Parastestiopas

Paras ilmankostutin 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 27.2.2023

Ilmankostutin auttaa estämään virusten ja bakteerien leviämistä ilmassa, ja sen lisäksi se tekee huoneilmasta huomattavasti miellyttävämpää. Jos olet kärsinyt silmien ärsytyksestä, siitepölyallergioista, epätavallisen kuivasta ihosta tai lukuisista unettomista öistä, voi ilmankostutin olla ratkaisu ongelmiisi. Olemme testanneet suuren määrän erilaisia malleja ja tulleet siihen tulokseen, että paras ilmankostutin on Woods WHU600.

Paras ilmankostutin testiemme perusteella

Omat tarpeesi ja toiveesi ratkaisevat sen, mikä on paras ilmankostutin. Kaikki ilmankostuttimet toimivat samalla tavalla, mutta olemme testanneet ja vertailleet eri malleja selvittääksemme, kuinka niiden ominaisuudet toimivat käytännössä. Ilmankostuttimien testaamisen lisäksi olemme myös vertailleet niiden toimintoja ja ominaisuuksia. Kerromme niistä alempaa löytyvässä ostosoppaassa.

1. Woods WHU600

4.7
Kapasiteetti
300 ml/h
Maks huoneen koko
50 m²
Paino
2,2 kg
Vesisäiliö
5,5 L
Melutaso
35 dB
Mitat
34 x 20 x 23 cm
Aromiöljy toiminta
Ei
Ajastin
Kyllä

2. vidaXL 3-in1

4.5
Kapasiteetti
1000 ml/h
Maks huoneen koko
120 m²
Paino
- kg
Vesisäiliö
6 L
Melutaso
40 dB
Mitat
71 x 34 x 29,5 cm
Aromiöljy toiminta
Ei
Ajastin
Kyllä

3. Woods WHU400

4.2
Kapasiteetti
300 ml/h
Maks huoneen koko
42 m²
Paino
2,2 kg
Vesisäiliö
3,5 L
Melutaso
35 dB
Mitat
33,4 x 27,5 x 14 cm
Aromiöljy toiminta
Ei
Ajastin
Ei

4. Beurer LB 37

4.1
Kapasiteetti
200 ml/h
Maks huoneen koko
20 m²
Paino
0,8 kg
Vesisäiliö
2 L
Melutaso
40 dB
Mitat
11 x 21 x 25,5 cm
Aromiöljy toiminta
Kyllä
Ajastin
Ei

5. Termo Fresh

3.9
Kapasiteetti
120 ml/h
Maks huoneen koko
23 m²
Paino
0,7 kg
Vesisäiliö
1,5 L
Melutaso
40 dB
Mitat
20,6 x 20,2 x 14,6 cm
Aromiöljy toiminta
Ei
Ajastin
Ei

Osto-opas: Ilmankostuttimen valinta

Jos kotisi ei ole kovin suuri, voit hyvin ostaa hieman pienemmän ilmankostuttimen. Ilmankostuttimen tehon voi säätää vastaamaan sen huoneen kapasiteettia, johon laite sijoitetaan. Runsaasti höyryä tuottavassa ilmankostuttimessa on oltava riittävän suuri vesisäiliö, jotta vesi ei lopu heti kättelyssä. Olemme koonneet alle tärkeimmät ominaisuudet ja asiat, jotka sinun kannattaa huomioida parasta mahdollista ilmankostutinta valitessasi.

Vesisäiliö

Riittävän suuri vesisäiliö pitää huolen siitä, ettei vettä tarvitse jatkuvasti lisätä. Parhaissa ilmankostuttimissa vesisäiliö on suhteutettu laitteen kapasiteettiin. Erittäin runsaasti höyryä tuottavassa ilmankostuttimessa on siis myös tavallista suurempi vesisäiliö. Yleensä suurin osa ilmankostuttimista pystyy tuottamaan höyryä täydellä teholla 5-13 tuntia. Kannattaa valita ilmankostutin, joka jaksaa toimia täysillä vähintään 10 tuntia, jotta vesisäiliötä ei tarvitse täyttää kahdesti päivässä.

Kapasiteetti

Ilmankostuttimen kapasiteetti ilmaistaan lyhenteellä ml/h eli millilitraa tunnissa. Höyry luonnollisesti haihtuu nopeasti, ja siksi isommissa huoneissa tarvitaan tehokkaampia ilmankostuttimia. Yleisohjeena voidaan pitää sitä, että korkeintaan 35 m² suuruiseen huoneeseen riittää 150 ml/h, mutta tähän vaikuttaa myös kosteuden leviämistapa. Suuremmissa huoneissa tarvitaan tehokkaampia ilmankostuttimia.

Ilmankostuttimet voidaan yleensä säätää toimimaan eri tehoilla. Vaikka laitteen kapasiteetti on suuri, ei laitetta tietenkään tarvitse aina pitää täysillä. Siksi voikin olla järkevää ostaa turhankin tehokkaalta vaikuttava ilmankostutin. Sitä voi toistaiseksi käyttää pienemmällä teholla ja ottaa koko kapasiteetin käyttöön sitten, jos laitetta tulevaisuudessa halutaan käyttää isommassa huoneessa.

Ajastin

Ajastin helpottaa ilmankostuttimen käyttöä huomattavasti. Sen sijaan että käynnistelisit ilmankostutinta silloin kuin satut muistamaan, voit tallentaa halutun käyttöajan ja tehon ajastimeen. Opit nopeasti huomaamaan, kuinka kauan ilmankostutinta kannattaa käyttää parhaan mahdollisen sisäilman saavuttamiseksi.

Äänenvoimakkuus

Ilmankostuttimet tuottavat höyryn monella eri tavalla. Viimeisintä teknologiaa hyödyntävät laitteet tuottavat höyryn tehokkaasti ja nopeasti ultraäänen avulla. Menetelmän hyviin puoliin kuuluu energian säästämisen lisäksi myös erittäin vaimea käyttöääni. Hiljaisia ilmankostuttimia voi siis käyttää jopa yöllä ilman huolta unien häiriintymisestä.

Usein kysytyt kysymykset ilmankostuttimista

Mikä ilmankostutin on paras?

Monien testien jälkeen olemme tulleet siihen tulokseen, että paras, lupauksensa pitävä ilmankostutin on WOODS WHU600. Suosittelemme lämpimästi myös muita tuotteita, jotka mainitaan testin parhaat -listalla.

Mikä ero on ilmankostuttimella ja ilmanpuhdistimella?

Ilmankostuttimen pääasiallinen käyttötarkoitus on ilman kostuttaminen, mutta se voi jossain määrin myös puhdistaa ilmaa. Ilmanpuhdistin sen sijaan ei kosteuta ilmaa, vaan sen suodattimet ja muut tekniset osat ainoastaan poistavat ilmasta pölyä ja muita allergiaa aiheuttavia hiukkasia.

Voiko ilmankostutin lievittää allergiaoireita?

Ilmankostutin ei sinänsä lievitä eikä helpota itse allergiaa, mutta se auttaa vähentämään allergian aiheuttajan vaikutusta. Ilmanpuhdistimet myös tunnetusti tekevät huoneista allergiaystävällisempiä, ja niitä suositellaan voimakkaista allergiaoireista kärsiville.

Kuinka ilmankostutin toimii?

Ilmankostutin toimii niin, että se lämmittää vesisäiliössä olevaa vettä ja vapauttaa hitaasti höyryä. Siten ilmankosteus nousee, mistä on monia positiivisia seurauksia.

Voiko ilmankostutin olla vaarallinen?

Mikään ei viittaa siihen, että oikein käytetty ilmankostutin olisi vaarallinen. Toisin sanoen laite on turvallinen, kunhan et esimerkiksi sulkeudu sen kanssa pieneen tilaan ja pidä sitä täydellä teholla.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.2 / 5 (38 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää