TestitBluetooth kaiutin

Paras Bluetooth kaiutin 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 6.3.2023

Monet varmasti muistavat ne ajat, jolloin oli pakko ottaa matkaan suuret stereot, jos halusi kannettavan kaiuttimen mukaan seikkailuihinsa. Tai sitten piti vain sietää kännykän huonoa äänenlaatua. Bluetooth-kaiuttimet ovat pienen kokonsa ja rikkaan äänentoistonsa ansiosta nousseet musiikin ystävien suosioon. Me testasimme suosituimmat mallit, ja olemme tulleet siihen tulokseen, että paras kaiutin on JBL - Charge 5.

Paras bluetooth-kaiutin testiemme perusteella

Hyvä äänentoisto on aina tärkeää, jotta musiikin kuuntelusta voi nauttia täysillä. Tosiasia on, että kannettavan bluetooth-kaiuttimen äänentoisto ei tietenkään yllä samalle tasolle kuin 20 kiloa painavan lattiakaiuttimen. Bluetooth-kaiutin on kuitenkin helppo sujauttaa reppuun, ja sitä voi useimmiten käyttää ulkona säästä riippumatta. Sillä voi myös saada kunnon juhlatunnelman aikaan. Olemme listanneet parhaat bluetooth-kaiuttimet, joihin voit tutustua tässä alla. Ostajan oppaassa hieman alempana käymme tarkemmin läpi, mitä asioita olemme ottaneet arvioinnissa huomioon. Mainitsemme myös muutamia asioita, joita sinun itsesi kannattaa pohtia ennen kuin ostat bluetooth-kaiuttimen.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. JBL - Charge 5

4.8
Akku
20 h
Vedenkesto
IP67 - Vedenkestävä
Paino
0,96 kg
Teho
30 + 10 W
Bluetooth versio
5.1
Mitat
22,0 x 9,5 x 9,3 cm
Powerbank toiminto
Kyllä
Signaalin voimakkuus
Erinomainen
 • Erittäin hyvä äänenlaatu
 • Pitkä akun kesto
 • Vedenkestävä
 • Yhdistäminen toisiin JBL kaiuttimiin toimii vain jos molemmilla on JBL partyboost

2. Champion SBT340

4.4
Akku
6 h
Vedenkesto
IPX7 - vedenkestävä
Paino
0,750 kg
Teho
2 x 10 W
Bluetooth versio
4.2
Mitat
21 x 8,4 x 8,4 cm
Powerbank toiminto
Ei
Signaalin voimakkuus
Hyvä
 • Vedenkestävä
 • Hyvä äänenlaatu
 • Halpa
 • Akun kesto olisi saanut olla pidempi
 • Särkee jos soittaa hyvin kovin

3. Pexman Bluetooth kaiutin

4.3
Akku
10 h
Vedenkesto
IPX6 - Roiskeveden kestävä
Paino
2,08 kg
Teho
2 x 10 W
Bluetooth versio
4.2
Mitat
28,3 x 12,3 x 12,6 cm
Powerbank toiminto
Ei
Signaalin voimakkuus
Hyvä
 • Monta kaiutinka voi kytkeä yhteen
 • Syvä basso
 • FM radio
 • Selkeä ääni
 • Painava
 • Vanha Bluetooth versio

4. Pexman PM-50

4.2
Akku
18 h
Vedenkesto
IPX5 - Roiskeveden kestävä
Paino
2,97 kg
Teho
50 W
Bluetooth versio
5.0
Mitat
45 x 18 x 23 cm
Powerbank toiminto
Ei
Signaalin voimakkuus
Hyvä

5. MARSHALL Emberton

4.1
Akku
20 h
Vedenkesto
IPX7 - Vedenkestävä
Paino
0,7 kg
Teho
2 x 10 W
Bluetooth versio
5.0
Mitat
6,8 x 16,0 x 7,6 cm
Powerbank toiminto
Ei
Signaalin voimakkuus
Hyvä

Osto-opas: Bluetooth-kaiuttimen valinta

Lähes kaikki bluetooth-kaiuttimen ostajat käyttävät laitetta myös ulkona. Koska ulkotilat eivät taustahälyn takia muutenkaan ole optimaalisia musiikin kuuntelemiseen, ei kannettavan kaiuttimen äänenlaadun tarvitse olla aivan täydellinen. On tietysti tärkeää, että äänentoisto on mahdollisimman hyvä ja vastaa laitteen hintaa. Enemmän painoarvoa kuitenkin on niillä ominaisuuksilla, jotka ovat tehneet bluetooth-kaiuttimesta niin suositun kuin se on.

Akunkesto

Langaton, kannettava kaiutin ei pääsisi erityisesti oikeuksiinsa, jos sitä pitäisi ladata koko ajan. Monilla bluetooth-kaiuttimilla on nykyisin lähes kahden vuorokauden soittoaika. Se riittää käytännössä lähes viikon normaalikäyttöön, jos ei soita musiikkia jatkuvasti. Mielestämme kannattaa aina varmistaa, että akun käyttöaika on ainakin yli 10 tuntia, jotta siinä on hiukan marginaalia. Näin varaudut myös kaiuttimen akun heikkenemiseen, joka on mallista, merkistä ja hinnasta riippumatta väistämätöntä.

Vedenkestävyys

Kesällä on varsin tavallista, että kaiutin kulkee mukana rannalle tai uima-altaalle, jos sellaisen sattuu omistamaan. Rannalla, uima-altaalla ja kylvyssä vesi voi roiskua villisti, etenkin jos lapsia sattuu olemaan lähistöllä. Jos olet etsimässä vedenpitävää bluetooth-kaiutinta, kannattaa tarkistaa, että laitteella on IPX7-merkintä. Silloin voi olla varma siitä, että kaiutin on suojattu suurempiakin vesimääriä vastaan. Sadesäälläkin voi huoletta kuljettaa kannettavaa kaiutinta mukanaan. Kaiutinta ei kannata kuitenkaan tarpeettomasti altistaa vedelle tai upottaa sitä veteen, sillä sen kosteussuojaus on saattanut kulua, tai se ei jostakin muusta syystä enää pidä vettä.

Bluetooth-versiot

Kannettavat kaiuttimet yhdistetään aina pariliitännällä laitteeseen, josta musiikki ohjataan. Bluetooth-versiot vaihtelevat yleensä 4.2. - 5.2. välillä. Viimeisimpien versioiden välinen ero on ensisijaisesti kaistanleveydessä ja siinä, että kaikkein uusin versio säästää jonkin verran enemmän sähköä kuin vanhemmat versiot. Kaistanleveys on jo niinkin korkea, ettei musiikin laadussa voi havaita eroja vanhempien ja uusimman version välillä. Eron voi huomata ainoastaan silloin, kun käytetään aivan erityisen korkeatasoisia langattomia kaiuttimia. Useimmiten tällaiset huippukaiuttimet ovat kyllä langattomia, mutta eivät kannettavia.

Teho & äänenlaatu

Teho ei aina käy yksi yhteen äänenlaadun kanssa. Suuri teho vaikuttaa siten, että kaiuttimesta tulee kova ääni, mutta äänen pitäisi myös kuulostaa hyvältä ja selkeältä. Bluetooth-kaiutin, jossa on huono teho, alkaa säristä jo hiljaisemmalla äänenvoimakkuudella ja toimii hyvin ainoastaan hiljaisemmissa ympäristöissä. Näkemyksemme mukaan on hyvä varmistaa, että kaiuttimen teho on vähintään 15 wattia. Suosittelemme kuitenkin 20 - 30 watin tehoa, jotta kaiuttimen käytettävyysalue laajenee hiljaisesta hotellihuoneesta meluisampiin ulkotiloihin.

Paino

Kaikkein kevyimmissä bluetooth-kaiuttimissa on jouduttu tekemään kompromisseja äänenlaadussa ja -voimakkuudessa sekä akunkestossa, kun on haluttu vähentää laitteen painoa. Joskus ei kuitenkaan ole muita vaihtoehtoja kuin ostaa kevyin laite, jos painon merkitys on suuri. Jos kuitenkin tietää, että pienempi äänenvoimakkuus riittää, voi kevytkin kaiutin toimia hyvin. Mielestämme selkeän eron alkaa huomata noin kilon painoisessa laitteessa. Sen painoiseen laitteeseen mahtuu hyvälaatuinen kaiutinelementti, mutta laitteen paino ja hinta pysyvät kuitenkin kohtuullisina.

Sisä- vai ulkokäyttöön

Bluetooth-kaiuttimella on aina helpompaa saada hyvä akustiikka ja ääni sisällä kuin ulkona. Seinät auttavat suuntaamaan äänen oikeaan suuntaan, mikä voi olla vaikeaa ulkotiloissa. Jos sattuu joutumaan kaiuttimen taakse, ääni muuttuu nopeasti huonoksi. Tämän välttämiseksi joissakin laitteissa on toimintoja, jotka levittävät ääntä ympäri koko kaiutinta, jotta ääni olisi hyvä sijainnista riippumatta. Toisissa kaiuttimissa ääni sen sijaan leviää puoliympyrän laajuudella, eli 360 asteeen sijaan 180 astetta.

Sovellukset

Edistyneimmissä bluetooth-kaiutinmalleissa on sovellus valmiina, eikä vain pariliitäntänä bluetoothin kautta. Jos ensisijaisena tavoitteena on hankkia jokin kannettava ja vaivaton laite musiikin kuuntelua varten, voi sovellus tuntua tarpeettomalta. Sovelluksesta voi kuitenkin olla apua, jos haluaa enemmän mahdollisuuksia ja toimintoja, joilla voi esimerkiksi synkronisoida kaiuttimia. Yleisesti ottaen olemme sitä mieltä, että bluetooth ja spotify riittävät useimmille.

Muita toimintoja

Joissakin bluetooth-kaiuttimissa on lisätoimintoja, joita erityisesti arvostamme. Koska bluetooth-kaiuttimet ovat kannettavia, yhdistetään ne usein johonkin toiseen laitteeseen, esimerkiksi matkapuhelimeen. Nykyisten matkapuhelinten akunkesto ei ole erityisen hyvä, ja siksi joissakin bluetooth-kaiuttimissa on sisäänrakennettu varavirtalähde. Silloin tietää pärjäävänsä ainakin niin kauan kuin kaiuttimessa on akkua jäljellä. Toinen arvostamamme toiminto on pariliitäntä useiden kaiuttimien välillä. Jos suuressa huoneessa sattuu olemaan paljon ihmisiä, voi myös vahvempaa bluetooth-kaiutinta joutua joskus vahvistamaan.

Usein kysytyt kysymykset bluetooth kaiuttimista

Mikä bluetooth-kaiutin on paras?

Bluetooth-kaiutin, jossa on paras hinta-laatu -suhde vuonna 2021, on JBL - Charge 5. Ääni ei ole ainoastaan voimakas, vaan se myös kuuluu selkeästi korkeammilla äänenvoimakkuustasoilla.

Mikä on bluetooth-kaiutin?

Kuten laitteen nimikin jo kertoo, Bluetooth-kaiutin on sellainen kaiutin, joka voidaan liittää toiseen laitteeseen bluetoothin avulla. Kaiutin on lähes aina pienikokoinen, langaton ja akkukäyttöinen. On kuitenkin olemassa sellaisiakin bluetoothilla ohjattavia kaiuttimia, jotka yhdistetään kiinteästi kaapelilla verkkovirtaan.

Mihin laitteisiin bluetooth-kaiuttimen voi yhdistää?

Bluetooth-kaiutin voidaan liittää yhteen useimpien sellaisten laitteiden kanssa, joissa on bluetooth. Jos käytössä on hyvin vanha laite, voi eteen tulla vaikeuksia, mutta vasta ostettujen bluetooth-tuotteiden pitäisi toimia yhdessä ongelmitta.

Voiko useita bluetooth-kaiuttimia liittää yhteen?

Tämä riippuu täysin siitä, mistä mallista on kysymys. Joitakin ei voi liittää yhteen, mutta toisia taas voi, kunhan kysymyksessä on sama malli. Joskus voi riittää myös se, että käytössä on samaa merkkiä oleva laite.

Ovatko bluetooth-kaiuttimet vedenkestäviä?

Useimmat laitteet kestävät jonkin verran kosteutta, ja monet nykyiset mallit kestävät ongelmitta suuremmankin määrän vettä. Jos haluat tietää tarkemmin, mitä juuri haluamasi malli kestää, kannattaa lukea tuotteen tekniset tiedot.

Onko bluetooth-versiolla väliä?

Bluetoothin versiolla ei ole äänenlaadun suhteen suurempaa merkitystä. Aiemmin versiolla oli merkitystä, mutta tekniikka on kehittynyt viime aikoina paljon. Nykyisin itse kaiutinelementti ja sen rakenne ratkaisevat, kuinka hyvän äänen kaiuttimesta saa, eli bluetooth-versiolla ei ole väliä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (23 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää