TestitAirfryer

Paras airfryer 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 4.4.2023

Airfryerit, eli ilmakeittimet tai kuumailmakeittimet, ovat suhteellisen uusi tuote Suomen markkinoilla. Niiden kysyntä on kasvanut merkittävästi siitä yksinkertaisesta syystä, että ne tarjoavat nopean, edullisen ja terveellisen tavan valmistaa ruokaa. Sen sijaan, että rapeiden perunoiden tai paistetun kanan valmistamiseen käytettäisiin suuria määriä öljyä, airfryer hyödyntää kuumaa ilmaa ja tarvitsee vain noin lusikallisen öljyä. Lopputulos on terveellisempi ja yhtä maukas, vaikka öljyä on litran sijaan kulunut vain yksi lusikallinen. Markkinoilta löytyy lukuisia erilaisia airfryereita, ja sen vuoksi olemmekin tehneet testin, jossa vertailimme markkinoiden eri tuotteita. Vuoden 2023 parhaan airfryerin tittelin voitti Wilfa Airfryer.

Paras airfryer testiemme perusteella

Airfryereissa on useita erilaisia ominaisuuksia, jotka vaihtelevat melko paljon mallien ja merkkien välillä. Näihin ominaisuuksiin kuuluu kaikki mahdollinen hinnasta ja koosta toimintoihin. Jotkut mallit ovat täysin automatisoituja, kun taas toiset vaativat manuaalista työtä ennen kuin voit nauttia paistetun aterian. Alta löytyvästä osto-oppaastamme voit lukea tarkemmin, mitkä tekijät kannattaa ottaa huomioon ennen airfryerin ostamista. Testissämme kaikki nämä seikat ovat olleet tärkeitä, mutta eniten huomiota on kiinnitetty seuraaviin asioihin:

 • Lopputulos - Kaikkein tärkeintä on lopulta se, että lopputuloksena on juuri odottamasi kaltainen maku ja paistetun ruoan tuntu. Mikäli ranskalaiset tai kana eivät tunnu tuotteen käyttämisen jälkeen friteeratuilta, on kuumailmakypsennys ollut turhaa.
 • Koko - Kuinka paljon ruokaa pystyt paistamaan? Friteerattu ruoka on etenkin lasten suosiossa, ja haluat varmasti pystyä valmistamaan ranskalaiset kerralla koko perheelle ilman, että prosessiin tarvitaan viisi eri kierrosta.
 • Hinta - Mitä saat rahoillasi? Maksatko pelkästä merkistä vai toiminnallisuuksista ja laadusta?

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Wilfa Airfryer

4.4
Ohjelmia
8
Kapasiteetti
3.5 l
Max lämpötila
200 °C
Teho
1500 W
 • Rapea lopputulos
 • Paljon vastinetta rahalle
 • Helppo käyttää
 • Helppo puhdistaa

2. Princess Digital AirFryer

4.2
Ohjelmia
10
Kapasiteetti
11 l
Max lämpötila
200 °C
Teho
1 500 W
 • Iso kapasiteetti
 • Monipuolinen
 • Nopeat ohjelmat
 • Monta esiasetettu ohjelmaa
 • Vie paljon tilaa

3. ActiFry Genius Black

4.2
Ohjelmia
9
Kapasiteetti
1,7 l
Max lämpötila
220 °C
Teho
1 400 W
 • Täydellinen lopputulos
 • Korkea maksimi lämpötila
 • Moderni ja helppokäyttöinen
 • Kallis

4. Princess Family Aero Fryer

4.2
Ohjelmia
7
Kapasiteetti
5,2 l
Max lämpötila
200 °C
Teho
1 800 W

5. Princess XXL Digital Aerofryer

4.1
Ohjelmia
8
Kapasiteetti
4,5 l
Max lämpötila
200 °C
Teho
1 500 W

Osto-opas: Airfryerin valinta

Rasvakeittimen puhdistamisen tarve, uuden öljyn ostaminen ja öljyn vaihtamisesta aiheutuva sotku keittiössä riittävät yleensä syyksi sille, että rasvakeitin jää käyttämättä. Uusin kuumailmatekniikka on kuitenkin edesauttanut siinä, että airfryerit toimivat yhtä hyvin kuin perinteiset rasvakeittimet, mutta täysin ilman edellä mainittuja haittapuolia. Lisäksi kuumailmakypsentäminen on terveellisempää, sillä ruoan rasvapitoisuus on jopa 90 % pienempi. Airfryerin tulee kuitenkin täyttää tietyt vaatimukset. Osto-oppaassa käsittelemme tarkemmin niitä ominaisuuksia, jotka on mielestämme tärkeää ottaa huomioon mallia valittaessa.

Kapasiteetti

Yksi airfryerin tärkeimmistä ominaisuuksista on keittotilan kapasiteetti. Jos asut yksin, voit säästää paljon rahaa hankkimalla pienemmän airfryerin. Suosittelemme kuitenkin, että hankit hieman tilavamman mallin, sillä et koskaan tiedä, milloin saat vieraita tai haluatkin valmistaa useamman annoksen kerrallaan. Etenkin jos sinulla on perhe, suosittelemme todella riittävän suuren airfryerin hankkimista, jotta säästyt monilta harmeilta.

Toiminnot

Joissakin malleissa on mukana sekoitustoiminto, jonka avulla esimerkiksi ranskalaisia pyöritetään laitteessa, eivätkä ne jää paikoilleen yhteen asentoon. Tämän ansiosta lämpö jakautuu tasaisemmin ja ruoka paistuu paremmin. Emme kuitenkaan ole huomanneet suurempia ongelmia myöskään niiden laitteiden kanssa, joissa tätä toimintoa ei ole. Kalliimmissa malleissa on myös rasvanpoistotekniikka, joka tekee ruoasta entistä terveellisempää (mikä onkin yleensä ensisijainen syy airfryerin hankkimiseen). Rasvanpoistotekniikkaa hyödyntävät airfryerit käyttävät paistamiseen vain tarvitsemansa öljyn poistaen ylimääräisen. Tällöin ruoasta tulee entistä rapeampaa ja terveellisempää. Pitkällä aikavälillä tämä ominaisuus on kalliimman hintansa arvoinen.

Asetukset

Kalliimmat mallit sisältävät usein valmiina erilaisia asetuksia, joista voit valita haluamallesi ruokalajille sopivimmat. Voit luottaa koneen tekevän tehtävänsä sen sijaan, että asiaa tarvitsisi miettiä itse. Useammilla asetuksilla ruoanlaitto helpottuu, mutta toisaalta koneen käytön oppiminen myös kestää pidempään. Lukuisat asetukset myös nostavat laitteen hintaa. Loppujen lopuksi airfryer on hyvin pitkälti kuin pienikokoinen kiertoilmauuni. Tämä tarkoittaa sitä, että onnistuaksesi kokkaamisessa sinun tulee vain asettaa lämpötila ja aika oikein. Mikäli haluat säädeltävissä olevia ohjelmia, suosittelemme mallia, jossa valmistajan mukaan on paljon erilaisia asetuksia ja ruoanlaittotapoja.

Näyttö

Halvimpia versioita lukuun ottamatta suurin osa airfryereista sisältää näytön, joka esittää lämpötilan, ajan sekä asetukset. Mitä parempi näyttö, sitä helpompi airfryerin käyttö on oppia varsinkin alussa. Joissakin on vain ajastin, ja tällöin sinun tulee olla tietoinen siitä, mitkä asetukset laitteeseen on asetettu. Käyttö helpottuu, jos näyttö on myös kosketusnäyttö. Asetukset ja näyttö kulkevat usein käsi kädessä, ja suosittelemme, että tarkastat ennen ostamista, miten selkeä näyttö on. Tämä kertoo yleensä myös paljon siitä, miten helppoa koneen käyttäminen on.

Sovellukset

Kalliimpien mallien mukana tulee usein sovellus, jonka avulla voit paitsi seurata ruoanvalmistusta, myös etsiä reseptejä ja vinkkejä airfryerin tehokkaampaan käyttämiseen. Airfyerissa voidaan valmistaa yllättävän paljon erilaisia ruokia eri tavoilla, joten uusia ideoita ja reseptejä tarjoava sovellus on erittäin positiivinen lisä laitteeseen, vaikka se ensin saattaakin tuntua tarpeettomalta.

Lisävarusteet

Useimmissa tavallisissa airfryereissa on irrotettava koriosa, jossa ruoka valmistetaan. Joissakin malleissa on myös muita lisävarusteita, kuten vuokia, grillaussettejä ja pyöriviä vartaita jne. Useimpien mallien mukana tulee vähintäänkin käyttöopas sekä kenties reseptikirja. Yleensä airfryereilla ei ole kovin monia lisäosia, mutta tunnetuimpien merkkien kalliimmissa malleissa on yleensä hyödyllisiä lisävarusteita, joita kannattaa harkita konetta hankkiessasi.

Puhdistus

Tiskaaminen ei ole erityisen hauskaa. Lähes kaikki irrotettavilla koreilla varustetut airfryerit on helppo puhdistaa, ja niissä on usein tarttumaton pinnoite, jonka puhdistus käy yhtä helposti kuin muidenkin astioiden. Mikäli ostat airfryerin, jossa ei ole irrotettavaa koria, puhdistamisesta tulee hieman vaikeampaa ja saatat joutua pesemään useita eri osia. Useimmissa airfryereissa on kuitenkin konepesun kestäviä osia. Jos haluat päästä puhdistuksen suhteen helpommalla, sinun kannattaakin huomioida mahdollisuus pestä osat astianpesukoneessa sekä tarttumaton pinnoite.

Usein kysytyt kysymykset airfryerista

Mikä on airfryer?

Airfryer on kuin pieni ja nopea kiertoilmauuni. Se toimii paljon pienemmällä öljymäärällä kuin tavallinen rasvakeitin, jota käytettäessä saatetaan tarvita useita litroja öljyä saman paahdetun pinnan saavuttamiseksi. Airfryerit ovat siis terveellisempiä, ja öljyynkin kuluu vähemmän rahaa.

Tekeeko airfryer ruoasta terveellisempää?

Kyllä! Älä kuitenkaan huijaa itseäsi. Ranskalaiset perunat eivät edelleenkään ole kaikkein terveellisin vaihtoehto ruoanlaittotavasta riippumatta. Airfryerissa valmistamiseen tarvitaan kuitenkin vain vähän öljyä, joten se on tavallista rasvakeitintä terveellisempi vaihtoehto.

Tuleeko airfryer lämmittää ennen käyttöä?

Esilämmitystä suositellaan, mutta jos laitat ruoan heti keittimeen, ei kypsennysaika ole kuitenkaan merkittävästi pitempi. Airfryer on kuin hyvin pieni kiertoilmauuni, ja kaikki testaamamme mallit kuumenevat nopeasti.

Kuinka paljon tilaa airfryerissa on?

Tämä vaihtelee melko paljon eri merkkien ja mallien välillä. Et voi tehdä ruokaa koko kylän jalkapallojoukkueelle, mutta laitteen koosta riippuen valmistaminen on mahdollista 2–8 henkilölle riippuen siitä, miten kova nälkä kenelläkin on. Airfryerilla valmistaminen käy kuitenkin nopeasti, joten suosittelemme ruoan valmistamista erissä. Laitteen tunkeminen liian täyteen saa sen keskelle päätyneen ruoan kypsymään huonommin.

Kuinka pesen airfryerin?

Useimmissa malleissa on sisäkori, jonka voi irrottaa ja pestä joko käsin tai astianpesukoneessa. Lue kuitenkin aina laitteesi ohjekirja varmistaaksesi, että toimit oikein. Älä myöskään laita mitään osaa astianpesukoneeseen ennen kuin varmistat, että se on sallittua. Itse airfryer voidaan yleensä puhdistaa samalla tavalla kuin mikroaaltouuni.

Mikä airfryer on paras?

Oman testimme voitti Princess Family Aero Fryer! Perheesi koosta riippuen saattaa moni muu malli kuitenkin sopia sinulle paremmin. Jos esimerkiksi asut yksin, säästät rahaa hankkimalla pienemmän mallin.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.5 / 5 (21 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää