Parastestiopas

Paras ashwagandha 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 6.3.2023

Ashwagandha (withania somnifera) on arvostettu yrtti, jota hyödynnetään intialaisessa Ayerveda-luonnonlääketieteessä. Sitä on käytetty yli 4000 vuoden ajan mm. stressin ja ahdistuksen lievittämiseen ja kehon immuunipuolustuksen vahvistamiseen. Markkinoilla on nykyisin monia eri ashwagandha-tuotteita. Valitsimme niiden joukosta 5 testivoittajaa, joita suosittelemme, jos harkitset ashwagandhan ostamista hyvinvointisi parantamiseksi.

Paras ashwagandha testiemme perusteella

Ashwagandhalla on monia käyttötarkoituksia, mutta eniten sitä käytetään stressihormoni kortisolin tasojen alentamiseen ja verensokerin tasapainottamiseen. Jos olet raskaana tai imetät, sinun tulee kysyä lääkärin neuvoa ennen kuin käytät ashwagandhaa. Olemme tutkineet seuraavia asioita ja arvostelleet tuotteet niiden perusteella:

 • Tuotetyyppi - Ashwagandha-ravintolisää on saatavissa monessa muodossa, joista yleisimmät ovat juurijauheuute tai koko kasvista tehty uute. Valmistuksessa käytetään kasvin eri osia, ja juuri voi olla joko raakaa tai kuivattua.
 • Annostus- Yksi aswagandhan hyvistä puolista on se, ettei sillä ole lainkaan tunnettuja sivuvaikutuksia, jos annostusohjeita on noudatettu. Suosittelemme, että noudatat tuotepakkauksen annostusohjetta, jotta saat parhaan mahdollisen tehon. Muutoin tuotetta voi käyttää tarvittaessa. Jatkuvalla päivittäisellä käytöllä on havaittu olevan positiivinen vaikutus muistiin ja kognitiivisiin toimintoihin. Siksi aswagandha-kapseleita kannattaa käyttää.
 • Muut asiat - Kiinnitimme huomiota tuotteen muihin ainesosiin, kuten mineraaleihin ja vitamiineihin, ja arvioimme, kuinka ne tukevat aswagandhan toivottuja vaikutuksia. Hinta on myös tärkeä tekijä, kuten myös valmistusprosessi eli se, onko tuote esimerkiksi ekologinen vai ei.

1. KSM66

4.7
Koko
120 kapselia
Ashwaganda / kapseli
300 mg
 • Eniten tutkittu ashwagandha tuote
 • Hyvä hinta-laatusuhde
 • Tuote tulee mukavassa lasipullossa

2. Vitaprana Ashwagandha

4.4
Koko
80 kapselia
Ashwaganda / kapseli
300 mg
 • Hyvä biologinen hyötyosuus.
 • Korkkea withanolidi pitoisuus
 • Pieni pakkaus

3. Luontaistukku Ashwagandha

4.4
Koko
60 kapselia
Ashwaganda / kapseli
500 mg
 • Suomalainen tuote
 • Erittäin korkea ashwagandhan pitoisuus
 • Vain 60 kapselia

4. Solgar Ashwagandha

4.2
Koko
60 kapselia
Ashwaganda / kapseli
300 mg

5. GAAM Health Series Ashwagandha

4.0
Koko
100
Ashwaganda / kapseli
500 mg

Ashwagandhan terveysvaikutukset

Aswagandhaa on käytetty jo tuhansia vuosia. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että sillä on useita positiivisia vaikutuksia ihmisiin. Niistä tunnetuimpia ovat sen kyky lieventää stressiä ja ahdistusta. Olemme tutustuneet moniin tutkimuksiin ja koonneet yhteen kaikki vaikutukset, joita aswagandhalla todistetusti on.

Stressi, ahdistus ja väsymys

Stressi on nyky-yhteiskunnassa yleinen ongelma. Jos se toistuu usein ja kestää pitkään, lisääntyy stressihormoni kortisolin tuotanto elimistössä. Hormoni hajottaa lihaksia, nostaa verensokeria ja kehon insuliinipitoisuutta, jolloin kehon solujen energiantuotanto vähenee. Se aiheuttaa väsymystä ja levottomuutta, mikä puolestaan voi johtaa loppuunpalamiseen ja uupumusoireyhtymään. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aswagandha voi sekä normalisoida kortisolitasoja että alentaa verensokeritasoja. Eräässä tutkimuksessa tutkittiin 64 henkilöä, jotka potivat kroonista stressiä. Tutkimustulosten mukaan heidän ahdistuksensa ja unettomuutensa vähenivät 69 % päivittäisen aswagandhan käytön seurauksena.

Syöpää ehkäisevät ominaisuudet

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että aswagandhalla on syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Aswagandha edistää mm. apotoosin syntyä. Apoptoosi tarkoittaa ohjelmoitunutta solukuolemaa, joka on elimistön paras suojakeino esimerkiksi haitallisia syöpäsoluja vastaan. Aswagandha myös edistää reaktiivisten happilajien muodostumista, minkä uskotaan estävän uusien syöpäsolujen syntymistä. Tutkimustulosten mukaan aswagandhalla on positiivisia vaikutusta monenlaisten syöpien ehkäisemisessä, mm. rinta-, keuhko-, munasarja-, paksusuoli- ja peräsuolisyövän.

Muisti ja keskittymiskyky

Perinteisesti aswagandhaa on käytetty henkisten kykyjen parantamiseen. Nykyaikaisissa tutkimuksissa on osittain vahvistettu, että aswagandha vaikuttaa muistiin ja keskittymiskykyyn. Eräässä tutkimuksessa osoitettiin, että aswagandha-valmistetta käyttäneiden koehenkilöiden kyvyt parantuivat, ja he saivat muisti- ja keskittymistesteissä parempia tuloksia kuin kontrolliryhmä.

Lisääntynyt lihasmassa ja rasvanpoltto

Aswagandhan annostusta koskevassa tutkimuksessa havaittiin huomattavaa lihasvoiman kasvua niillä henkilöillä, joiden päiväannos oli 30-päiväisen kokeen aikana 780 - 1250 mg. Toisessa tutkimuksessa tutkittiin aswagandhaa yhdistettynä voimaharjoitteluun, ja koehenkilöiden lihasmassa ja rasvanpoltto lisääntyivät merkittävästi.

Miesten kohonneet testosteronitasot ja hedelmällisyyden lisääntyminen

Kahdessa erillisessä tutkimuksessa on havaittu aswagandha-ravintolisää saaneiden koehenkilöiden veren antioksidantti- ja testosteronitasojen nousseen. Molemmissa tutkimuksissa myös miesten hedelmällisyys lisääntyi, mm. siksi, että siittiöiden määrä ja liikkuvuus kasvoi.

Usein kysytyt kysymykset kreatiinista aswagandhasta

Miksi minun kannattaisi käyttää aswagandhaa?

Aswagandha on monikäyttöinen yrtti, joka suojaa ja vahvistaa kehoa monin tavoin. Eniten aswagandhaa käytetään siksi, että se vaikuttaa kehon kortisolitasoon, mikä lieventää sekä stressiä että ahdistusta. Se puolestaan voi parantaa unen laatua, ja aswagandha sisältää myös aktiivisia ainesosia, jotka auttavat sinua nukkumaan paremmin.

Onko aswagandhalla sivuvaikutuksia?

Tutkimuksissa aswagandhalla ei ole havaittu olevan sivuvaikutuksia, kun annostus on suositusten mukainen. Aswagandha on siis turvallinen ja hyvinvointia edistävä tuote. Neuvomme noudattamaan annossuosituksia. Jos olet raskaana tai imetät, sinun tulee kysyä lääkärin neuvoa ennen kuin käytät aswagandhaa.

Missä muodossa aswagandha-valmisteet ovat?

Aswagandhaa saa joko kapseli- tai jauhemuodossa. Kapselit ovat selvästi yleisin markkinoilla oleva tuote, ja niiden käyttäminen on erittäin helppoa. Tavallisesti päivittäin otetaan 1-2 kapselia iltaisin tai juuri ennen nukkumaanmenoa. Monet kapselit voi myös avata, joten voit halutessasi sekoittaa sisällön ruokaan. Jauheen annostusohjeissa on hieman enemmän joustoa, sillä kuluttaja saa itse annostella sen. Suositeltu annos on yleensä ½-1 teelusikallista, ja jauheen voi sekoittaa esimerkiksi puuroon tai smoothieen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.8 / 5 (34 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää