Parastestiopas
TestitBluetooth kaiutin

Paras Bluetooth kaiutin 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 28.6.2023

Monet varmasti muistavat ne ajat, jolloin oli pakko ottaa matkaan suuret stereot, jos halusi kannettavan kaiuttimen mukaan seikkailuihinsa. Tai sitten piti vain sietää kännykän huonoa äänenlaatua. Bluetooth-kaiuttimet ovat pienen kokonsa ja rikkaan äänentoistonsa ansiosta nousseet musiikin ystävien suosioon. Me testasimme suosituimmat mallit, ja olemme tulleet siihen tulokseen, että paras kaiutin on JBL Charge 5.

Paras bluetooth-kaiutin testiemme perusteella

Hyvä äänentoisto on aina tärkeää, jotta musiikin kuuntelusta voi nauttia täysillä. Tosiasia on, että kannettavan bluetooth-kaiuttimen äänentoisto ei tietenkään yllä samalle tasolle kuin 20 kiloa painavan lattiakaiuttimen. Bluetooth-kaiutin on kuitenkin helppo sujauttaa reppuun, ja sitä voi useimmiten käyttää ulkona säästä riippumatta. Sillä voi myös saada kunnon juhlatunnelman aikaan. Olemme listanneet parhaat bluetooth-kaiuttimet, joihin voit tutustua tässä alla. Ostajan oppaassa hieman alempana käymme tarkemmin läpi, mitä asioita olemme ottaneet arvioinnissa huomioon. Mainitsemme myös muutamia asioita, joita sinun itsesi kannattaa pohtia ennen kuin ostat bluetooth-kaiuttimen.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. JBL Charge 5

4.8
testivoittaja bluetooth-kaiutin

Akku

20 h

Vedenkesto

IP67 - Vedenkestävä

Paino

0,96 kg

Teho

30 + 10 W

Bluetooth versio

5.1

Mitat

22,0 x 9,5 x 9,3 cm

Powerbank toiminto

Kyllä

Signaalin voimakkuus

Erinomainen
 • Tehokas ääni, vaikuttava basso ja miellyttävät keskiäänet ja diskantti.
 • Toimii myös virtapankkina muiden laitteiden lataamiseen
 • Pitkä akun kesto
 • Vedenkestävä
 • Ei voi yhdistää vanhempiin JBL-kaiuttimiin, jotka eivät tue PartyBoost-toimintoa

Tuotearvostelu

JBL Charge 5 on noussut yhdeksi markkinoiden suosituimmista Bluetooth-kaiuttimista yhdistämällä useita arvostettuja ominaisuuksia yhteen.

Tämä keskikokoinen kaiutin, joka painaa hieman alle 1 kg, tarjoaa vedenkestävyyden ja jopa 20 tunnin akkukeston. Se on erinomainen valinta ulkokäyttöön, mutta se on hieman liian suuri tavalliseen taskuun mahtuakseen. Sen sijaan se mahtuu helposti reppuun tai laukkuun ottamatta liikaa tilaa tai aiheuttamatta liian suurta painoa.

Charge 5 hyödyntää Bluetooth 5.1 -teknologiaa, joka takaa erinomaisen musiikin toiston kantaman ja yhteyden, vaikka uudemmat versiot ovatkin jo saatavilla. Kokonaisääniteho on 40 W, josta 30 W on omistettu bassokaiuttimille, joita löytyy kummaltakin puolelta, ja 10 W keskiääni- ja diskanttikaiuttimille, jotka sijaitsevat etupaneelin takana ja eivät ole näkyvissä.

Kaiutin toimii myös virtapankkina, jonka avulla voi ladata puhelimia ja muita laitteita. Lisäksi se voidaan liittää yhteen muiden uusien JBL-kaiuttimien kanssa, joissa on PartyBoost-ominaisuus. PartyBoost mahdollistaa musiikin synkronoinnin ja samanaikaisen toiston, jotta voit luoda entistä suuremman äänentoiston. Huomioi kuitenkin, että tämä toiminto on käytettävissä vain uusimpien mallien kanssa eikä vanhempien kaiuttimien kanssa.

Itse äänentoisto on todella vaikuttavaa. Bassotoisto saattaa pienissä sisätiloissa viedä hieman liikaa tilaa, mutta se toimii täydellisesti ulkona tai suuremmissa tiloissa. Keskiäänet ja diskantti kuulostavat erittäin miellyttäviltä eikä niissä ole mitään negatiivista huomautettavaa. Voit soittaa ääntä erittäin kovaa ennen kuin se alkaa säröillä tai kuulostaa epämiellyttävältä, mikä on erittäin positiivinen asia. Tarvittaessa voit säätää bassotasoa esimerkiksi taajuuskorjaimen avulla, mutta oletusasetukset ovat todennäköisesti riittävän hyvät useimmille käyttäjille.

Kokonaisuutena ja hintaansa nähden JBL Charge 5 on erinomainen Bluetooth-kaiutin. Vaikka se painaa alle kilon, se tuntuu erittäin laadukkaalta kannettavalta kaiuttimelta. Ainoa toiveemme olisi, että se voisi liittyä myös vanhempiin JBL-kaiuttimiin eikä pelkästään uusiin malleihin, joissa on PartyBoost-ominaisuus JBL Connect+ -ominaisuuden sijasta.

1. JBL Charge 5
4.8
Staypro

2. Champion SBT340

4.4

Akku

6 h

Vedenkesto

IPX7 - vedenkestävä

Paino

0,750 kg

Teho

2 x 10 W

Bluetooth versio

4.2

Mitat

21 x 8,4 x 8,4 cm

Powerbank toiminto

Ei

Signaalin voimakkuus

Hyvä
 • Hyvä hinta suhteessa teknisiin ominaisuuksiin
 • Kätevä mahdollisuus jakaa kaiutin kahteen osaan
 • Korkea vedenkestävyysluokitus
 • Akun kesto olisi saanut olla pidempi
 • Särkee jos soittaa hyvin kovin

Tuotearvostelu

Champion SBT340 on mielenkiintoinen Bluetooth-kaiutin, joka tarjoaa muutamia jännittäviä ominaisuuksia, joita aiomme tarkastella lähemmin. Paperilla tarkasteltuna tekniset tiedot eivät ehkä ole kaikkein jännittävimmät, mutta hinta-laatusuhteeltaan ne ovat todella hyvät, eikä siitä kannata sen vuoksi valittaa.

Akun kesto on 6 tuntia, mikä olisi saanut olla hieman pidempi, mutta tämä kompensoidaan korkealla IPX7-vesitiiveysluokituksella. Kaiutin kestää siis runsaasti vettä ongelmitta. Siinä on yhteensä kaksi 10 watin kaiutinelementtiä, eli yhteensä 20 wattia. Paino on 750 grammaa ja Bluetooth-versio on 4.2. Olisi ollut mukavaa, jos Bluetooth-versio olisi ollut 5 tai uudempi, mutta suurin osa ei todennäköisesti huomaa eroa 4.2:n ja 5:n välillä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että tämä kaiutin voidaan jakaa kahteen osaan, jolloin molemmat kaiutinelementit voidaan sijoittaa haluamaansa paikkaan paremman äänen saamiseksi. Kuinka tämä toimii käytännössä, se selviää myöhemmin.

Äänenvoimakkuus riittää tyydyttämään kuuntelijan, mutta kaipaamme hieman enemmän syviä ääniä, kun äänenvoimakkuutta nostetaan. Korkeimmat äänet kuulostavat hyvältä, mutta laulussa olisi ehkä kaivannut hieman enemmän syvyyttä, kun keskittyy tarkemmin äänenlaatuun. Jos haluaa todella nauttia musiikista, kannattaa ehkä harkita suurempaa kaiutinta kuin pientä Bluetooth-kaiutinta. Tämän huomioiden ääni on kuitenkin edelleen erittäin hyvä.

Kyky jakaa kaiutinelementit ja sijoittaa ne haluamaansa paikkaan on todella kätevää. Jos tarvitsee jakaa pieni ryhmä leikin tai pelin takia, molemmat voivat saada oman kaiuttimen ja jatkaa kuuntelua. Se on mielestämme suuri plussa.

Hinta huomioiden on vain yksi asia, jota olisimme toivoneet enemmän, ja se on akun kesto. Kaikki muu vastaa odotuksiamme ja olemme erittäin tyytyväisiä.

2. Champion SBT340
4.4
InkClub

3. Pexman PM-10

4.3

Akku

10 h

Vedenkesto

IPX6 - Roiskeveden kestävä

Paino

2,08 kg

Teho

2 x 10 W

Bluetooth versio

4.2

Mitat

28,3 x 12,3 x 12,6 cm

Powerbank toiminto

Ei

Signaalin voimakkuus

Hyvä
 • Houkutteleva alhainen hinta verrattuna muihin tunnettuihin merkkeihin
 • Selkeä ja täyteläinen äänenlaatu
 • Monta kaiutinka voi kytkeä yhteen
 • Sisältää FM-radio-ominaisuuden
 • Hieman monimutkainen ohjaus, jossa on useita toimintoja samoille painikkeille
 • Äänenlaatu voi heikentyä korkealla äänenvoimakkuudella

Tuotearvostelu

Pexman PM-10 on keskikokoinen Bluetooth-kaiutin melko tuntemattomalta Pexman-merkiltä. Kuten tiedetään, vähemmän tunnetuilla merkeillä on yleensä paljon edullisempi hinta, mikä on tämän kaiuttimen suurin etu.

Tekniset tiedot vaihtelevat melkoisesti. Vaikka kaiutin on lähes 30 cm pitkä ja 12 cm leveä, ja painoa sillä on hieman yli 2 kg, siitä huolimatta siinä on vain kaksi 10 watin kaiutinelementtiä. Tämän kokoisessa kaiuttimessa yleensä käytetään hieman tehokkaampia kaiutinelementtejä.

Akun kesto vaihtelee 6–12 tuntiin, koska siinä on toimintoja, jotka voidaan sulkea pois päältä, mutta siitä puhumme myöhemmin. Bluetooth-versio on hieman vanhentunut, 4.2, ja se on luokiteltu IPX6:ksi, mikä tarkoittaa, että se kestää roiskevettä.

Monet nykyaikaiset Bluetooth-kaiuttimet eivät enää sisällä radio-ominaisuutta, mutta tässä on tavallinen FM-radio, mikä on hauskaa.

Tämän mallin voi saada eri väreissä, ja siinä on kaksi ripustuskoukkua yläosassa sekä LED-valot sivuilla.

Kun laite yhdistetään Spotifyhin, on hämmästyttävää, kuinka hyvältä se itse asiassa kuulostaa. Ottaen huomioon alhaisen hinnan ja hieman vähäisemmän tehon, odotimme erilaista ääntä. Ääni on selkeä ja täyteläinen sekä korkeilla että matalilla taajuuksilla. Ongelma tulee esiin, kun äänenvoimakkuutta nostetaan korkealle. Silloin se ei oikein pysy perässä ja saattaa alkaa rätistä verrattuna muihin samankokoisiin malleihin. Mutta verrattuna saman hintaluokan malleihin se päihittää ne huomattavasti.

Jotain, mitä emme arvosta, on ohjauksen monimutkaisuus. Useilla painikkeilla on monia erilaisia toimintoja, mikä tekee alussa opettelusta hieman sekavaa. Yksi painike voi joissain tapauksissa tehdä kolme eri asiaa riippuen siitä, kuinka pitkään sitä painetaan tai kuinka nopeasti sitä painetaan. Huomasimme myös, että asetukset, kuten LED-valojen sammuttaminen akun säästämiseksi, eivät aina tallennu jokaisen käyttökerran välillä.

Niille, jotka ostavat kaksi tällaista kaiutinta, ne voidaan yhdistää toisiinsa saadakseen vielä voimakkaamman äänen.

Kun tarkastellaan äänenlaatua ja hintaa, tämä on todellinen voittaja. Kun siihen lisätään hieman sekava ohjaus, se on silti erittäin hintansa arvoinen tuote, varsinkin kun oppii, miten kaikki toimii. Ääni on erinomainen, vaikka se kärsiikin hieman rätinästä erittäin korkealla äänenvoimakkuudella, mikä on täysin hyväksyttävää ottaen huomioon hinnan. Yhteenvetona olemme erittäin tyytyväisiä.

3. Pexman PM-10
4.3
Hifitalo

4. Pexman PM-50

4.2

Akku

18 h

Vedenkesto

IPX5 - Roiskeveden kestävä

Paino

2,97 kg

Teho

40 W

Bluetooth versio

5.0

Mitat

45 x 18 x 23 cm

Powerbank toiminto

Kyllä

Signaalin voimakkuus

Hyvä
 • Hyvä äänenlaatu ja laaja dynamiikka
 • Bluetooth 5.0 ja AUX-liitännät
 • Kestävä kahva helppoa kuljetusta varten
 • Mahdollisuus liittää mikrofoni karaokekäyttöön
 • Pieni taipumus rätistä korkealla äänenvoimakkuudella
 • Akunkesto ei aina yllä luvattuihin 18 tuntiin

Tuotearvostelu

Pexman PM-50 on todella mielenkiintoinen Bluetooth-kaiutin, kun otetaan huomioon sen tekniset tiedot yhdistettynä hintaan. Ensivaikutelmana voisi sanoa, että se kuuluu parempien kaiuttimien joukkoon omalla hintaluokallaan, mutta tarkastellaanpa, pitääkö tämä paikkansa.

Tämä 3 kg painava möhkäle tarjoaa yhteensä 40 W:n tehon kolmen kaiutinelementin avulla, joista kaksi on tarkoitettu korkeille ja keskisävyille ja yksi subwoofer. Akunkesto on ilmoitettu jopa 18 tunniksi, mutta se voi vaihdella riippuen äänenvoimakkuudesta ja muista tekijöistä.

Vedenkestävyysluokitus on IPX5, joten se ei ole täysin vedenpitävä, mutta se kestää runsaasti roiskeita ja sadetta. Kaiuttimessa on moderni Bluetooth-versio 5.0, mutta myös vanhoja liitäntöjä, kuten AUX, niille, jotka tarvitsevat niitä jostain syystä. Tämä Bluetooth-kaiutin tarjoaa myös epätavallisesti mikrofoniliitännän, jos sitä haluaa käyttää jollain tavalla karaokeen.

Kytkemme tämän 45 cm:n pituisen suuren kaiuttimen kännykkään ja käynnistämme musiikin. Emme huomaa, että musiikki tulee hieman edullisemmasta merkistä, kun kuuntelemme pelkästään musiikkia. Äänentoiston dynamiikka on laaja, ja se kuulostaa hyvältä syvimmistä äänistä korkeimpiin. Huomaamme, että tämä malli kärsii hieman samasta ongelmasta kuin pienemmät ja vähemmän tehokkaat mallit samassa sarjassa. Kun äänenvoimakkuutta nostaa korkealle, säröily alkaa hieman aiemmin verrattuna muihin samankokoisiin merkkeihin. Mutta verrattuna saman hintaluokan kaiuttimiin tämä suoriutuu erinomaisesti.

Akunkesto ei todellisuudessa yllä täyteen 18 tuntiin, vaan asettuu lähemmäs 15-16 tuntia, mikäli sammuttaa sivuilla olevat LED-valot.

Kahva yläosassa tuntuu kestävältä, ja kokonaisvaikutelma on, että tämä on laadukas tuote, vain hieman vähemmän tunnetulla merkillä.

Hintaan nähden ei voi toivoa liikoja. Vesitiiviys on aina tärkeä tekijä, jotta uskaltaa pitää kaiuttimen ulkona huonossa säässä tai lähellä vettä. Jos se olisi ollut täysin vedenpitävä ja pystyisi soittamaan hieman kovempaa, se olisi saanut täydet pisteet, mutta olemme erittäin tyytyväisiä tähän tuotteeseen.

4. Pexman PM-50
4.2
Hifitalo

5. MARSHALL Emberton

4.1

Akku

20 h

Vedenkesto

IPX7 - Vedenkestävä

Paino

0,7 kg

Teho

2 x 10 W

Bluetooth versio

5.0

Mitat

6,8 x 16,0 x 7,6 cm

Powerbank toiminto

Ei

Signaalin voimakkuus

Hyvä

Osto-opas: Bluetooth-kaiuttimen valinta

Lähes kaikki bluetooth-kaiuttimen ostajat käyttävät laitetta myös ulkona. Koska ulkotilat eivät taustahälyn takia muutenkaan ole optimaalisia musiikin kuuntelemiseen, ei kannettavan kaiuttimen äänenlaadun tarvitse olla aivan täydellinen. On tietysti tärkeää, että äänentoisto on mahdollisimman hyvä ja vastaa laitteen hintaa. Enemmän painoarvoa kuitenkin on niillä ominaisuuksilla, jotka ovat tehneet bluetooth-kaiuttimesta niin suositun kuin se on.

Akunkesto

Langaton, kannettava kaiutin ei pääsisi erityisesti oikeuksiinsa, jos sitä pitäisi ladata koko ajan. Monilla bluetooth-kaiuttimilla on nykyisin lähes kahden vuorokauden soittoaika. Se riittää käytännössä lähes viikon normaalikäyttöön, jos ei soita musiikkia jatkuvasti. Mielestämme kannattaa aina varmistaa, että akun käyttöaika on ainakin yli 10 tuntia, jotta siinä on hiukan marginaalia. Näin varaudut myös kaiuttimen akun heikkenemiseen, joka on mallista, merkistä ja hinnasta riippumatta väistämätöntä.

Vedenkestävyys

Kesällä on varsin tavallista, että kaiutin kulkee mukana rannalle tai uima-altaalle, jos sellaisen sattuu omistamaan. Rannalla, uima-altaalla ja kylvyssä vesi voi roiskua villisti, etenkin jos lapsia sattuu olemaan lähistöllä. Jos olet etsimässä vedenpitävää bluetooth-kaiutinta, kannattaa tarkistaa, että laitteella on IPX7-merkintä. Silloin voi olla varma siitä, että kaiutin on suojattu suurempiakin vesimääriä vastaan. Sadesäälläkin voi huoletta kuljettaa kannettavaa kaiutinta mukanaan. Kaiutinta ei kannata kuitenkaan tarpeettomasti altistaa vedelle tai upottaa sitä veteen, sillä sen kosteussuojaus on saattanut kulua, tai se ei jostakin muusta syystä enää pidä vettä.

Bluetooth-versiot

Kannettavat kaiuttimet yhdistetään aina pariliitännällä laitteeseen, josta musiikki ohjataan. Bluetooth-versiot vaihtelevat yleensä 4.2. - 5.2. välillä. Viimeisimpien versioiden välinen ero on ensisijaisesti kaistanleveydessä ja siinä, että kaikkein uusin versio säästää jonkin verran enemmän sähköä kuin vanhemmat versiot. Kaistanleveys on jo niinkin korkea, ettei musiikin laadussa voi havaita eroja vanhempien ja uusimman version välillä. Eron voi huomata ainoastaan silloin, kun käytetään aivan erityisen korkeatasoisia langattomia kaiuttimia. Useimmiten tällaiset huippukaiuttimet ovat kyllä langattomia, mutta eivät kannettavia.

Teho & äänenlaatu

Teho ei aina käy yksi yhteen äänenlaadun kanssa. Suuri teho vaikuttaa siten, että kaiuttimesta tulee kova ääni, mutta äänen pitäisi myös kuulostaa hyvältä ja selkeältä. Bluetooth-kaiutin, jossa on huono teho, alkaa säristä jo hiljaisemmalla äänenvoimakkuudella ja toimii hyvin ainoastaan hiljaisemmissa ympäristöissä. Näkemyksemme mukaan on hyvä varmistaa, että kaiuttimen teho on vähintään 15 wattia. Suosittelemme kuitenkin 20 - 30 watin tehoa, jotta kaiuttimen käytettävyysalue laajenee hiljaisesta hotellihuoneesta meluisampiin ulkotiloihin.

Paino

Kaikkein kevyimmissä bluetooth-kaiuttimissa on jouduttu tekemään kompromisseja äänenlaadussa ja -voimakkuudessa sekä akunkestossa, kun on haluttu vähentää laitteen painoa. Joskus ei kuitenkaan ole muita vaihtoehtoja kuin ostaa kevyin laite, jos painon merkitys on suuri. Jos kuitenkin tietää, että pienempi äänenvoimakkuus riittää, voi kevytkin kaiutin toimia hyvin. Mielestämme selkeän eron alkaa huomata noin kilon painoisessa laitteessa. Sen painoiseen laitteeseen mahtuu hyvälaatuinen kaiutinelementti, mutta laitteen paino ja hinta pysyvät kuitenkin kohtuullisina.

Sisä- vai ulkokäyttöön

Bluetooth-kaiuttimella on aina helpompaa saada hyvä akustiikka ja ääni sisällä kuin ulkona. Seinät auttavat suuntaamaan äänen oikeaan suuntaan, mikä voi olla vaikeaa ulkotiloissa. Jos sattuu joutumaan kaiuttimen taakse, ääni muuttuu nopeasti huonoksi. Tämän välttämiseksi joissakin laitteissa on toimintoja, jotka levittävät ääntä ympäri koko kaiutinta, jotta ääni olisi hyvä sijainnista riippumatta. Toisissa kaiuttimissa ääni sen sijaan leviää puoliympyrän laajuudella, eli 360 asteeen sijaan 180 astetta.

Sovellukset

Edistyneimmissä bluetooth-kaiutinmalleissa on sovellus valmiina, eikä vain pariliitäntänä bluetoothin kautta. Jos ensisijaisena tavoitteena on hankkia jokin kannettava ja vaivaton laite musiikin kuuntelua varten, voi sovellus tuntua tarpeettomalta. Sovelluksesta voi kuitenkin olla apua, jos haluaa enemmän mahdollisuuksia ja toimintoja, joilla voi esimerkiksi synkronisoida kaiuttimia. Yleisesti ottaen olemme sitä mieltä, että bluetooth ja spotify riittävät useimmille.

Muita toimintoja

Joissakin bluetooth-kaiuttimissa on lisätoimintoja, joita erityisesti arvostamme. Koska bluetooth-kaiuttimet ovat kannettavia, yhdistetään ne usein johonkin toiseen laitteeseen, esimerkiksi matkapuhelimeen. Nykyisten matkapuhelinten akunkesto ei ole erityisen hyvä, ja siksi joissakin bluetooth-kaiuttimissa on sisäänrakennettu varavirtalähde. Silloin tietää pärjäävänsä ainakin niin kauan kuin kaiuttimessa on akkua jäljellä. Toinen arvostamamme toiminto on pariliitäntä useiden kaiuttimien välillä. Jos suuressa huoneessa sattuu olemaan paljon ihmisiä, voi myös vahvempaa bluetooth-kaiutinta joutua joskus vahvistamaan.

Tuotevertailu

TuoteAkkuVedenkestoPainoTehoBluetooth versioMitatPowerbank toimintoSignaalin voimakkuus
JBL Charge 5
4.8
20 hIP67 - Vedenkestävä0,96 kg30 + 10 W5.122,0 x 9,5 x 9,3 cmKylläErinomainen
Champion SBT340
4.4
6 hIPX7 - vedenkestävä0,750 kg2 x 10 W4.221 x 8,4 x 8,4 cmEiHyvä
Pexman PM-10
4.3
10 hIPX6 - Roiskeveden kestävä2,08 kg2 x 10 W4.228,3 x 12,3 x 12,6 cmEiHyvä
Pexman PM-50
4.2
18 hIPX5 - Roiskeveden kestävä2,97 kg40 W5.045 x 18 x 23 cmKylläHyvä
MARSHALL Emberton
4.1
20 hIPX7 - Vedenkestävä0,7 kg2 x 10 W5.06,8 x 16,0 x 7,6 cmEiHyvä

Usein kysytyt kysymykset bluetooth kaiuttimista

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (24 Vastausta)