Parastestiopas
Paras juoksumatto 2023: Testi ja vertailu
TestitJuoksumatto

Paras juoksumatto 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty: 26.12.2023

Kuten useimmat ihmiset tietävät, juoksemisella, juoksitpa sitten pidempiä tai lyhyempiä kierroksia, on monia terveyshyötyjä. Lisäksi se on ihanteellinen lämmittely muille aktiviteeteille. Aina et kuitenkaan halua tai pysty liikkumaan ulkona. Hankkimalla parhaan juoksumaton, sinun ei tarvitse luopua treenistäsi, vaan voit tehdä sen sisätiloissa. Lisäksi voit saada treeniin enemmän vaihtelua kuin kuntopolulla. Syitä miksi hankkia juoksumatto on monia, ja jotta valintasi olisi helpompaa, olemme testanneet ja valinneet viisi juoksumattoa, jotka ovat laadukkaita ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä. Näistä paras juoksumatto on Titan Life Athlete T73.

Paras juoksumatto testiemme perusteella

Parhaan juoksumaton tulisi täyttää testissämme asetetut korkeat kriteerit. Testissä otetaan huomioon useita eri tekijöitä, joita punnitaan yhdessä kokonaispistemäärän saamiseksi. Paras juoksumatto saa korkeimmat pisteet, ja se on malli, joka on helppokäyttöinen, tarjoaa mukavan ja monipuolisen harjoittelun ja on hyvän hintainen. Juoksumaton tulisi täyttää myös kriteerit, kuten korkean vakauden säilyttäminen, riittävä juoksupinta, helppokäyttöinen näyttö ja tehokas ja tasaista vauhtia kiihdyttävä moottori. Tiivistämme testikriteerimme viiteen kohtaan alla:

  • Käyttäjäystävällisyys - Tähän kohtaan sisältyy vaatimus hyvästä ja selkeästä näytöstä sekä helposti saatavilla olevista pikapainikkeista. Toisin sanoen koneen on oltava helppokäyttöinen.
  • Suunnittelu - Rakenteen ja suunnittelun on helpotettava juoksemista ja estää mahdolliset kolhut ja vinon tai vääränlaisen kuormituksen. Kahvat ja näyttö eivät saa olla tiellä harjoituksen aikana.
  • Suorituskyky - Korkea suorituskyky tarkoittaa, että juoksumatto on pitkäikäinen ja laadukas, siinä on hyvät ominaisuudet sekä moottori, joka kestää suurempaa kuormitusta.
  • Toiminnallisuus - Harjoitusohjelmien ja itse koneen suunnittelun on oltava asianmukaisia. Emme esimerkiksi halua tarpeettomia ominaisuuksia, jotka vain lisäävät hintaa.
  • Melutaso - desibelien määrä vaihtelee mallin ja nopeuden mukaan. Melutaso ei kuitenkaan saisi koskaan olla liian korkea, joten teemme karkean arvion lajitteluluettelossamme. Keskiarvo vastaa noin 70 desibelin tasoa

Toplistan tuotteet ja testivoittaja

1. Titan Life Athlete T73

4.6

Maksiminopeus

22 km/h

Ohjelmat

24

Kaltevuustaso

0-20 %

Mitat

194 x 88 x 144 cm

Juoksupinta

140 x 51 cm

Paino

79 kg

Käyttäjän maksimipaino

130 kg

Äänitaso

Miellyttävä

2. Titan Life Treadmill T60 TFT

4.2

Maksiminopeus

18 km/h

Ohjelmat

36

Kaltevuustaso

-

Mitat

174,4 x 78,8 x 135,9 cm

Juoksupinta

140 x 46 cm

Paino

70 kg

Käyttäjän maksimipaino

120 kg

Äänitaso

Miellyttävä

3. Master Fitness T25

4.2

Maksiminopeus

20 km/h

Ohjelmat

36

Kaltevuustaso

0-15%

Mitat

120 x 87 x 148 cm

Juoksupinta

140 x 51 cm

Paino

88 kg

Käyttäjän maksimipaino

130 kg

Äänitaso

Ok

4. Gymstick WalkingPad Treadmill

4.0

Maksiminopeus

6 km/h

Ohjelmat

-

Kaltevuustaso

-

Mitat

143 x 54,7 x 12,9 cm

Juoksupinta

120 x 41,5 cm

Paino

28 kg

Käyttäjän maksimipaino

110 kg

Äänitaso

Miellyttävä

5. Titan LIFE-juoksumatto

3.9

Maksiminopeus

22 km/h

Ohjelmat

25

Kaltevuustaso

0-22 %

Mitat

192 x 86 x 140 cm

Juoksupinta

145 x 50 cm

Paino

93 kg

Käyttäjän maksimipaino

150 kg

Äänitaso

Miellyttävä

Osto-opas: Juoksumaton valinta

Juoksumattoa valittaessa on tärkeää ottaa huomioon useita eri tekijöitä. Et välttämättä tarvitse kalleinta mallia, vaan juoksumaton on oltava tarpeidesi mukainen. Jotta ostoprosessi olisi helpompi, olemme koonneet osto-oppaan. Tämä on myös eri juoksumattojen testien pohjana.

Koko & paino

Juoksumatot ovat yleensä suuria ja joskus kömpelöitä, joten koneiden koko ja paino on otettava huomioon, kun valitset sinulle sopivaa mallia. Esimerkiksi liian raskasta juoksumattoa on vaikea käyttää. Kotikäyttöön suosittelemme juoksumattoa, jota on suhteellisen helppo siirtää ilman, että se on epävakaa.

Juoksumattojen paino on usein noin 130-180 kg. On kuitenkin olemassa kevyempiä malleja, jotka painavat noin 90 kg. Tärkeintä on, että rungon rakenne on erittäin vakaa. Tämän lisäämiseksi voi olla hyvä idea ostaa matto, jonka päälle juoksumaton voi asettaa. Tämä suojaa lattiaa ja auttaa juoksumattoa seisomaan tukevammin. Juoksumattojen koko vaihtelee paljon. Useat mallit ovat vajaan kahden metrin pituisia ja noin 70-90 cm leveitä. Juoksumaton pituus on noin 180 cm mallista riippuen. Leveys riippuu juoksupinnasta, mutta sen pitäisi olla noin 85 cm.

Maksiminopeus, runko ja juoksupinta

Useat juoksumatot ovat nopeudeltaan välillä 0-22 km/h. Tavallisessa juoksumatolla suoritettavassa juoksussa tarvitaan harvoin yli 20 km/h nopeutta. Jotkin mallit kuitenkin kulkevat jopa 25 km/h nopeudella. Liian suuri enimmäisnopeus voi myös olla riski. On tärkeää, että hallitset juoksumaton käyttöä ja omaa juoksuasi koko ajan. Tämän lisäämiseksi hihnalla on oltava hyvä pohja. Sen pitäisi antaa tukeva ote ja mieluiten myös hieman pehmustetta. Jos juoksupinta on liian jäykkä, se rasittaa niveliäsi erityisesti pidemmillä juoksuilla.

Juoksupinnan eli hihnan pinnan on oltava riittävän suuri, jotta et vahingossa osu runkoon tai kahvoihin. Samoin sinun ei pitäisi joutua ottamaan liian lyhyitä askelia juostessa, jos hihna on liian pieni. Juoksemisen pitäisi olla mahdollisimman luonnollista. Hihnan kaltevuus voi olla jopa 15 %.

Moottorin teho

Moottorin teho on yksi tärkeimmistä tekijöistä hyvässä juoksumatossa. Monien juoksumattojen moottoriteho on yleensä noin 2 tai 3 hv. Suosittelemme vähintään 2 hv tehoista moottoria, jotta saat tarvitsemasi tehon ja kapasiteetin. Juoksumatot, joissa käyttäjän sallittu paino on suurempi, ovat yleensä teholtaan noin 2,5 hv tai enemmän. Käyttäjän paino on suhteessa koneen painoon. Raskaammissa ja kestävämmissä koneissa on usein tehokas moottori, ja ne kestävät suuremman käyttäjän painon. Juoksumattoa on kuitenkin voitava käyttää noin 140 kg:n painolle. Jos tämä on liian alhainen, se tarkoittaa myös sitä, että moottori ei ole riittävän tehokas. Tämä voi vaikuttaa yleiseen juoksukokemukseesi, vaikka et painaisikaan niin paljon.

Eri juoksumattotyypit

Juoksumattoja on yleensä kahta erilaista tyyppiä. Juoksumatto on joko paikallaan seisova tai kokoontaitettava laite. Kokoontaitettavien juoksumattojen runko voidaan taittaa sisään ja ulos, jolloin se vie vähemmän tilaa ja sitä on helpompi siirtää. Tämän helpottamiseksi useissa malleissa on kuljetuspyörät. Niiden on tietenkin oltava vankkoja ja laadukkaita, jotta ne eivät kulu tarpeettomasti. Jopa paikallaan seisovissa ja raskaammissa juoksumatoissa on usein kuljetuspyörät.

Toiminnot

Nykypäivän juoksumatoissa on usein useita ominaisuuksia, jotka auttavat parantamaan juoksukokemusta. Juoksumatossa olisi hyvä olla USB-liitännät, sykevyöt, tuulettimet, hätäpysäytykset ja erilaiset pikapainikkeet. USB-liitännät mahdollistavat oman musiikin kuuntelun tai videoiden katselun harjoituksen aikana. Jos juoksumatossa on sisäänrakennetut kaiuttimet, se on plussaa. Pikapainikkeet voivat olla nopeutta, kaltevuutta, intervallia, aikaa ja harjoitusohjelmaa varten. Niiden sijoittelun on oltava loogista ja helppoa, jotta löydät ne nopeasti ja totut niihin.

Näytön, jonka kautta laitetta ohjataan, on oltava taustavalaistu ja noin 8 tuuman kokoinen. Liian pieni näyttö voi olla epäselvä ja vaikeasti käsiteltävä. Kun käytät juoksumattoa, säätöjä on voitava tehdä helposti ilman koneen pysäyttämistä. Näytön tulisi näyttää muun muassa juoksuvauhdin, kulutetut kalorit ja sykkeen.

Harjoitusohjelma

Kuten toimintojen kohdalla, myös harjoitustarjonnassa on usein useita koulutusohjelmia, joista valita. Harjoitusohjelma on esiasetettu toiminto, jonka avulla voit juosta tietyllä tavalla. Se voi sisältää esimerkiksi eri nopeuksia, kaltevuutta, intervalleja, taukoja ja harjoituksen kokonaiskeston. Ohjelmien määrä vaihtelee suuresti eri malleissa, aina 0:sta noin 40:een. Laitteet, joissa on enemmän esiasetettuja ohjelmia, helpottavat sinua löytämään tarpeisiisi sopivan version. Juoksumatolla olisi hyvä olla vähintään 10 ohjelmaa, jotta saat tarvitsemaasi vaihtelua.

Ohjelmien määrää tärkeämpää voi olla niiden hyödyllisyys. Jos koneessa on noin 10 sovellusta, niiden välisen eron pitäisi olla riittävän suuri, jotta voit hyödyntää niitä. Harjoitusohjelmat voivat näyttää erilaisilta, ja joissakin laitteissa voit jopa suunnitella oman ohjelmasi.

Tuotevertailu

TuoteMaksiminopeusOhjelmatKaltevuustasoMitatJuoksupintaPainoKäyttäjän maksimipainoÄänitaso
Titan Life Athlete T73
4.6
22 km/h240-20 %194 x 88 x 144 cm140 x 51 cm79 kg130 kgMiellyttävä
Titan Life Treadmill T60 TFT
4.2
18 km/h36-174,4 x 78,8 x 135,9 cm140 x 46 cm70 kg120 kgMiellyttävä
Master Fitness T25
4.2
20 km/h360-15%120 x 87 x 148 cm140 x 51 cm88 kg130 kgOk
Gymstick WalkingPad Treadmill
4.0
6 km/h--143 x 54,7 x 12,9 cm120 x 41,5 cm28 kg110 kgMiellyttävä
Titan LIFE-juoksumatto
3.9
22 km/h250-22 %192 x 86 x 140 cm145 x 50 cm93 kg150 kgMiellyttävä

Usein kysytyt kysymykset juoksumatosta

Mitä mieltä olit artikkelista?

Arvosana 4.8 / 5 (46 Vastausta)