorituskykyyn. Imuteho ja kyky eivät saa kärsiä.

Huolto & puhdistus

Se, miten usein ja millä tavalla pölynimuri on tarpeellista puhdistaa ja huoltaa, vaihtelee malleittain. Yleensä kuitenkin sekä moottorin suodattimet että ulostulosuodattimet on vaihdettava säännöllisesti. Suodattimien vaihtotarve määräytyy sen mukaan, kuinka usein ja kuinka paljon käytät pölynimuria, kuinka suuri kotinne on ja montako henkilöä siinä asuu, ja onko sinulla lemmikkejä vai ei. Suositeltavaa on tehdä vaihto vuoden tai kahden välein. Tukkeutunut moottorin suodatin voi lyhentää pölynimurin käyttöikää. Ulostulosuodattimet voidaan usein pestä, mutta lopulta ne on vaihdettava.

Pölypussi tulee vaihtaa, kun huomaat imurin imutehon heikkenevän. Kun olet käyttänyt pölynimuria, puhdista myös imusuutin. Imuroi harja puhtaaksi ja pyyhi alapuoli, muuten siihen saattaa helposti alkaa muodostua likakerros. Katso käyttöohjeet ennen puhdistuksen aloittamista.

Tuotevertailu

TuoteTehoToimintasädeÄänitasoPölysäiliön tilavuusPaino
Viper DSU15
4.5
880 W12 m65 dB15 l5,7 kg
Nilfisk Buddy II
4.4
1200 W6 m87 dB12 l4,4 kg
Kärcher Professional T 7/1 Classic
4.3
850 W9,5 m62 dB7.5 l3,5 kg
NILFISK Easy Cleaner
4.3
170 WLangaton m55 dB0,6 l3,62 kg
KÄRCHER Professional T 15/1
4.2
800 W17 m62 dB15 l7,1 kg

Usein kysytyt kysymykset imureista

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.3 / 5 (28 Vastausta)