Parastestiopas
Paras proteiinijauhe 2024: Testi ja vertailu
TestitProteiinijauhe

Paras proteiinijauhe 2024: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 2.10.2023

Proteiinijauhe on yksi tärkeimmistä ravintolisistä sinulle, joka haluat parantaa lihaskuntoasi. Lisäravinteiden avulla on paljon helpompi saavuttaa tarvittavat tasot, jotta kehosi saa riittävästi proteiinia lihasten rakentamiseen. Suositeltava määrä on noin 50-70 grammaa proteiinia päivässä. Tarvitset kuitenkin lähes kaksinkertaisen määrän, jos haluat kasvattaa lihasmassaasi tehokkaasti ja varmistaa, ettei treenaamisesi mene hukkaan. Olemme siis testanneet suosituimpia proteiinijauheita selvittääksemme, mitkä niistä toimivat parhaiten ja ovat samalla myös edullisia.

Paras proteiinijauhe testiemme perusteella

Proteiinijauheet voivat vaihdella suuresti maun, rakenteen, proteiinipitoisuuden ja -lähteen suhteen. Jos haluat tehdä treenaamisestasi optimaalisen tehokasta, aiheesta on tarjolla paljon tietoa, johon voit perehtyä. Tavalliselle kuntoilijalle kuitenkin riittää hyvin se, että proteiinijauhe maistuu hyvältä ja tuo ruokavalioon lisäproteiinia. Testivoittajamme on hyvänhintainen Core Whey Protein, jossa on korkea proteiinipitoisuus ja useita hyviä makuja. Olemme testanneet proteiinijauheita useiden viikkojen ajan ja arvioineet tuotteet seuraavien asioiden osalta:

  • Maku - Makumieltymys on tietenkin hyvin henkilökohtainen asia, mutta useimmat arvostavat sitä, ettei maku ole liian keinotekoinen tai imelä. Tuote ei myöskään saa olla mauton tai maistua liian laimealta.
  • Sekoitus - Proteiinijauheet ovat nykyään erittäin helposti sekoitettavia. Sekoituspullon avulla lähes kaikki jauheet sekoittuvat hyvin. Osa tuotteista kuitenkin paakkuuntuu liikaa, kun taas toiset liukenevat ilman sekoittamistakin. Helposti sekoittuva proteiinijauhe on saa aina ison plussan.
  • Hellä vatsalle - Jotkut proteiinijauheet saattavat ärsyttää vatsaa. On sietämätöntä voida huonosti jokaisen proteiinijuoman jälkeen.

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Star Nutrition Whey-80

4.7

Paino

1 kg

Proteiinia

75 %

Proteiinityyppi

Hera

Makuja

20+

kcal / 100 g

396 kcal
  • Monta makua
  • Sekoittuu hyvin
  • Erinomainen hinta-laatusuhde
  • Ei huonoja puolia

2. Star Nutrition Whey-100

4.5

Paino

1 kg

Proteiinia

84 %

Proteiinityyppi

Hera

Makuja

10+

kcal / 100 g

357 kcal
  • Hyvin korkea proteiinipitoisuus
  • Vain 357 kcal / 100 g
  • Sekoittuu hyvin
  • Premium tuote
  • Hellä vatsalle
  • Aika kallis

3. GAAM 100% Whey Premium

4.4

Paino

1 kg

Proteiinia

74 %

Proteiinityyppi

Hera

Makuja

25+

kcal / 100 g

400 kcal
  • Erittäin monta makua
  • Sekoittuu hyvin
  • Hyvä hinta-laatusuhde
  • Jotku maut aika makeita

4. Naturecan Heraproteiini

4.2

Paino

500 g

Proteiinia

76 %

Proteiinityyppi

Hera

Makuja

2

kcal / 100 g

393
  • Hyvä maku
  • Valmistettu maidosta joka on peräisin lehmiltä jotka jotka viettävät päivänsä avolaitumilla
  • Korkea kilohinta
  • Hieman korkea kaloripitoisuus

5. GAAM Life Series Vegan Protein

4.2

Paino

0.9 kg

Proteiinia

70 %

Proteiinityyppi

Kasvipohjainen

Makuja

4

kcal / 100 g

390 kcal
  • Vegaaninen
  • Laktoositon
  • Huonompi hinta-laatusuhde
  • Alhainen proteiinipitoisuus

6. Star Nutrition Supreme Casein

4.1

Paino

0.75 kg

Proteiinia

80 %

Proteiinityyppi

Kaseiini

Makuja

10+

kcal / 100 g

350 kcal
  • Korkea proteiinipitoisuus
  • Hyviä makuja
  • Pieni pussi
  • Sekoittuvuus

Osto-opas: Proteiinijauheen valinta

Proteiinijauhetta valitessasi sinun kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: proteiinityyppi, hinta ja käyttäjien kokemukset. Kaikki isot tuotemerkit ovat nykyään hyvin samankaltaisia, ne kaikki sisältävät noin 80 % proteiinia, maksavat suunnilleen saman verran ja niillä on täydellinen aminohappoprofiili. Jos et treenaa ammattimaisesti, voit periaatteessa ostaa mitä tahansa proteiinijauhetta, etkä tule huomaamaan mitään eroa treenituloksissasi. Jos ostat tuotteesi suurten urheilukauppojen valikoimista, on oikeastaan vain hinnalla ja maulla merkitystä. Voimme kuitenkin pohtia hieman syvällisemmin eri tekijöitä, joiden avulla teet mahdollisimman hyvän valinnan.

Maku ja rakenne

Uusia makuja tulee nykyään jatkuvasti markkinoille, ja valittavanasi on varmasti satoja erilaisia makuja. Kaikkea makeista maitopirtelöistä täysin luonnollisiin jauheisiin. Suklaa ja vanilja sopivat hyvin useimmille uusille proteiinijauheiden käyttäjille.

Lue käyttäjien kokemuksia ja arvosteluita saadaksesi tietää, ovatko jotkin tuotemerkit makeampia vai neutraaleja ja maistuvatko ne keinotekoisilta vai luonnollisilta. Merkkien välillä voi olla suuria eroja, vaikka maun nimi olisikin sama. Proteiinijauheiden rakenne on nykyään erittäin hyvä verrattuna kymmenen vuoden takaisiin paakkuntuviin ja huonosti liukeneviin jauheisiin. Nyt lähes kaikki jauheet liukenevat heti, kun lisäät nesteen
ja ravistat sekoituspulloa pari kertaa.

Aminohappoprofiili

Ravintolisien maailmassa törmää toisinaan käsitteeseen aminohappoprofiili. Sillä tarkoitetaan tietyn tuotteen aminohappopitoisuutta. Se ilmoitetaan yleensä sataa grammaa kohti, esimerkiksi L-leusiini 11.4 g / 100 g proteiinia. Aminohapot jaetaan ravintolisistä puhuttaessa välttämättömiin (EAA), haaraketjuisiin (BCAA) ja muihin. Välttämättömät ravintoaineet koostuvat yhdeksästä aminohaposta, jotka on saatava ravinnosta, koska elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse.

Haaraketjuiset aminohapot ovat saaneet paljon huomiota treenaamisessa ja lihasten kasvattamisessa, koska ne parantavat lihasten palautumista ja nopeuttavat
lihasmassan kasvattamista. Haaraketjuisia aminohappoja kutsutaan leusiiniksi,
isoleusiiniksi ja valiiniksi, ja niistä käytetään usein nimityksiä L-leusiini, L-isoleusiini ja L-valiini. Nämä aminohapot ovat
vapaassa muodossa ja imeytyvät kehoon helposti.

Proteiinin muoto

On olemassa kolme erilaista proteiinimuotoa: konsentraatti, isolaatti ja hydrolysaatti. Ne eroavat toisistaan siinä, miten proteiini on tuotettu alkuperäisestä elintarvikkeesta. Proteiinipitoisuus viittaa kuitenkin aina tuotteen puhtaaseen proteiiniin, joten 80-prosenttinen proteiini on 80-prosenttista proteiinia riippumatta siitä, onko kyseessä isolaatti, tiiviste vai hydrolysaatti.

  • Konsentraatti on tiivistettyä proteiinia, jota ei ole erotettu alkuperäisestä elintarvikkeesta. Se sisältää siis osia siitä elintarvikkeesta, josta proteiini on lähtöisin. Se tarkoittaa sitä, ettei konsentraatti ole puhdasta proteiinia, vaan kyseessä on heraproteiini, joka saattaa sisältää esimerkiksi laktoosia. Konsentraatit ovat yleisiä ja edullisia.
  • Isolaatti on eristetty proteiini. Proteiini on tässä tapauksessa eristetty alkuperäisestä elintarvikkeesta, ja se on puhtaimmassa mahdollisessa muodossa. Esimerkiksi heraisolaatti sisältää vain minimaalisen määrän jäänteitä maidosta, joten se sopii usein erittäin hyvin myös laktoosi-intoleranteille. Myös isolaatit ovat yleisiä, mutta hieman kalliimpia. Monien tutkimusten mukaan ne imeytyvät paremmin kuin konsentraatit.
  • Hydrolysaatti on ns. esipilkottu isolaatti. Se tarkoittaa sitä, että proteiini on osittain jo etukäteen hajotettu osiin. Näin keho pystyy käsittelemään proteiinia vielä nopeammin ja muuttamaan sen lihaksiksi. Hydrolysaatti sopii sinulle, jos suhtaudut treenaamiseen erittäin vakavasti. Hydrolysaattituotteet ovat muita kalliimpia ja melko harvinaisia. 

Proteiinityyppi

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä otamme käsittelyyn proteiinityypit. Proteiinijauheita on monenlaisia ja -makuisia, mutta luonnollisesti myös proteiininlähde vaihtelee. Yleisimpiä ovat hera, kaseiini, kananmunat ja naudanliha sekä viime aikoina erilaiset vegaaniset vaihtoehdot.

Hera – Hera on maidontuotannon sivutuote, ja sen osuus maidossa olevasta proteiinista on noin 20 %. Se on proteiinijauheiden yleisin proteiininlähde. Se on edullista ja imeytyy helposti elimistöön. Jos olet laktoosi-intolerantti, sinun on valittava heraisolaatti. Hera sisältää eniten aminohappoja, ja se imeytyy nopeasti elimistöön. Useimmille paras valinta!

Kaseiini - Kaseiini on jäljelle jäävät 80 % maidon proteiinista. Kaseiini on juustotuotannon sivutuote. Suurin ero sen ja heran välillä on imeytymisnopeus. Kaseiini viipyy vatsalaukussa pidempään antaen keholle alhaisen mutta pitkäkestoisen proteiinipitoisuuden. Siksi kaseiinia otetaankin usein ennen nukkumaanmenoa, jotta keho saisi hyvät mahdollisuudet palautua yön aikana. Kaseiini sopii parhaiten niille, jotka haluavat panostaa treenaamiseen tavallista enemmän.

Kananmunat – Kananmunista on tullut suosittu proteiininlähde laktoosi-intoleranteille, joille heraisolaatit eivät sovi. Munaproteiini voi olla koko kananmunasta tehtyä tai valkuaisproteiinia. Se sopii erinomaisesti ruoanlaittoon ja leivontaan, kun haluat nostaa ruokien proteiinipitoisuutta.

Liha – Lihaproteiini tuli markkinoille muutama vuosi sitten. Sen perustana on naudanliha, joten sen aminohappoprofiili on täydellinen. Se sisältää runsaasti haaraketjuisia aminohappoja sekä kreatiinia. Tällainen proteiinijauhe on kallista, mutta se ei sisällä lainkaan laktoosia ja se imeytyy helposti elimistöön.

Vegaaniset vaihtoehdot – Vegaaniset vaihtoehdot kasvattavat suosiotaan. Ne ovat sekä ympäristöystävällisiä että laktoosittomia. Ne koostuvat usein herneestä, kaurasta, hampusta tai soijasta. Tuote voidaan valmistaa yhdestä tai useammasta proteiininlähteestä. Maut olivat pitkään melko tylsiä, mutta ne paranevat koko ajan, ja nykyään on tarjolla monia hyviä vaihtoehtoja. 

Proteiinijauheiden hyvät puolet

Proteiinijauhe kuuluu useimpien kuntosalilla käyvien harjoittelurutiineihin, ja sillä on tärkeä rooli palautumisessa. Proteiini on ehdottoman tärkeää lihasmassan säilyttämisen ja kasvattamisen kannalta. Proteiinijauhe on ravintolisä, jonka voi ajatella olevan proteiinipitoinen ateria nestemäisessä muodossa. Proteiinijauhe on erittäin turvallinen ravintolisä, jota on tutkittu paljon. Se sopii kaikentasoisille kuntoilijoille. Muista kuitenkin, että paras perusta terveydelle on ravintosisällöltään oikeaoppinen ruokavalio.

Näin keho hyötyy proteiinijauheesta

Proteiinijauhe ei yksin tee lihaksistasi suurempia tai vahvempia, vaan siihen tarvitaan treenaamista. Sen sijaan proteiinijauhe stimuloi elimistön proteiiniaineenvaihduntaa. Kun teet voimaharjoituksia, kehosi proteiiniaineenvaihdunta tehostuu. Uuden lihasmassan syntymiseen ja lihasten palautumiseen tarvitaan proteiinia. Prosessia, jossa keho muodostaa uutta lihasmassaa, kutsutaan proteiinisynteesiksi. Proteiinilisän nauttiminen treenien päätteeksi mahdollistaa tämän prosessin, ja harjoittelu tuottaa siten parhaat tulokset. Proteiinijauhe on hyvä tapa saada ylimääräistä proteiinia ja aminohappoja.

Edullista ja kätevää

Proteiinijauhe imeytyy nopeasti elimistöön, ja saat helposti nautittua sen proteiinimäärän, jonka treenin jälkeen tarvitset. Kehon arvioidaan tarvitsevan proteiinisynteesin maksimoimiseksi noin 20 grammaa korkealaatuista proteiinia. Proteiinijauhejuoman nauttiminen on sekä helpompaa että halvempaa kuin se, että kuljettaisit salille suuren lihakimpaleen tai vaihtoehtoisesti 10 banaania. Proteiinijauhetta ja nestettä sisältävä sekoituspullo on paljon helpompi ottaa mukaan kuin tavallinen ruoka-annos ja sen on myös helpompi kuluttaa. Proteiinijauhe on suorastaan halpaa ottaen huomioon sen, kuinka paljon proteiinia 100 grammassa on.

Painonpudotus

Proteiinijauhe on kuin ateria, josta on suodatettu pois suurin osa rasvoista, hiilihydraateista ja sokereista. Siksi sitä voi käyttää terveellisenä välipalana ja osana vähäkalorista ruokavaliota. Proteiini hidastaa elimistön ruoansulatusprosessia lisäten siten kylläisyyden tunnetta. Se saa sinut tuntemaan olosi kylläiseksi pidemmän aikaa. Siksi proteiinijauhe on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat samanaikaisesti lisätä proteiininsaantiasi ja vähentää kaloreita. Se onkin olennainen asia, jos haluat pudottaa painoasi.

Annostus

Koska noin 20 grammaa proteiinia riittää maksimoimaan elimistön proteiinisynteesin, noudattaa annostus yleensä samaa linjaa. 3dl nestettä ja 0.75-1dl proteiinijauhetta. Jos nostat annostusta, kehosi kyllä ottaa ylimääräisen proteiinin vastaan, mutta se ei auta lihasten kasvattamisessa. Silloin kyse on vain lisäenergiasta ja ravinnosta keholle. Siksi proteiinijauheen annoksen ei tarvitse ylittää 0.75-1 dl, jos käytön tarkoituksena on maksimoida lihasharjoittelun tulokset. Sen sijaan voit ottaa lisäproteiinia muutamia tunteja myöhemmin, kun kehosi on ehtinyt hyödyntää ensimmäisen annoksen. Kaksi tai neljä annosta päivässä on hyvä nyrkkisääntö, jos haluat maksimoida treenituloksesi. Voit myös laskea, että saat 2 grammaa proteiinia jokaista painokiloasi kohden.

Tuotevertailu

TuotePainoProteiiniaProteiinityyppiMakujakcal / 100 g
Star Nutrition Whey-80
4.7
1 kg75 %Hera20+396 kcal
Star Nutrition Whey-100
4.5
1 kg84 %Hera10+357 kcal
GAAM 100% Whey Premium
4.4
1 kg74 %Hera25+400 kcal
Naturecan Heraproteiini
4.2
500 g76 %Hera2393
GAAM Life Series Vegan Protein
4.2
0.9 kg70 %Kasvipohjainen4390 kcal
Star Nutrition Supreme Casein
4.1
0.75 kg80 %Kaseiini10+350 kcal

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.4 / 5 (29 Vastausta)