Parastestiopas
Paras ilmanpuhdistin 2024: Testi ja vertailu
TestitIlmanpuhdistin

Paras ilmanpuhdistin 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 2.10.2023

Hyvä ilmanpuhdistin sopii useimpien ihmisten koteihin. Erityisesti, jos olet herkkä ilmassa leviäville hiukkasille, kuten siitepölylle ja pölylle. Ilmanpuhdistimessa on myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia, joista hyötyvät myös he, joilla allergioita ei ole. Olemme testanneet suosituimpia ilmanpuhdistimia sekä muutamia uusia malleja ja todenneet, että paras ilmanpuhdistin on Coway Ilmanpuhdistin 1008CH.

Paras ilmanpuhdistin testiemme perusteella

Useimmissa ilmanpuhdistimissa on nykyään samanlaiset suodattimet, ja ne suodattavat hiukkasia enemmän tai vähemmän yhtä hyvin hinnasta riippumatta. Ilmansuodattimen korkeamman hintalapun myötä saat tehokkaamman ja hiljaisemman ilmanpuhdistimen suuremmalla kapasiteetilla sekä hajusuodattimen. Lisäominaisuuksia ja huomioitavia asioita on alla olevassa osto-oppaassa.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Coway Ilmanpuhdistin 1008CH

4.7
Testivoittaja ilmanpuhdistin

Kapasiteeti

350 m³/h

Melutaso

48 dB

Puhdistuskyky

99,5 %

Max. huoneen koko

73 m²
 • Vaikuttava ja tehokas automaattitila, joka reagoi nopeasti ympäristöön
 • Suositus Ruotsin astmaliitolta
 • Hiljainen
 • Erinomainen hinta-laatusuhde
 • Aluksi lievä muovinen haju, joka kuitenkin hävisi nopeasti

Tuotearvostelu

Coway Ilmanpuhdistin 1008CH on tyylikäs ja tehokas ilmanpuhdistin, joka tarjoaa monia hienoja ominaisuuksia. Sen elegantti ja moderni muotoilu sopii hyvin erilaisiin sisustustyyleihin, mikä tekee siitä sekä käytännöllisen että kauniin lisän huoneeseen.

Ilmanpuhdistimella on erinomaiset tekniset ominaisuudet, jotka vastaavat korkeita vaatimuksia. Se pystyy puhdistamaan jopa 73 m² kokoisia huoneita tehokkaasti ja nopeasti. Tärkeintä on, että se saavuttaa tämän suuren suorituskyvyn säilyttäen silti matalan melutason.

Aluksi ilmanpuhdistimessa oli havaittavissa lievä muovinen haju, mutta tämä haju hävisi nopeasti käytön myötä. Tämä on pieni haitta, joka ei vaikuta tuotteen yleiseen suorituskykyyn. Sen sijaan huomaat pian, että ilmanpuhdistin todella tekee työnsä tehokkaasti.

On myös mainittava, että Coway Ilmanpuhdistin 1008CH on saanut suosituksen Ruotsin astmaliitolta. Tämä on merkki siitä, että tuote täyttää korkeimmat laatuvaatimukset ja tarjoaa todellista helpotusta astman ja allergioiden kärsijöille.

Ilmanpuhdistimessa on erityiset muovisuojat, jotka ympäröivät joitain sen kolmesta suodattimesta. Nämä suojat on poistettava ennen käyttöä. Tämä on pieni yksityiskohta, joka on mainittava, jotta käyttäjät voivat käyttää ilmanpuhdistinta oikein ja hyödyntää sen täyttä potentiaalia. Suodattimien vaihtotarve on harvinaista, mikä on erittäin kätevää. Suodattimet tarvitsee vaihtaa noin joka 30. kuukausi.

Ilmanpuhdistimessa on useita erilaisia ​​tiloja, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin. On yötila ja ECO-tila, jotka säästävät energiaa samalla kun pitävät ilman puhtaana. Lisäksi on voimakkaampia tiloja, jotka tarjoavat nopean ja intensiivisen puhdistuksen, mutta saattavat aiheuttaa hieman melua. Kuitenkin näitä tiloja tarvitsee yleensä käyttää vain lyhyen aikaa, kunnes huoneen hiukkaspitoisuus laskee, jonka jälkeen ilmanpuhdistin palaa hiljaiseen tilaan.

Yksi vaikuttavimmista ominaisuuksista on automaattitila. Ilmanpuhdistin reagoi nopeasti ympäristöön ja säätää tehokkuuttaan tarpeen mukaan. Riittää, että ikkuna on auki hetken, jotta ilmanpuhdistin havaitsee sen ja reagoi välittömästi.

Kun Coway Ilmanpuhdistin 1008CH on käytössä, huomaat nopeasti ilman puhtaamman ja kevyemmän tunteen. Se poistaa tehokkaasti pienhiukkaset ja epäpuhtaudet ilmasta, mikä parantaa merkittävästi ilmanlaatua huoneessa.

On kuitenkin syytä mainita, että ilmanpuhdistimessa on muutama sininen lamppu laitteen päällä, jotka voivat heijastua seinille ja kattoon heikossa. Tämä voi olla haitallista herkkäsilmäisille tai niille, jotka haluavat täydellisen pimeyden levätäkseen. Tämä seikka kannattaa ottaa huomioon ennen ilmanpuhdistimen hankkimista.

Kaiken kaikkiaan Coway Ilmanpuhdistin 1008CH on erinomainen tuote, joka tarjoaa erinomaista hinta-laatusuhdetta. Sen tyylikäs muotoilu, tehokas puhdistuskyky ja hiljainen toiminta tekevät siitä loistavan valinnan kaikille, jotka haluavat nauttia puhtaasta ilmasta ja paremmasta ilmanlaadusta kotonaan tai toimistossaan.

1. Coway Ilmanpuhdistin 1008CH
4.7
InkClub

2. Leitz TruSens Z-1000

4.6

Kapasiteeti

100 m³/h

Melutaso

65 dB

Puhdistuskyky

95 %

Max. huoneen koko

23 m²
 • Kompakti ja kätevä ilmanpuhdistin
 • Helppo siirtää tarvittaessa
 • Äänitaso on kohtuullinen alhaisemmilla tuulennopeuksilla
 • Saattaa olla liian heikko suurempien asuntojen tai tilojen tehokkaaseen ilmanpuhdistukseen
 • Korkeammilla tuulennopeuksilla voi olla meluisa

Tuotearvostelu

Leitz TruSens Z-1000 on todella kätevä ilmanpuhdistin, joka sopii erityisesti pienempiin tiloihin. Sen kompakti koko ja kevyt rakenne tekevät siitä helpon siirtää tarvittaessa eri huoneisiin. Tämä on suuri etu, sillä sitä voi käyttää tarpeen mukaan esimerkiksi makuuhuoneessa yöllä ja olohuoneessa päivällä. Sen kannettavuus ja monikäyttöisyys ovat iso plussaa.

Mitä tulee sen suorituskykyyn, Leitz TruSens Z-1000 tarjoaa hyviä teknisiä ominaisuuksia, jotka auttavat pitämään ilman puhtaana allergioita aiheuttavista hiukkasista ja muista epäpuhtauksista. Se on varustettu tehokkaalla suodattimella, joka poistaa ilmasta pölyä, siitepölyä ja muita haitallisia aineita. Laite pystyy imemään ilmaa joka suunnasta ympäriltään ja puhaltamaan sen ulos ylhäältä, mikä takaa hyvän ilman jakautumisen tilassa.

UV-lamppu on myös tärkeä lisäominaisuus tässä ilmanpuhdistimessa. Se auttaa tappamaan bakteereja ja muita mikro-organismeja, jotka voivat jäädä suodattimiin. Suodattimet tulisi vaihtaa noin kerran vuodessa, jotta laite säilyttää tehokkuutensa.

Käyttö on erittäin helppoa ja intuitiivista. Laite on varustettu kosketusnäytöllisellä paneelilla, jossa on selkeät painikkeet tuulettimen nopeuden säätämiseen ja UV-lampun päälle/pois-kytkemiseen. Äänitaso on melko odotusten mukainen. Alhaisella tuulettimen nopeudella se on tuskin huomattavissa, mutta korkeammilla nopeuksilla se voi aiheuttaa hieman melua. Kuitenkin makuuhuoneessa sen ääni ei ole liian häiritsevä, jos laite on sijoitettuna hieman kauemmas.

Kokonaisuudessaan olemme tyytyväisiä Leitz TruSens Z-1000 ilmanpuhdistimeen. Sen hinta-laatusuhde on hyvä, ja se sopii erinomaisesti pienempiin tiloihin, kuten makuuhuoneisiin tai toimistoihin. On kuitenkin syytä huomata, että suuremmissa tiloissa sen teho ja melutaso voivat olla rajoitettuja, jos haluaa tehokkaasti puhdistaa ilman.

2. Leitz TruSens Z-1000
4.6
InkClub

3. EEESE Martha

4.3

Kapasiteeti

79 m³/h

Melutaso

29-45 dB

Puhdistuskyky

99 %

Max. huoneen koko

56 m²
 • Yhdistetty ilmanpuhdistin ja ilmankostutin
 • Alhainen melutaso jopa korkeimmalla asetuksella
 • Hyvin tehokas verrattuna kokoon
 • Matala ilmavirtaus verrattuna muihin vaihtoehtoihin
 • Lämmitystoiminto voi nostaa käyttökustannuksia pitkällä aikavälillä

Tuotearvostelu

EEESE Martha on yhdistetty ilmanpuhdistin ja ilmankostutin, mikä tekee siitä monipuolisen tuotteen. Sitä voi käyttää ympäri vuoden, kesällä ilmanpuhdistimena ja talvella ilmankostuttimena - kätevää! Herää kuitenkin mielenkiintoinen kysymys siitä, kannattaako omistaa yhdistetty laite tällä tavalla sen sijaan, että olisi erillinen ilmankostutin ja ilmanpuhdistin.

Marthalla on kuitenkin hyvät tekniset tiedot, vaikka ilmavirtaus tuntuu hieman matalalta verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Se sopii erinomaisesti suuriin huoneisiin ja pienempiin asuntoihin, jopa 56 neliömetrin tiloihin. Käytössä on H10 HEPA 3-in-1 -suodatin, joka poistaa lähes kaikki hiukkaset tehokkaasti. Vesisäiliön tilavuus on 4,6 litraa, mikä tarjoaa runsaasti kosteutta ennen täyttämistä.

Ilmanpuhdistimena se toimii hyvin, vaikka ilmavirtausnopeus 79 m³/h on suhteellisen alhainen. Tämä kuitenkin johtaa erittäin alhaiseen melutasoon, ja jopa korkeimmalla tasolla se on siedettävä. Kestää hieman pidempään päästä eroon pahimmista hiukkasista ja siitepölystä, mutta sen jälkeen se toimii hiljaa ja rauhallisesti koko ajan, kun se on ollut päällä jonkin aikaa.

Olemme myös tyytyväisiä kosteuttaviin ominaisuuksiin. Kuitenkin vesisäiliön lämmitystoiminnolla, joka tuhoaa kaikki bakteerit ja voi kuluttaa jopa 280 W, tämä voi tulla pitkällä aikavälillä melko kalliiksi käytössä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos etsit sekä ilmanpuhdistinta että ilmankostutinta, tämä on optimaalinen tuote. Jos etsit vain toista, se voi olla hieman liian kallis ollakseen sen arvoinen. Olemme erittäin tyytyväisiä sen toiminnallisuuteen ja melutasoon, joka voi olla monille herkkä tekijä.

3. EEESE Martha
4.3
Staypro

4. EEESE Freia

4.2

Kapasiteeti

100 m³/h

Melutaso

30-60 dB

Puhdistuskyky

99 %

Max. huoneen koko

15 m²
 • Pienikokoinen ja kätevä ilmanpuhdistin
 • Neljä eri nopeutta tarjoavat vaihtoehtoja
 • Tunnelmallinen valo toimii myös yövalona
 • Korkeammat nopeudet aiheuttavat melua

Tuotearvostelu

EEESE Freia on pienikokoinen ja kätevä ilmanpuhdistin, joka sopii erinomaisesti pienempiin tiloihin, enintään 15 m². Vaikka se on pieni, se pystyy tuottamaan ilmavirtoja jopa 100 m³/h.

Ilmanpuhdistimessa on neljä eri nopeutta sekä ajastin ja tunnelmallinen valo, jota voi käyttää yövalona tai vastaavana, mutta sen voi tietysti myös sulkea. Ajastimen voi asettaa 2, 4 tai 8 tunnin ajaksi. Puhdistimessa on myös UV-C-lamppu, joka tappaa bakteereja ja muita ilmassa olevia mikrobeja.

Näillä neljällä eri nopeudella on omat etunsa ja haittansa. Taso 1 ja 2 sopivat parhaiten tälle pienelle ilmanpuhdistimelle. Äänitaso pysyy matalana, eikä se tuota ongelmia pitääkseen ilman raikkaana pienissä tiloissa. Tasolla 3 ja 4 voi pitää suurempia kuin 15 m²:n tiloja vapaana siitepölystä, pölystä ja vastaavista, mutta äänitaso nousee liian korkeaksi.

Kun ilmanpuhdistin on ollut käynnissä jonkin aikaa, ilma tuntuu paljon puhtaammalta. Hinta saattaa olla hieman korkea sen kokoon nähden, mutta tehokkuutta löytyy, jos kestää äänitason. Toisaalta se on todella helppo siirtää eri huoneisiin, ja jotkut saattavat harkita jopa kahden kappaleen ostamista, koska ne on helppo piilottaa.

4. EEESE Freia
4.2
Staypro

5. vidaXL 3-in-1 Ilmanpuhdistin

4.1

Kapasiteeti

1500 m³/h

Melutaso

66 dB

Puhdistuskyky

85 %

Max. huoneen koko

-
 • Yhdistää useita toimintoja yhteen (jäähdytys, ilmanpuhdistus ja kostutus)
 • Hyvät kostutusmahdollisuudet
 • Tehokas ilmanpuhdistimena, poistaa suurimman osan ilman epäpuhtauksista
 • Jäähdytys ei ole kovin tehokasta
 • Kookas koko, vie jonkin verran tilaa
 • Vaikeuksia poistaa kaikkein pienimpiä ilman epäpuhtauksia

Tuotearvostelu

vidaXL 3-in-1 ilmanpuhdistin on monitoimilaite, joka yhdistää useita toimintoja yhteen. Se ei ole vain pelkkä ilmanpuhdistin, vaan se pystyy myös jäähdyttämään ja kosteuttamaan ilmaa.

Laite tarjoaa mielenkiintoisia teknisiä ominaisuuksia, joiden käytännön suorituskykyä on syytä arvioida. Vesisäiliössä on tilaa 4,5 litralle vettä ja se kykenee höyrystämään enintään 1 litran tunnissa, mikä on varsin runsaasti. Ilmavirtaus on erittäin voimakas, 1 500 m³/h, mutta jäähdytysteho on vain 80 W, mikä on hyvin vähän. Jäähdytys tapahtuu asettamalla jäisiä pulloja pienessä säiliössä laitteen yläosaan.

Tämä laite on myös melko suuri, mitoiltaan 26,4 cm x 25,5 cm x 68 cm (P x L x K).

Ilmanpuhdistimena tämä laite on itse asiassa erittäin tehokas, eikä se jätä odotuksia täyttymättä ottaen huomioon sen koon. Se kuitenkin kamppailee poistamaan kaikkein pienimpiä hiukkasia, mutta se pystyy tehokkaasti poistamaan suurimman osan niistä. Melutaso on korkea korkeimmilla tehotasoilla, mutta niitä tarvitsee harvoin käyttää.

Sen sijaan olemme erittäin pettynyt jäähdytyksen suorituskykyyn, emmekä juuri huomaa eroa, ellei ole aivan laitteen edessä tai laita sitä erittäin pieneen tilaan.

Kostutusominaisuudet sen sijaan ovat erittäin hyvät, eikä niissä ole moitittavaa.

Yhteenvetona voimme sanoa, että olemme silti tyytyväisiä tuotteeseen sen edullisen hinnan vuoksi. Jäähdytys ei ole vahvinta osa-aluetta, ja laite on melko suuri. Kuitenkin se on riittävän tehokas ilman hiukkasten suhteen ja pystyy tarvittaessa lisäämään ilman kosteutta ongelmitta.

5. vidaXL 3-in-1 Ilmanpuhdistin
4.1
VidaXL

Osto-opas: Ilmanpuhdistimen valinta

Minkä tahansa ilmanpuhdistimen ostatkin, on selvää, että huoneesi ilmanlaatu paranee. Jotta voit valita itsellesi juuri oikean vaihtoehdon, on hyvä puntaroida myös muita asioita. Alla on esitetty yhteenveto ilmanpuhdistimen tärkeimmistä ominaisuuksista.

Kapasiteetti

Ilmanpuhdistimen kapasiteetista käytetään yleensä lyhennettä CADR, ja se mitataan m³/h. Se osoittaa, kuinka monta kuutiometriä ilmaa ilmanpuhdistin pystyy suodattamaan pois tunnissa. Suurempi luku tarkoittaa tehokkaampaa ilmanpuhdistusta, ja voit jakaa CADR-arvon kahdeksalla saadaksesi likimääräisen arvon siitä, kuinka suuren huoneen ilmanpuhdistin voi puhdistaa. Olipa huoneessa sitten sen kokoon nähden liian suuri tai liian pieni ilmanpuhdistin, siitä ei ole koskaan mitään haittaa. On parempi, että isossa huoneessa on liian pieni ilmanpuhdistin kuin ei ilmanpuhdistinta lainkaan.

Suodatus & HEPA-suodatin

Ilmanpuhdistin suodattaa ilmaa erilaisten suodattimien läpi, jolloin hiukkaset jäävät suodattimiin ja puhdas ilma suodattuu ulos. On olemassa eri tasoja ja luokituksia, joita kutsutaan yleensä nimellä HEPA-suodattimet, esimerkiksi HEPA 13. Kaikki nykyaikaiset ilmanpuhdistimet suodattavat tehokkaasti vähintään 99 % kaikista hiukkasista, mutta monet ilmanpuhdistimet pystyvät puhdistamaan jopa yli 99,9 % ilmasta hiukkasista. Joissakin ilmanpuhdistimissa ei ole vain yhtä suodatinta, vaan niissä voi olla useita suodattimia, jotka mukautetaan suodattimeen jäävien hiukkasten koon mukaan. Useat suodattimet keräävät sekä pöly- että siitepölyhiukkasia ja helpottavat allergioita.

Hajujen neutralisointi

Hajuhiukkasia ei ajatella hiukkasina. Jopa nämä jäävät kiinni tehokkaaseen ilmanpuhdistimeen. Hajuista eroon pääseminen on erityisen miellyttävää, jos asut hieman vanhemmassa talossa. Tuuletusaukkojen ja avoimien ikkunoiden kautta voi asuntoon päästä vahingossa sisään savunhajua ja muita hajuja. Jos arvostat suuresti hajujen neutralointia, kannattaa valita ilmanpuhdistin, jossa on hiilisuodatin tai jonkinlainen hiiliominaisuus.

Melutaso

Jos olet herkkä äänelle, kannattaa valita suurempi ilmanpuhdistin. Yleensä suurempi ilmanpuhdistin pitää vähemmän ääntä kuin paljon pienempi malli, jonka on työskenneltävä kovemmin saavuttaakseen saman ilmanpuhdistuskapasiteetin. Poikkeuksiakin on mutta ilmanpuhdistimen äänitaso on lähes aina määritelty.

Ohjaaminen

Ilmanpuhdistimet ovat suhteellisen yksinkertaisia tuotteita, mutta joihinkin niistä voi silti liittää sekä wifin että puhelimen. Jos liität laitteen puhelimeesi, pystyt sen avulla säätämään ilmanpuhdistimen eri tasoja. Laitteet, joita ei voi yhdistää puhelimen kanssa, eivät suinkaan ole huonompia. Niissä on yleensä vain vähemmän tasoja ilmanpuhdistimen tehon säätelyyn.

Huolto

Ilmanpuhdistin on helppo huoltaa. Suodatin on kuitenkin vaihdettava aika ajoin. Useimmat ilmanpuhdistimet ilmoittavat, kun suodatin on aika vaihtaa, mutta muuten suodatin suositellaan vaihdettavaksi 2000 käyttötunnin jälkeen. Kuten aiemmin mainittiin, ensisijaisena suodattimena käytetään HEPA-suodatinta. Tarkemmat tiedot oikeasta suodattimesta löytyy käyttöohjeesta tai tuotesivulta.

Tuotevertailu

TuoteKapasiteetiMelutasoPuhdistuskykyMax. huoneen koko
Coway Ilmanpuhdistin 1008CH
4.7
350 m³/h48 dB99,5 %73 m²
Leitz TruSens Z-1000
4.6
100 m³/h65 dB95 %23 m²
EEESE Martha
4.3
79 m³/h29-45 dB99 %56 m²
EEESE Freia
4.2
100 m³/h30-60 dB99 %15 m²
vidaXL 3-in-1 Ilmanpuhdistin
4.1
1500 m³/h66 dB85 %-

Usein kysytyt kysymykset ilmanpuhdistimista

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (57 Vastausta)