TestitC-vitamiini

Paras C-vitamiini 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 6.3.2023

C vitamiini on elimistölle välttämätön ravintoaine, ja sillä on suuri vaikutus useisiin kehon tärkeimpiin toimintoihin. Se on vahva antioksidantti, joka vaikuttaa kaikkeen immuunijärjestelmästä ihoon. Halusitpa siis torjua syksyn kylmää tai parantaa ihosi terveyttä, c vitamiinilisä voi olla sinua varten. Olemme testanneet useita markkinoilla olevia c vitamiinilisiä ja valinneet näistä viisi, jotka mielestämme erottuvat tavalla tai toisella. Testin parhaaksi valikoitui Vita-C Chew.

Paras C-vitamiini testiemme perusteella

On monia asioita, jotka tulee pitää mielessä oikeanlaista lisäravinnetta valittaessa, eikä c vitamiini tee tähän poikkeusta. C vitamiinilisä sisältää yleensä ainoastaan c vitamiinia. Tuotteen sisällön ollessa yleensä hyvin samankaltainen on olemassa joitain muita tekijöitä, joille annamme paljon painoarvoa arvioissamme. Nämä ovat:

  • Hinta - Koska eri tuotteiden väliset sisältöerot ovat yleensä pieniä, on hinta usein ratkaiseva tekijä. Hinta voi vaihdella melko paljon eri tuotteiden välillä, vaikka sisältö olisikin täsmälleen sama. Tämä johtuu yleensä sekä valmistusprosessista että tuotteen valmistustavan kestävän kehityksen näkökulmista. Tämä voikin olla tärkeä asia monille, mutta kaiken kaikkiaan tärkeimmäksi nousee kuitenkin hinta silloin, kun tuotteet ovat laadullisesti samanlaiset.
  • Annos - Tuotteen sisältämien annosten lukumäärä riippuu yleensä paljon tuotteen hinnasta. Kuinka paljon saat rahoillasi? Se kuinka monta annosta tuote sisältää, ja kuinka paljon kukin annos maksaa, kertoo paljon tuotteen hinta-laatusuhteesta sekä siitä, miten usein uusia lisäravinteita joudutaan hankkimaan.
  • Arvosanat ja arvostelut - Lisäravinteiden vaikutusta on vaikea arvioida ja voimmekin lähteä liikkeelle lähinnä omista kokemuksistamme ja tutkimuksistamme. Muiden käyttäjien tuotteille antamat arvosanat ja arvostelut antavat kuitenkin myös paljon tietoa tuotteen mahdollisista vaikutuksista ja tehokkuudesta.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Vita-C Chew

4.7
Koko
150 tablettia
C-vitamiinia / annos
500 mg

2. Vitaprana Vitamin C + Citrus Bioflavonoids

4.4
Koko
70 tablettia
C-vitamiinia / annos
500 mg

3. GAAM MSM + Vitamin C

4.4
Koko
90 tablettia
C-vitamiinia / annos
250 mg

4. Elexir Pharma C-vitamin Komplex

4.2
Koko
120 tablettia
C-vitamiinia / annos
500 mg

5. Puhdas+ C-vitamiinijauhe

4.1
Koko
200 g
C-vitamiinia / annos
1000 mg

Osto-Opas: C-vitamiinin valinta

Olemme koonneet tähän mielestämme tärkeimmät ominaisuudet c vitamiinia valittaessa. Tämä antaa sinulle selkeän kuvan siitä, mitä sinun tulee ottaa huomioon ostaessasi c vitamiinilisää. Näitä ominaisuuksia voidaan soveltaa useimpien lisäravinteiden valinnassa, ja voitkin hyödyntää näitä valitessasi oikeaa tuotetta lisäravinteiden viidakosta.

Hinta

Mitä tulee hintaan, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Joko menet helpoimman kautta ja valitset kaikkein halvimman lisän, ovathan tuotteet sisällöllisesti usein melko samanlaisia. Joissain tapauksissa hinta voi nousta hieman silloin, kun c vitamiinin kanssa on yhdistetty sen vaikutuksia tehostavia ainesosia. Toinen yleinen syy korkeampaan hintaan on kestävämpi ja orgaanisempi valmistusprosessi. Jos tämä on sinulle tärkeää, kannattaakin ehkä tutustua kalliimpien lisäravinteiden valmistusprosesseihin. Tällaisten tuotteiden valmistajat ovat usein innokkaita kertomaan prosesseistaan.

Sisältö

C vitamiinilisät sisältävät joko vain c vitamiinia tai esimerkiksi sitrushedelmien bioflavonoideja, jotka ovat sitrushedelmien sisältämiä antioksidantteja. Monet c vitamiinilisät sisältävät myös muita ainesosia, joilla on samanlaisia tai täydentäviä vaikutuksia parempien terveysvaikutusten saamiseksi. Nämä voivat olla esimerkiksi ruusunmarjauutetta tai sinkkiä. Näistä ruusunmarjat sisältävät puhtaasti vain c vitamiinia ja sinkki vaikuttaa immuunijärjestelmään. Jos etsit ensisijaisesti jotain vilustumiseen, sinkkilisä voi olla parempi. Silloin kun tuote sisältää enemmän ainesosia, kannattaa aina tarkistaa näiden vaikutus, sekä se sopivatko ne omiin tarpeisiisi.

Annosten lukumäärä

Se miten paljon tuotetta purkkisi sisältää vaikuttaa olennaisesti sen hinta-laatusuhteeseen. Annosten lukumäärällä on merkitystä myös siihen, miten usein joudut hankkimaan tuotetta lisää, mikäli olet siihen tyytyväinen. Silloin kun annosten hinta on hyvä, ja lukumäärä tarpeeksi suuri, saat sekä enemmän vastinetta rahoillesi että vältyt ostamasta uutta tuotetta yhtä usein ja saatat myös epätodennäköisemmin unohtaa tuotteen säännöllisen käytön.

Annostus

Lisäravinteiden annostukseen on hyvä kiinnittää huomiota. Monien mielestä useiden pillereiden nauttiminen päivittäin ei ole kovinkaan mukavaa. Kannattaakin aina tarkistaa suositukset. Useimpia c vitamiinilisiä suositellaan nauttimaan 1-2 kertaa päivässä, mikä on kohtuullista. C vitamiinin suurin vuorokausiannos on 2000 mg, joten voit vaihdella lisäravintoa sen sisällön mukaan. Suositus on noudattaa tuotteen annostusta (varsinkin jos se sisältää muutakin kuin c vitamiinia), eikä 2000 mg vuorokausirajaa tule ylittää, koska tämä voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Arvostelut & arvosanat

Testaamiemme lisäravinteiden kohdalla lähdemme aina liikkeelle omista kokemuksistamme ja tutkimuksistamme. Koettavat vaikutukset ovat usein erittäin subjektiivisia ja halutessamme saada paremman käsityksen siitä, miten lisäravinteet ovat vaikuttaneet eri ihmisiin, tarkistamme aina, mitä on kirjoitettu ja mitä arvosanoja on annettu. Suosittelemme myös, että toimit itse samoin, koska tämä tuo sinulle parhaan käsityksen siitä, kuinka tehokas tuote mahdollisesti on ja millaisia vaikutuksia voit odottaa

Usein kysytyt kysymykset C-vitamiinista

Voiko c vitamiinilisää ottaa joka päivä?

Kyllä, c vitamiini on vesiliukoista, joten jäämät poistuvat elimistöstä luonnollisesti, eikä suoria sivuvaikutuksia ole. Voit huoletta nauttia jopa 1000 mg c vitamiinia päivässä. Jos sinulla kuitenkin on herkkä vatsa, kannattaa harkita pienempiä annoksia.

Onko c vitamiinilisällä sivuvaikutuksia?

Yleisesti ottaen ei ole. Suositeltuja annoksia noudatettaessa, sivuvaikutuksia ei pitäisi ilmetä. Jos otat yli 2000 mg päivässä, saatat kokea vatsavaivoja ja ripulia. Pieni riski on myös esimerkiksi munuaisongelmiin, kuten munuaiskivien muodostumiseen. Varmistamalla, että et ylitä 2000 mg annosta, sinun tulisi pysyä turvassa. Jos sinulla on herkkä vatsa, harkitse pienempää annosta c vitamiinilisää.

Mitä tapahtuu jos minulla on c vitamiinin puutos?

Se, millaisia oireita ilmenee, saattaa vaihdella, mutta yleensä c vitamiinin puutos johtaa pahimmassa tapauksessa keripukkiin, jonka oireita ovat:

  • Rikkoutuneet verisuonet ja läiskät iholla
  • Hiusten lähtö
  • Väsymys
  • Turvotus ja vuotavat ikenet
  • Huonontunut haavojen parantuminen ja raudanpuutosanemia

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.3 / 5 (51 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää