Parastestiopas

Paras vegaaninen proteiinijauhe 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 6.2.2023

Vegaaniproteiini ja vegaaniset proteiinijauheet ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. Kysyntä on noussut pilviin, koska ihmisten ympäristötietoisuus on onneksi vihdoin alkanut kasvaa. Vegaaninen proteiinijauhe ei sisällä lainkaan eläinperäistä proteiinia, vaan se saadaan kokonaan kasvikunnan tuotteista. Parhaissa vegaanisissa proteiinijauheissa on yhtä paljon proteiinia kuin tavallisissa, ja niissä on oltava kaikkia elintärkeitä aminohappoja. Esimerkiksi soijaproteiinijauheissa ja erilaisissa sekoitteissa, kuten herne- ja kaurajauheissa, on riittävästi laadukasta proteiinia. Olemme testanneet ja vertailleet suosittuja vegaanisia proteiinijauheita ja arvostelleet Star Nutrition Soy Protein Isolate testeissä parhaiten pärjännyttä tuotetta.

Paras vegaaninen proteiinijauhe testiemme perusteella

Vegaanisten proteiinijauheiden kehitys kesti kauan, sillä ne olivat pitkään tylsänmakuisia ja huonosti sekoittuvia. Nykyään tarjonta kuitenkin kasvaa lähes yhtä nopeasti kuin kysyntä, ja markkinoille ilmestyy jatkuvasti uusia ja jännittäviä tuotteita. Meille on tärkeää se, että jauhe maistuu hyvältä ja sekoittuu helposti, sillä silloin sen nauttiminen on huomattavasti helpompaa ja mukavampaa. Siksi testiryhmämme otti arvostelun lähtökohdaksi tuotteiden maun ja helppokäyttöisyyden. Olemme myös tutustuneet muiden tekemien testien tuloksiin, tieteellisiin tutkimuksiin sekä valmistajien ja jälleenmyyjien antamaan informaatioon. Ekologinen ja vastuullinen tuotanto, ravintoarvot, luonnolliset ainesosat ja edullinen hinta olivat vertailtavien asioiden joukossa, ja ne otettiin myös huomioon arvosanoissa.

1. Star Nutrition Soy Protein Isolate

4.7
Koko
1 kg
Proteiinia
79 %
Makuja
4

2. Star Nutrition Vegan Protein Blend

4.3
Koko
1 kg
Proteiinia
74%
Makuja
3

3. GAAM Life Series Vegan Protein

4.1
Koko
0.9 kg
Proteiinia
70 %
Makuja
4

4. GAAM Pea Protein

4.1
Koko
1 kg
Proteiinia
65 %
Makuja
1

5. Aware vegaani proteiini

4.0
Koko
0.9 kg
Proteiinia
74 %
Makuja
2

Osto-opas: Vegaanisen proteiinijauheen valinta

Proteiinijauheilla on suuri merkitys lihasmassan kasvattamisen ja säilyttämisen sekä lihasten palautumisen kannalta. Proteiinijauhe on nestemäistä ateriaa muistuttava ravintolisä. On olemassa monenlaisia vegaanisia proteiinijauheita, ja monta hyvää syytä käyttää niitä. Olemme koonneet alle hyödyllistä yleistietoa vegaanisista ja tavallisista proteiinijauheista. Selvitimme, millaisia proteiinijauheita on olemassa ja mihin tarkoituksiin niitä käytetään, sekä miksi niitä hyödynnetään lihaskuntoharjoittelun tulosten maksimoinnissa.

Proteiinijauhe ei automaattisesti tee kenestäkään vahvempaa, vaan siitä on hyötyä vain treenaamiseen yhdistettynä. Proteiinijauhe kuitenkin stimuloi proteiiniaineenvaihduntaa. Voimaharjoittelu kasvattaa kehosi proteiinintarvetta, ja proteiinia onkin oltava riittävästi saatavilla, jotta uuden lihasmassan muodostuminen ja lihasten palautuminen on mahdollista. Prosessia, jossa uutta lihasmassaa syntyy, kutsutaan proteiinisynteesiksi. Proteiinin nauttiminen ennen tai jälkeen treenejä mahdollistaa proteiinisynteesin, ja sen ansiosta voimaharjoittelu tuottaa enemmän tulosta. Proteiinijauheen avulla tämä prosessi toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Jauheen käyttäminen on nopea ja tehokas tapa saada elimistöön riittävästi proteiinia.

Proteiinityypit

Vegaaninen proteiinijauhe valmistetaan proteiini-isolaateista, jota saadaan useista kasvikunnan tuotteista. Sopivia proteiininlähteitä ovat esimerkiksi soija, kaura, herneet, riisi, hamppu ja muut proteiinipitoiset kasvit. Proteiinisynteesin stimuloiminen edellyttää, että proteiinilähde sisältää etenkin kolmea aminohappoa: leusiinia, isoleusiinia ja valiinia. Kasviperäisissä proteiineissa näiden pitoisuudet vaihtelevat, ja ainoastaan soijassa on runsaasti kaikkia kolmea. Siksi moniin vegaanisiin proteiinijauheisiin sekoitetaan useita proteiininlähteitä. Näin varmistetaan, että proteiinisynteesi toimii optimaalisesti.

Ruokavalio

Koska proteiinilähteet ovat peräisin kasvikunnan tuotteista, ovat ne täysin laktoosittomia. Ne sopivat siis mainiosti myös maitoallergisille ja niille, joilla on herkkä vatsa. Valmistusprosessissa ei käytetä mitään eläinperäistä, joten tuotteet ovat täysin vegaanisia. Vegaaniruokavaliota noudattavien saattaa olla vaikea saada riittävästi proteiinia, etenkin jos he haluavat kasvattaa lihaksiaan. Vegaaninen proteiinijauhe voi olla hyvä lisä kasvissyöjien ravintoon, sillä se lisää ruokavalion proteiinipitoisuutta, mikä parantaa treenituloksia ja yleistä hyvinvointia. Proteiinijauhe on periaatteessa kuin vähäkalorinen ateria, jota voi käyttää esimerkiksi kaloripitoisemman välipalan korvikkeena.

Kätevää ja hintansa arvoista

Proteiinijauhejuoma sisältää kehon proteiinisynteesin kannalta juuri oikean määrän proteiinia, eli saman verran kuin esimerkiksi 20 banaanissa on. On luonnollisesti paljon helpompaa ja halvempaa ottaa salille mukaan proteiinijuoma kuin vastaava määrä proteiinia muiden elintarvikkeiden muodossa. Proteiinijauhe myös imeytyy nopeasti, joten elimistö saa proteiinin tehokkaasti käyttöönsä heti treenin jälkeen, jolloin siitä on eniten hyötyä. Proteiinijauheen huono puoli on kuitenkin se, että siitä saatu proteiini tulee aina paljon kalliimmaksi kuin erilaisten elintarvikkeiden ostaminen.

Ympäristönsuojelu ja eettiset syyt

Karjatalous on yksi merkittävimmistä ihmisen aiheuttamaan ilmaston lämpenemiseen vaikuttavista tekijöistä. Liha- ja maitotuotteet aiheuttavat suuren osan kasvihuonekaasuista. Vegaaniset vaihtoehdot ovat niihin verrattuna vastuullinen valinta. Eläintensuojelun näkökulmasta vegaaniset tuotteet ovat eettisempiä, sillä niiden valmistukseen ei liity minkäänlaista eläinten kaltoinkohtelua. On siis monta hyvää syytä vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttämistä ruokavaliossaan.

Usein kysytyt kysymykset vegaanisesta proteiinijauheesta

Saanko tarpeeksi proteiinia vegaanisesta ruokavaliostani?

Monet vegaaniset ruoka-aineet, kuten pähkinät, soija, herneet, pavut, kikherneet ja linssit, sisältävät runsaasti proteiinia. Vegaanisen ruokavalion proteiinipitoisuudesta huolehtiminen ei siis ole läheskään niin vaikeata kuin monet väittävät. Voimaharjoittelun yhteydessä kannattaa kuitenkin valita oikeanlainen proteiini, sillä tietyt aminohapot ovat elintärkeitä. Jos olet huolissasi vegaaniruokavaliosi proteiinipitoisuuden riittävyydestä, on proteiinijauhe erinomainen tapa täydentää sitä.

Ovatko kaikki vegaaniset proteiinijauheet yhtä tehokkaita?

Lyhyesti sanottuna kyllä. Kasvipohjaisten proteiinien aminohappoprofiili on erilainen kuin tavallisten proteiinin lähteiden, ja lihasten kasvattamisen kannalta tietyt aminohapot ovat muita tärkeämpiä. Soijaproteiinissa on paljon kaikkein tarpeellisimpia aminohappoja, mutta muissa kasviproteiineissa niiden määrä vaihtelee. Siksi vegaanisiin proteiinijauheisiin sekoitetaan usein erilaisia kasviproteiineja, jotta niihin saadaan elimistön tarvitsema määrä välttämättömiä aminohappoja.

Voiko proteiinijauheesta olla jotain haittaa?

Ei ole mitään viitteitä siitä, että tavallisen tai vegaanisen proteiinijauheen käyttäminen itsessään olisi millään tavalla haitallista. Tietenkin tuotteisiin liittyy riskejä, jos olet allerginen niiden ainesosille. Lue tuotemerkinnät huolellisesti, jotta vältyt allergisilta reaktioilta.

Kuinka paljon proteiinijauhetta kannattaa käyttää?

Lihasten kasvattamisen arvioidaan vaativan noin 1,5 -2 g proteiinia painokiloa kohti. On tärkeää muistaa, että saat paljon proteiinia myös tavallisesta ravinnosta. Jos syöt erityisen proteiinipitoista ruokaa, et oikeastaan tarvitse lisäproteiinia. Proteiinijauhetta tarvitaan pääasiassa treenaamisen yhteydessä, kun halutaan saada proteiini nopeasti lihasten käyttöön. Se edistää lihasten kasvua ja palautumista.

Milloin proteiinijauhetta kannattaa käyttää?

Voimaharjoittelun yhteydessä, joko juuri ennen treeniä tai sen jälkeen. Lihakset tarvitsevat proteiinia voidakseen kasvaa ja palautua, ja mitä nopeammin ne saavat tarvitsemansa, sen parempi. Siksi suositellaan, että proteiinijauhe nautitaan juuri ennen treenejä tai korkeintaan 20-30 minuuttia niiden jälkeen. Näin jauhe tehoaa parhaiten ja proteiinisynteesi onnistuu. Proteiinijauhe on hyvä proteiinin lähde, sillä se ei sisällä muita energianlähteitä, kuten hiilihydraatteja ja rasvaa. Se on siis hyvä vaihtoehto vähäkalorista ruokavaliota noudattaville ja kaikille niille, jotka eivät muuten saisi riittävästi proteiinia ravinnostaan.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.8 / 5 (10 Vastausta)

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Käyttämällä verkkosivustoamme hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää